Eğitimde sıcak ‘Afrika’ dalgası esiyor

Türkiye’nin Afrika kıtası ile artan ticari ilişkileri eğitime de yansıyor. Her geçen gün bir Afrika ülkesi ile Türkiye arasında eğitim işbirliği anlaşması imzalanıyor. Cibuti, Somali ve Tanzanya Türkiye’nin eğitim işbirliği yaptığı ülkelerden.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin Afrika kıtası ile ticari ilişkileri her yıl artıyor. Afrika ile toplam ticaret 2002 yılında 3 milyar dolarken, bugün yıllık ticaret hacmi 25 milyar dolara ulaşmış durumda. Türkiye, Afrika’nın her başkentinde büyükelçilik açıyor. Afrika’da 15 sene önce 12 olan büyükelçilik sayısı bugün 39’a çıkmış durumda. Bu sayının 50’ye ulaştırılması hedefleniyor. Cumhurbaşkanı dâhil üst düzey bürokratlar Afrika ülkelerini tek tek ziyaret ediyor.

Artan ticari ilişkiler eğitime de yansıyor. Her geçen gün bir Afrika ülkesi ile Türkiye arasında eğitim işbirliği anlaşması imzalanıyor. Bu yılın mart ayında Türkiye ile Cibuti arasında mesleki ve teknik eğitim alanında işbirliği anlaşması imzalandı. (Cibuti, Doğu Afrika’nın küçük bir ülkesi). Somali, Tanzanya Türkiye’nin eğitim işbirliği yaptığı ülkelerden. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yürüttüğü ‘Türkiye Bursları’ kapsamında, Türkiye’de 4 bin 500 Afrikalı öğrenci eğitim görüyor.

Sadece 2016-2017 yılı için bin 312 Afrikalı öğrenciye lisans, yüksek lisans ve doktora bursu verildi. Bu sayının gelecek dönemde artırılması hedefl eniyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) rakamlarına göre Türkiye’deki üniversitelerde 2013-2014 akademik yılında 3 bin 383, 2014-2015 akademik yılında 5 bin 320, 2015- 2016 akademik yılında 6 bin 744 Afrikalı öğrenci kayıt oldu. Bugün ise Türkiye’de üniversitelerdeki öğrenim gören Afrikalı öğrenci sayısı 15 bin 447’ye ulaştı. Afrikalı öğrenciler en çok Gana, Gine, Fas, Kenya, Malavi, Nijerya ve Kamerun’dan geliyor.

Güney ve Orta Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler çoğunlukla lisansüstü, Kuzey Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler ise ön lisans ve lisans eğitimlerini tercih ediyorlar.

Suudi Arabistan hedefte

OECD 2014 verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 4.5 milyondan fazla öğrenci kendi ülkesi dışında, başka bir ülkede üniversite eğitimi alıyor. Bu rakamın 2025 yılında 8 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkelerin başında ise Çin, Hindistan, Almanya, Güney Kore ve Suudi Arabistan geliyor. Dünyadaki uluslararası öğrencilerin yüzde 53’ü Asya Kıtası’ndan çıkıyor. DEİK/Eğitim Ekonomi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Dünyadaki her altı uluslararası öğrenciden biri Çinli. 2025 yılı projeksiyonuna göre Çin, önümüzdeki yıllarda dünyaya en fazla uluslararası öğrenci gönderen ülke olmaya devam edecek.

Nijerya ise uluslararası öğrenci getirilmesi konusunda Türkiye’nin önüne geçti. Türkiye’nin hedefinde Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan var” diyor. Dr. Aydın, “Yurtdışında okuyan Çinli öğrencilerin yüzde 95’i kendi imkânları ile okuyor ve Afrika pazarına yöneliyorlar” şeklinde konuşuyor. ‘Study in Turkey’ markasının tanıtımının yükseltilmesi gerektiğini belirten Dr. Aydın, “Bilgi kalitesi yüksek öğrencinin Türkiye’ye gelmesi için çalışmalar yapılmalı” ifadesini kullanıyor.

İTÜ Rektörü PROF.DR. Mehmet Karaca:

Cibuti’de ‘mühendis’ yetiştiriyoruz

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Cibuti Üniversitesi arasında imzalanan ‘Eğitimde İkili İş Birliği Anlaşması’ çerçevesinde, İTÜ’lü akademisyenler Cibutili mühendislik öğrencilerine dersler veriyor. Bu kapsamda İTÜ, çok sayıda elektronik yayınla Cibuti Üniversitesi’nin araştırma altyapısına katkı sağlıyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika stratejisi kapsamında İTÜ üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Afrika bölgesinin doğusundan batısına kadar gittik. Cibuti, Uganda, Senegal gibi ülkeleri hedefl edik. İnsan kaynakları konularında onların eğitimine yardım ediyoruz. Yaptığımız anlaşmalarla öğrenci sayılarımızda artış öngörüyoruz” diyor.

Ege Üniversitesi'nde Fen Bilimlerine ilgi var

Ege Üniversitesi’nin Afrikalı öğrenci sayısı 2012 yılından itibaren artıyor. 2013 yılında Ege Üniversitesine yerleştirilen Afrikalı öğrenci sayısı 50 iken, 2016 yılında bu sayı 60’a yükseliyor. Ege Üniversitesi’nde hali hazırda 207 Afrikalı öğrenci eğitim görüyor. Afrikalı öğrenciler, en çok Tıp Fakültesi (20 öğrenci), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (24 Öğrenci), Mühendislik Fakültesi (24 Öğrenci), Sosyal Bilimler Enstitüsü (32 Öğrenci) ve Fen Bilimleri Enstitülerindeki (62 Öğrenci) programları tercih ediyor.

DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı DR. Mustafa Aydın:

Türkiye’de iyi koşullarda iş hayatına atılabiliyorlar

Türkiye’de yükseköğrenim gören Afrikalı öğrenci sayısı diğer ülkelerden gelen uluslararası öğrenci sayısı gibi ciddi bir artış gösteriyor. Bu düzenli artışın birçok nedeni var. Türkiye; gelişen ekonomisi, yükseköğretimin uluslararasılaşma politikasıyla ilişkili eğitim alanında yaptığı atılımlarla eğitimde önemli bir ‘destinasyon’ yani hedef ülke haline geldi. Bunda Türkiye’de öğrenim görüp mezun olan uluslararası öğrencilerin memnuniyetlerini her yerde dile getirmeleri ve Türkiye’de iyi koşullarda iş hayatına atılmalarının etkisi büyük. Türkiye’de öğrencilere program, eğitim olanakları ve öğrenim görmeyi tercih ettikleri şehir bazında geniş bir yelpaze sunuluyor. Öğrenciler bunları değerlendirerek tercihlerini yapıyor. Bu doğrultuda Afrikalı öğrenciler daha çok devlet üniversitelerini tercih ediyor.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü PROF. DR. Çağrı Erhan:

İKBU’da Nijeryalı bir ‘Prens’imiz var

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinde (İKBU) 18 farklı ülkeden 328 aktif Afrikalı öğrenci var. İKBU’nun toplam uluslararası öğrenci sayısı 1030. Bu yıl üniversitemiz, TİM tarafından düzenlenen ‘Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’ ödül töreninde, eğitim alanında en fazla uluslararası öğrenci geliri elden eden üçüncü üniversite oldu. İlginç, güzel bir örneğimiz de var. İKBU’da Nijerya’daki en büyük krallıklardan biri olan Argungu Emiri’nin oğlu Prens Muhammed Samaila Mera da İKBU’da eğitim görüyor. Kaydını 2014 yılında yaptırdı. İnşaat Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi. Ülkesinde müstakbel kral olarak görülen Mera İstanbul yüksek lisans eğitimini de Türkiye’de almayı planladığını söylüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir