Yunanistan'ı ikinci kez kurtarmak için toplandılar

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Yunanistan'ı ikinci defa kurtarmak için biraraya geldiler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Yunanistan'ı ikinci defa kurtarmak için toplandı.

Atina'nın iflasını önlemek için zamanla yarışan Euro ülkeleri kurtarma paketinde özel sektörün ve bankaların rolü üzerinde anlaşmaya çalışıyor.

Yunanistan'ın notunu tarihi diplere düşüren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, bankaların ellerinde tuttukları Yunan tahvillerinde vade ertelemesine zorlanmasını iflasın ilanı olarak kabul edeceğini duyurmuştu.

Önemli miktarda Yunan tahvili tutan Avrupa Merkez Bankası da zorla vade uzatılmasına karşı çıkarken gönüllülük esas alınarak hazine kağıtlarının yenileriyle değiştirilmesine yeşil ışık yakıyor.

AB Ekonomi Komiseri Olli Rehn, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada umutlu konuşarak, ''Çözüme ulaşmaya çalışıyoruz ve haziran sonuna kadar bunu başaracağımıza eminim'' dedi.

Rehn, Viyana Planı olarak adlandırılan formülle, gönüllülük esas alınarak bankaların ellerindeki tahvillerin vadelerini uzatmayı kabullenmelerine dayalı bir paket hazırladıklarını belirtti.

2009 yılında AB'nin de desteğiyle Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından kurtarılan Macaristan, Romanya, Letonya ve Sırbistan'da uygulanan Viyana Planı'na Avusturyalı Raiffeisen Bank, İtalyan UniCredit ve Fransız Societe Generale gibi büyük bankalar öncülük etmişti. Doğu Avrupa'daki iştiraklerinden kar transfer etmeyen ve gerektiğinde sermaye aktararak kapanmalarını önleyen büyük bankalar IMF programlarının başarısında önemli rol oynamıştı.

AB'nin üzerinde çalıştığı Viyana Planı'nın Yunanistan versiyonunda ise bankaların ellerindeki Yunan tahvillerinin değeri kırpılmayacak ya da vadeleri uzatılmayacak. Bankalarla pazarlığa oturulup Yunanistan'daki program başarılı olana dek vadesi dolan tahvilleri yenileriyle değiştirmeleri sağlanacak.

Bu arada Belçika Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Didier Reynders'e göre Yunanistan'ı ikinci kez kurtarma paketinin büyüklüğü, 25 milyar Eurosu özel sektör katkısı olmak üzere 80 milyar Euroya kadar çıkabilecek.

Mevcut koşullarda piyasalardan borçlanma ihtimali kalmayan Yunanistan'ın toplam kamu borcu 341 milyar Euro düzeyinde bulunuyor. Borç ödemeleri nedeniyle 2013 sonuna kadar 91 milyar Euro ilave kaynağa gerek duyan Yunanistan'ın bu sürede, 110 milyar Euroluk AB-IMF ortak paketi ve kendi gelirleri dışında en az 60 milyar Euroya ihtiyacı olduğu hesaplanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir