Yunanistan'ın borç görüşmelerinde ne olacak?

Hükümetin resmi alacaklılarıyla henüz anlaşmaya varamaması finansal piyasalarda endişeleri artırırken, uzmanlar her iki tarafın da sonunda masadan anlaşmayla kalkacağını belirtiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'da koalisyon hükümetinin resmi alacaklılarıyla uzlaşma sağlayamaması sebebiyle finansal piyasalarda endişeler artarken, uzmanlar her iki tarafın da sonunda bir uzlaşmaya varacağını belirtiyor. 

Yunanistan'ın kreditörlerle yürüttüğü borç müzakerelerini değerlendiren DekaBank Sanayileşmiş Ülkeler Analiz Müdürü Andreas Scheuerle, Yunan hükümetinin, kreditörlerin kendi pozisyonlarının büyük bir bölümünü zamanın azalmasından dolayı kabul etmesini beklediğini ve bu yüzden müzakere sürecini yavaşlattıklarını savundu. Aşırı bir durumda geçici bir temerrütün de olabileceğini dile getiren Scheuerle, "Ancak bu Yunanistan'ın eurodan ayrılmasına sebep olmayacak hatta anlaşma bile olabilir. Ancak bu Yunanistan krizini sonlandıramayacak. Çünkü Çipras'ın, parlamentonun onayına ve üçüncü bir kurtarma paketine ihtiyacı var" diye konuştu. 

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını yakın bir olasılık olarak görmediğini aktaran Scheuerle, ne kurumlar ne de Yunan hükümetinin ülkenin eurodan ayrılmasını tercih edeceğini belirterek, "Ancak Yunan hükümeti parlamentonun onayını alamazsa o zaman bir Yunanistan kazası olabilir" dedi. 

Andreas Scheuerle, Avrupa'nın Yunanistan'la anlaşamaması durumunda ülkenin Rusya ile yakınlaşması ihtimalini de değerlendirdi. Böyle bir ihtimali çok gerçekçi bulmadığını belirten Scheuerle, fakat yine de Rusya'nın etkisinin Yunanistan'ın finanse edilmesini artırabileceğini vurguladı.  

 "Her iki taraf da bir noktada uzlaşmak zorunda kalacak"  

Yunanistan görüşmelerini yakından izleyen Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov ise Yunanistan'ın borç görüşmelerine ilişkin gelişmeleri olumlu gördüğünü ancak görüşmelerde Yunanistan'ın neredeyse hiç bir kozu olmadığını ifade etti. 

Yunanistan'ın görüşmelerde fazla tercih hakkı olmadığını savunan Vilkov, "Yunanistan kreditörlerin neredeyse tüm taleplerine boyun eğmek zorunda kalacak ve ekonomide reformlara devam edecek. Bu ülke içinde bazı olumsuz siyasi sonuçlar doğuracaktır ancak Yunanistan açısından fazla bir seçenek de yok" dedi. 

Yunanistan'ın eurodan çıkışa (Grexit) yaklaştığına inanmadığını belirten Vilkov, şunları kaydetti: 

"Grexit, uygun bir seçenek değil. En uygun olanı geçmişe geri dönmek ve Yunanistan'ın euro Bölgesi'ne girmemesi olurdu ancak bu imkansız. Müzakereler devam edecektir, çözüm bulunacak ve her iki taraf da bir noktada uzlaşmak zorunda kalacak. Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarıyla anlaşamaması durumunda Rusya ile yakınlaşmasıyla ilgili olarak da Rusya'nın kendi büyük sorunları var. Dolayısıyla Yunanistan'a yardım edecek durumda değil. Vaatler Yunanistan'a kısa vadede herhangi bir servet getirmeyecek ve Yunanistan'ın finans sistemindeki yapısal sorunları çözmeyecek." 

6,7 milyar euroluk borç ödemesi 

 IMF'ye geçen hafta cuma günü geri ödenmesi gereken haziran ayının ilk borç taksidini kaynak bulamadığı gerekçesiyle ödeyemeyen Yunanistan, hazirandaki dört ayrı taksidin birleştirilmesini talep etmişti. Bu talebi kabul eden IMF, Yunanistan'a haziran borçlarını toplu ödemesi için 30 Haziran'a süre tanımıştı.  

Ayrıca, Yunanistan'ın haziran ayında 1,5 milyar eurosu IMF'ye, 5,2 milyar eurosu Avrupa Birliği'ne olmak üzere toplam 6,7 milyar euroluk borç ödemesi gerekiyor. 

Yunanistan'ın mevcut mali programdaki 7,2 milyar euroluk krediye ulaşabilmesi için haziran sonuna kadar kreditörleriyle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan'ın başta IMF borçları olmak üzere mali yükümlülüklerini yerine getiremeyerek temerrüte düşebileceği belirtiliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir