Dershanelerden ortak açıklama geldi

Ulusal dershane derneklerinin, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki görüşmelerde,dershane gerçeğini göz önünde bulundurularak hizmet verdikleri kesimleri mağdur etmeyecek önerileri paylaştıklarını belirttiler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR), Güven Dershaneleri Sahipleri Derneği (GÜVEN-DER ), Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), Özel Öğretim Kurumları Derneği (ÖZDER) ortak bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bugün bazı dernek temsilcileriyle Bakanlıkta bir araya geldiği anımsatıldı.

Bu görüşmenin, Bakanlığın dershanelerin dönüşüm sürecinde paydaşlarla görüşme sürecinin bir parçası olduğu ifade edilerek, bu ve benzeri görüşmelerin basına açık ya da kapalı olarak birkaç haftadır sürdüğü belirtildi.

Bütün derneklerin bu bağlamdaki diyaloglara açık olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu görüşme diğer dernek temsilcileriyle devam edecektir. Bugün yapılan görüşme görüş alış verişi düzeyinde gerçekleşmiştir. Derneklerimiz bu görüşmede, dershaneler gerçeğini göz önünde bulundurarak kurumları ve hizmet verdikleri kesimleri mağdur etmeyecek önerilerini Bakanımızla ve Bakanlık yetkilileriyle paylaşmaktadır. Dershane derneklerimizin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarını devam ettirdiğini, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da gelişmeleri gerektikçe kamuoyuyla paylaşacağını saygıyla duyururuz.''

Toplantıyı terk ederek dershane yasasını protesto ettiler

Öte yandan  Ege Bölgesi'ndeki dershane temsilcileri, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla düzenlenen Özel Dershaneler ve Etüt Eğitim Merkezleri İstişare Toplantısı'nı terk etti.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, açılış konuşmasını yapmasının ardından toplantının basına kapalı süreceğini bildirerek, basın mensuplarının salondan çıkmasını istedi. Konunun kamuoyunun önünde tartışılmasını istediklerini belirten bazı dershane yöneticileri, gazetecilerin salondan çıkarılmasına tepki göstererek, alkışlarla toplantıyı terk etti. Salonu terk eden dershane temsilcileri de "Genelev mi işletiyoruz, meyhane mi işletiyoruz? Dershaneleri kapatıyoruz" diyerek Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine tepki gösterdi. 

"Dayatma amacı taşıyor" 

Salondan ayrıldıktan sonra açıklama yapan Ege Dershane Paydaşları Platformu Sözcüsü Özer Akdemir, toplantının istişareden öte ikna ve dayatma amacı taşıdığını savundu.

Bakanlık yetkililerinin, dershane ve etüt merkezlerinin yüzde 70'inin özel okula dönüşmek istediğini açıkladığını kaydeden Akdemir, "Dünyada özel öğretimi yasaklayan bir ülke var mıdır? Dershaneler kapatılırsa merdiven altına inen yerler nasıl bir sonuç doğuracak? Toplantı sadece, 'görüşüldü, onları dinledik' demek için yapılan ve ön hazırlığı olmayan bir toplantıdır. Ayrıca bize, herhangi bir taslak sunulmamıştır. Belgeleri incelemek ve görüşleri sunmak için zaman da tanınmamış, dolayısıyla dershaneler ve etüt merkezleri muhatap kabul edilmemiştir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir