Ben 'doğal' adayım

Bu yaz 18 üniversitede rektörlük seçimlerinin yapılması bekleniyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, adaylığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, bu yaz yapılması beklenen rektörlük seçimleri için adaylığını açıkladı. Prof. Karaca, “2012 Ağustos ayından bu yana yürüttüğüm İTÜ Rektörlüğü süresince başardıklarımız, daha büyük başarılara ulaşma yolundaki heyecanımın tazelenme nedeni; bu yüzden ben doğal adayım” dedi. Prof. Karaca, “Yeniden İTÜ Rektörlüğü görevini üstlenmem, pozitif sonuçlarını görmeye başladığımız tüm çalışmaların aynı üretkenlik ile devamını sağlayacaktır” diye konuştu. 

Yeniden göreve gelirse, ilk dönemde yaptığı gibi, temel çalışma konularını 6’ya ayırdıklarını aktaran Prof. Karaca, “Bunlar; “Ar-Ge, Eğitim Kalitesi, İTÜ’de Yaşam ve Kampüsler, Kurumsallaşma, Personel Hakları, Teknokent ve Girişimcilik” dedi. Prof. Karaca, bu 6 ana başlık altında öncelikli 80 proje oluşturduklarını anlattı.  

Endüstri 4.0’a odaklanacağız

İTÜ’nün ‘3. Nesil Üniversite’ kavramının beklentilerini karşılayabilecek dünyadaki sayılı akademik kurumlar arasında yer aldığını sözlerine ekleyen Prof. Karaca, “Yeni dönem, 3. Nesil Üniversite kavramına yoğunlaşacağımız ve Endüstri 4.0’ın getireceği değişimleri değerlendireceğimiz, inovasyon ve tasarım odaklı eğitim kurgusuna yöneleceğimiz yıllar olacak” diye konuştu.  

İTÜ’de 22 bin 346 lisans, 14 bin 287 lisansüstü olmak üzere toplam 36 bin 663 öğrenci eğitim görüyor. Bunun yanında 505 profesör, 265 doçent, 349 yardımcı doçent, 93 öğretim görevlisi, 181 okutman, 88 uzman ve 663 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 2 bin 144 kadrolu akademisyeni var.  

Üniversiteler doğru hedeflere yönlendirilmiyor

Üniversitelerin bireysel olarak iyi durumda olduklarını ancak doğru hedeflere yönlendirilmediği belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Kurumların tekil başarıları kadar kolektif başarıları da önemli. Çünkü hiçbir üniversitenin her disiplinde iyi olması beklenemez. Türkiye’de üniversiteler arası ve disiplinlerarası çalışma kültürü güçlendirilirse, her kurumun güçlü yanıyla anlamlı bütünler ortaya konabilecektir. Dolayısıyla üniversiteler içindeki ve üniversiteler arasındaki ağın güçlendirilmesi gerekiyor” dedi. 

18 üniversitede seçim var

Atatürk, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Ege, Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, Karadeniz Teknik, Ondokuz Mayıs, Trakya üniversiteleri ile Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinin de bulunduğu 18 üniversitede bu yaz rektörlük seçimlerinin yapılması bekleniyor. Seçim günleri YÖK tarafından üniversitelere bildirecek. Bu üniversitelerin rektörleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenecek. 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir