450 öğrenciden 24’ü kayıt yaptırınca okul açılmadı

İnegöllü 3 sanayicinin geçen yıl örnek bir projeye imza atarak ilçeye kazandırdığı alanındaki tek özel teknik okul, yeterli ilgi görmeyince açılamadı. (Esra Özarfat)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

İnegöl ve çevresindeki nitelikli eleman açığına çözüm bulmak için İnegöllü sanayicilerin kurduğu özel teknik okul, talep yetersizliği nedeniyle açılamadı. Eğitimlerin tamamen ücretsiz olacağı, öğrencilerin masraflarının devlet tarafından karşılanacağı okula 24 öğrenci kayıt yaptırınca eğitimler başlamadı. Sanayici, yerel girişimlerin ötesinde meslek liseleri sorununun devlet tarafından ele alınması ve ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesini istedi.

İnegöllü üç iş insanı, geçen yıl örnek bir projeye imza atarak, ilçeye alanında tek olacak özel teknik okulu kazandırdı. Bakanlığın da öğrenci başına destek verdiği okulda eğitim öğretim ücretsiz olarak planlandı. Bölgenin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanın yetiştirilmesinin planlandığı okulda öğrenciler isterlerse lisans eğitimlerine devletin sağladığı kontenjan avantajıyla devam edebilecekti. Ancak 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında eğitime başlaması planlanan okul, öğrenci bulunamaması nedeniyle açılamadı. Yapılan sınava 450 öğrenci katılırken, kayıt yaptıran öğrenci sayısı 24’te kaldı. İnegöl Ağaç İşleri İhtisas OSB’de yer alan okulda, mobilyanın yanı sıra makine-otomasyon ve endüstriyel tasarım bölümleri de bulunuyordu. Ancak talep olmadığı için okul açılamayınca kayıt yaptıran öğrenciler başka okullara sevk edildi.

“Teknik eleman olmada bir kaçış var”

İnegöllü sanayici Abdullah Ezim; mimar Ersin Bahçeci ve inşaat mühendisi Hatun Malkaralı, kurucu ortaklığında bölgenin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla yola çıktıklarını hatırlattı. Ezim, “Büyük umutlarla yola çıktık ama bu yıl Türkiye’de TEOG yapılmadı. TEOG olmayınca çocuklar adrese dayalı sistemle mahallelerindeki liselere yönlendirildi. Çocuklar bu yıl bir boşlukta kaldı. Toplam 24 öğrencimiz oldu. Okulun açılmasına bir hafta kala çocuklar mağdur olmasın diye onları başka bir özel okula yerleştirerek ortaklar olarak masraflarını biz karşıladık. Sorun şu ki; herkes çocuğunun beyaz yakalı olmasını istiyor. Teknik eleman olmada bir kaçış var. Bu bir hükümet programı olmalı. Doktor olacak çocuğun önünü kesmemek lazım, mühendis olacak çocuk mühendis olsun ama, becerikli çocuklar da bu tip mesleki okullara yönlendirilmeli. Bu sadece bizim çabamızla olacak bir şey değil” dedi.

'Meslek liseleri yerel girişimlerin çözebileceği sorun olmaktan çıktı'

Geçtiğimiz günlerde İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının da önderliğinde bir toplantı yaptıklarını anlatan Ezim, Ankara’dan Milli Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin yanı sıra OSB müdürleri, ULUTEK, Bursa Sanayi İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim’den de teknik eğitimle ilgili yetkili kişilerle bir araya geldiklerini açıkladı. Ezim, mesleki eğitime ilginin artması için farklı bir model üzerinde görüş alışverişleri yaptıklarını ifade etti. Nitelikli eleman ihtiyacını her fırsatta dile getiren sanayicilerin bu tip oluşumlara destek vermesi gerektiğini belirten Abdullah Ezim, “Bu yerel girişimlerin çözebileceği sorun olmaktan çıktı. Devlet bunu halkın anlayacağı şekilde bürokrasiden uzak, basitçe anlatmalı. Meslek okullarıyla ilgili kamu spotları hazırlanmalı” diye konuştu.