Aileler yurtdışında üniversite için lisede ‘Bakalorya’ yolunu keşfetti

Uluslararası Bakalorya Diploma Programı, uluslararası düzeyde üniversiteye girişte önemli bir araç haline geliyor. İş insanları, üst düzey yöneticiler çocuklarını bu programı uygulayan okullara göndermeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_karaboga-025.jpg

Türkiye’de iş insanları, yöneticiler, aileler çocukları iyi bir dil öğrensin, kaliteli eğitim alsın diye eğitimde genellikle yurtdışını tercih eder oldular. 

Son yıllarda öğrencileri yurt dışına göndermenin bir yolu da Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programı olarak öne çıktı. Aileler çocuklarını hem yurtdışında okutmak istedikleri hem de vakıf üniversitelerinin kendilerine sağladığı olanaklardan yararlanmak için IB’ye ilgi göstermeye başladı. IB, İsviçre’de 1968 yılında bir grup eğitimcinin kurduğu bir organizasyon. Sorgulayan, araştıran, bilgi sahibi ve duyarlı bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Öğrenme pasif değil aktif bir süreç olarak ele alınıyor. İlk ve en yaygın programı Diploma Programı (DP) ile birlikte dört programı var. Bu programlar dünya genelinde 140’tan fazla ülkede uygulanıyor. Türkiye’de 70 okul IB programı uyguluyor. Bu okulların 38 tanesi 11. ve 12. sınıfl ar için IB Diploma Programı, 22 tanesi ilkokullar için İlk Yıllar Programı'nı ve 10 tanesi de Orta Yıllar Programı'nı uyguluyor. İşte bu programlardan üniversiteye girişte önemli bir araç haline gelen IBDP’yi uygulayan okul sayısı son 3 yılda 24’ten 38’e çıktı. Türkiye’de sadece özel okullar değil devlet okulları da bu eğitim programına ilgi gösteriyor. Yetkilendirme alıyorlar. İlk Yıllar Programı da ilkokullar arasında her geçen gün yaygınlaşıyor. 

Türkiye’de yılda yaklaşık bin öğrenci bu programın sınavlarına giriyor. Bu sayının her yeni sene arttığı belirtiliyor. Çünkü öğrenciler bu programdan çift diploma ile mezun oluyor. MEB’in verdiği diploma ve Uluslararası Bakalorya organizasyonunun verdiği, evrensel kabul gören IB diploması. Türkiye’deki birçok vakıf üniversitesi IB mezunlarına aldıkları puanlara göre burs ve yatay geçiş imkanı sağlıyor. IB diploması olan öğrenci yurtdışı üniversitelere kabullerde öncelik alabiliyor, bazı derslerden muaf oluyor, yıl atlama şansı yakalayabiliyor. 

Ödevde ‘kopyala yapıştır’ var mı? 

IB mezunu öğrenciler edindikleri akademik yetkinlikle ve sorgulayıcı, sorumlu kişilikleriyle üniversite yaşamlarını gözle görülür şekilde daha başarılı ve rahat geçiriyorlar. Peki, bu başarı nasıl sağlanıyor? 

Diploma Programı hem öğrenci hem öğretmen için ciddi bir emek ve çalışma gerektiren bir program. Öğrenciler bütün yıl sınavlara giriyorlar. Yaptıkları ödevlerde deyim yerindeyse ‘aşırma-kopyala yapıştır’ bilgilerin olup olmadığı kontrol ediliyor. 
Öğrencinin bir bireysel spor ile ilgilenmesi, toplumsal hizmette bulunması gerekiyor. Farklı konu ve disiplinlerde bilgi sahibi olması, en az ve tam 4 bin kelimelik bir araştırma tezi hazırlaması bekleniyor. IB’de daha az sayıda ders derinlikli olarak işleniyor. Tabi, IB uluslararası bir program olduğundan yabancı dilde eğitim yapılıyor. 

Öğretmenlerin de yabancı dili iyi kullanan ve öğrencileri yetişkinlerin dünyasına hazırlayabilecek yetkinliğe sahip ve açık fikirli olmaları önemseniyor.

Önce 'ilgi duyan okul' olunuyor

IB’de öğrenci, öğretmen olmak zor ama IB okulu olmak da kolay değil. IB okulu olabilmek hem yatırım hem de bir eğitim felsefesine sahip olmayı gerektiriyor. Programın sağlıklı işleyebilmesi için laboratuvar kullanımı gerekiyor. Okullardaki fen laboratuvarlarının bilimsel çalışmaları destekleyecek nitelikte olması bekleniyor. IB organizasyonu, programı uygulamaya aday okulun bu şartlara sahip olup olmadığını bir denetleme süreciyle saptıyor. IB uygulamak isteyen okul, adaylık sürecinden önce ‘ilgi duyan okul’ olarak adlandırılıyor. Uygun bulunursa adaylığı kabul ediliyor. Genelde 2 - 3 yıllık adaylık süreci yaşanıyor. Bu adaylığın sonucun okul programı uygulamak üzere yetkilendiriliyor ya da yetkilendirilmiyor.

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları'nda yüzde 100 başarı var

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Genel Müdürü Cenker İlhan Polat: İTÜ GVO Ekrem Elginkan Lisesi 2010 yılından bu yana yetkilendirilmiş bir IB Dünya Okuludur. 2015 IB mezunlarımız henüz açıklanan sonuçlara göre yüzde 100 başarı kazandılar. Bu da tüm aday öğrencilerimizin diploma almaya hak kazandığı anlamına geliyor.

Üsküdar Amerikan ilk mezunlarını 2017'de verecek

Üsküdar Amerikan Lisesi Okul Müdürü Funda Cüceloğlu: Sağlık ve Eğitim Vakfı’na bağlı olan Üsküdar Amerikan Lisesi, Tarsus Amerikan Lisesi ve İzmir Amerikan Koleji’nde IB programı uyguluyoruz. Okulumuz Üsküdar Amerikan Lisesi 2013/2014 Eğitim ve Öğretim yılında IBDP ’yi uygulamaya yetkilendirildi. İlk IB diploması alan öğrencilerimiz 2017'de mezun olacaklar.

IB programı ile tercih edilirliğimiz arttı

Mahmut Arslan Anadolu Lisesi Okul Müdürü Emin Yaldız: Mahmut Arslan Anadolu Lisesi’nde 2014 -2015 öğretim yılında IB programının temeli atılarak eğitimler başladı. Programa 9-10-11 ve 12. sınıfl ardan 146 öğrenci katıldı. Hedefimiz yıl sonunda sınava tabi tutulacak öğrencilerimizden 30-40 öğrencimizi yurt dışında okuma imkânı sağlayacak dil diplomasını sunmak.

Öğretmenlerimiz yurt dışında eğitima katılıyor

Doğa Okulları Acarkent Kampüsü Lise Müdürü Seza Uçar: Doğa Okulları’nda IB PYP Beykoz Kampüsü'nün ilkokulunda 2 yıldan beri, IBDP ise Acarkent Kampüsü lisesi’nde 5 yıldan beri başarıyla uygulanıyor. IB programlarında sürekli öğretmen eğitimi zorunluluğu vardır. Bizim öğretmenlerimiz beş yıl zarfında en az 2 kez yurt içinde ve ya yurt dışında eğitime katılmışlardır.

Yedi öğretmenimizde ‘IB examiner ’ statüsü var

İstanbul Özel Marmara Koleji IBDP Program Koordinatörü: İstanbul Özel Marmara Koleji 8 yıldan bu yana IB DP uyguluyor. Bizde IB öğretmen sirkülâsyonu sıfırdır. Her IB öğretmeni yurt dışı-yurt içi eğitimlerini almıştır. Her IB öğretmeni bir ortak ile birlikte çalışır. Okulumuzda 7 öğretmenimizin IB examiner (uluslararası ayırtman) statüsü var.

Bu konularda ilginizi çekebilir