”Yunanistan'ın likiditesi daha da bozulabilir”

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, Yunanistan bankaları likidite bakımından hala zor durumda ve daha da bozulabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD- Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean - Claude Trichet, Yunanistan bankalarının likidite açısından zor durumda olmaya devam ettiğini, bunun ilerde daha da bozulabileceğini bildirdi.

Madrid'te euro bölgesinde toplanan Maliye Bakanlarına hitaben yaptığı konuşmada Trichet, "Yunanistan bankaları likidite bakımından hala zor durumda ve daha da bozulabilir" dedi.

Trichet, Yunanistan'a geçen hafta mali yardımda bulunulacağının açıklanmasına karşın piyasalarda tansiyonun hala yüksek olduğunu ifade etti.

"Yunanistan'ın kredi talebi belirtisi yok"

Euro grubu ülkeler, ekonomik kriz yaşayan Yunanistan'ın kredi yardımı talep edeceğine ilişkin şimdilik bir belirti olmadığını açıklarken, olası bir kredi yardımının programlanması için gelecek pazartesi gününden itibaren Atina'da çalışmalara başlanacağı kaydedildi.

AB dönem başkanlığını yürüten İspanya'nın başkent Madrid'de organize ettiği AB Ekonomi ve Maliye Bakanları gayriresmi toplantısında (ECOFIN), Yunanistan'daki ekonomik krizin öncelikli gündem maddesi olması bekleniyor.

Euro grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker, basına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kredi yardımı talep edeceğine ilişkin henüz hiçbir belirtinin olmadığını ancak euro grubu olarak olası bir talebe karşı bir program hazırlayacaklarını ifade etti.

Bu arada AB Komisyonu'nun ekonomik işler ve ortak para birimi eurodan sorumlu komiseri Olli Rehn de Yunanistan'a yardım planının netleştirilmesi için gelecek pazartesi günü bir heyetin Atina'ya gitmesinin ve çalışmalara başlamasının öngörüldüğünü açıkladı. Rehn, geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda, talep gelmesi halinde Yunansitan'a toplam 30 milyar euro'luk kredi yardımı yapılmasına ilişkin alınan kararın "sağlam bir karar olduğunu ancak şu anda bunun finansmanın ve şartlarının bir programla belirlenmesi gerektiğini" söyledi.

Madrid'de bugün başlayan ECOFIN toplantısında Yunanistan'daki ekonomik kriz dışında, euro bölgesindeki İstikrar Paktı'nın geliştirilmesi yönünde Almanya'nın ortaya attığı teklif ve AB ülkelerinde kamu bütçe açıklarının azaltılması için vergi denetleme mekanizmasının güçlendirilmesi konuları da ele alınacak.

AB ulusal bütçeleri gözden geçirmek istiyor

AB dönem başkanlığını yürüten İspanya'nın Madrid'de düzenlediği AB Ekonomi ve Maliye Bakanları gayri resmi toplantısında, AB'nin, üye ülkelerin ulusal bütçelerini parlamentoda onaylanmadan önce gözden geçirmek istediğine ilişkin bir talep ortaya atıldı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Komisyonu'nun ekonomik işler ve ortak para birimi euro'dan sorumlu komiseri Olli Rehn, AB üyesi 27 ülkenin kamu açıklarınını yüzde 3'ün altında tutmasını hedefleyen Büyüme ve İstikrar Paktı'nı yerine getirilmesini garanti edebilemek için ulusal bütçelerin parlamentolarda onaylanmadan önce gözden geçirilmesi hususunda, kendisi dahil birçok kişinin görüşlerinin olduğunu ifade etti.

Rehn, bu ve buna benzer önerilerin 12 mayıs tarihinde somut olarak AB Komisyonu'na getirileceğini ve tartışmanın açılacağını kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet de Rehn'in bahsettiği "AB'nin, onaylanmadan önce ulusal bütçeleri gözden geçirmesi" önerisine tamamen destek verdiğini söyledi. Trichet, AB ekonomisinin ve euro'nun sağlamlaştırılması için Büyüme ve İstikrar Paktı'nın genişletildiği yeni bir anlaşmanın gerekli olduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir