Zor bir bütçe olacak, olmak durumunda

İrlanda Başbakanı Kenny, halkını bütçe süreci konusunda bilgilendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - Borç krizindeki İrlanda'nın Başbakanı Enda Kenny, 2012 bütçe tasarısının detaylarıyla açıklanmasından önce halka hitap ederek İrlanda'yı zorlu bir bütçe sürecinin beklediğini söyledi.

Kenny, devlet televizyonu RTE'de dün gece yayınlanan halka hitabında, 2012 bütçesinde kamu harcamalarından kesintiler ve vergi artışlarıyla toplam 3,8 milyar Euro tasarruf planladıklarını hatırlattı ve bunun, bütçe açığının 2015'e kadar gayrısafi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü düzeyine indirilmesi için gerekli olduğunu vurguladı.

"Ekonomik sorunlarımızın çözüldüğünü söyleyebilmeyi çok isterdim ama bu doğru olmazdı" diyen Kenny, İrlanda ekonomisinin yeniden kendi ayakları üstünde durabilmesi için çalıştıklarını belirterek, önceliği işsizlik sorununa verecekleri vaadinde bulundu.

"2012 bütçesi zor bir bütçe olacak, olmak durumunda" diyen Kenny, Euro Bölgesi'ne yayılan borç krizine de değindi.

Avrupalı liderlere, sorunun çözümü yolunda net kararlar almaları ve bunları uygulamaya koymaları çağrısında bulunan Kenny, görüşmeler çerçevesinde İrlanda için olumlu bir sonuç elde edilmesi için çalışacağını söyledi.

Hükümetin ekonominin toparlanmasına yönelik çalışmalarını da anlatan Kenny, krizin sürmesine rağmen gelecekten umutlu olduğunu belirterek uluslararası alanda İrlanda'ya güvenin yeniden tesis edilmeye başladığına işaret etti.

Enda Kenny'nin 10 dakikalık konuşması, İrlanda'da 25 yıl aradan sonra ilk kez bir başbakanın halka televizyondan hitap etmesi bakımından, sıradışı bir olay olarak görülüyor. 2009'da yapılan yasal düzenlemeyle Başbakan, olağanüstü durumlarda halka televizyondan hitap edebiliyor.

AB-IMF yardımıyla ekonomisini toparlamaya çalışan İrlanda hükümetinin bütçe önlemleri arasında, bağımsız yetkileri olan 50 devlet kurumunun kapatılması ya da birleştirilmesi, kamu personeli sayısınınsa 4 yıl içinde 23 bin azaltılması da yer alıyor.

Bütçe tasarısının detaylarının bir kısmının bugün, bir kısmının da yarın açıklanması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir