Eski rektörler reform istedi

Eskiden YÖK üyeliği veya rektörlük yapan 9 profesör yükseköğretimde yeniden yapılanmanın artık bir zorunluluk olduğunu belirterek, hazırladıkları çalışmayı kamuoyuna açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bir grup eski rektör ve YÖK üyesi yükseköğretimde yeniden yapılanmanın ciddi biçimde zorunlu hale geldiğini savunarak, "Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması Kapsamında Dikkate Alınması Gereken Temel İlkeler ve Yaklaşımlar" isimli bir çalışma hazırladı. 

Prof. Dr. Ömer Faruk BATIREL (Marmara Üniversitesi Eski Rektörü & YÖK Eski Üyesi), Prof. Dr. Mehmet DURMAN (Sakarya Üniversitesi Eski Rektörü), Prof. Dr. Üstün ERGÜDER (Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü), Prof. Dr. Atilla ERİŞ (YÖK Eski Üyesi), Prof. Dr. İsa EŞME (YÖK Eski Üyesi), Prof. Dr. Recep ÖZTÜRK (YÖK Eski Üyesi), Prof. Dr. Ayşe SOYSAL (Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü & YÖK Eski Üyesi), Prof. Dr. Burhan ŞENATALAR (YÖK Eski Üyesi), Prof. Dr. Aydın UĞUR (İstanbul Bilgi Üniversitesi Eski Rektörü) imzasını taşıyan çalışma kamuoyunun dikkatine sunuldu. 
Eski rektör ve YÖK üyeleri bu çalışmayı duyururken yaptıkları açıklamada, "Ülkemiz yükseköğretimi ve üniversiteleri, uzun yıllar ciddi engeller ve merkeziyetçilik içinde varlığını sürdürmeye çalışmış olsa da; küresel rekabet içinde uluslararası standartlardaki yapılanmaya ve organizasyona kavuşamamıştır. Hatta bazı üniversitelerimizin ülke boyutunda birçok sektördeki gelişmelere bile ayak uyduramadıkları görülmektedir. Bugünkü global dünyada rekabete açık, yenilikçi ve sürdürülebilir kalite anlayışına sahip üniversite yapılanması özellikle Türkiye Yükseköğretimi için artık vazgeçilmez bir ivedilik olarak ortaya çıkmıştır. 

Yukarıda belirtilen çerçevede, Türkiye’de üniversitelerin şeffaf ve hesap verebilir bir özerklik içinde, akademik kaliteyi temel kabul eden, uluslararasılaşma ilkelerini benimseyen ve rekabete açık bir organizasyon yapısına kavuşmaları konusunda vakit kaybedilmemelidir" dediler. 

dsd-001.jpg

     Çalışmanın detaylarına http://yuksekogretimdeyapilanma.org/rapor-2014-06-19.pdf  veya                    http://yuksekogretimdeyapilanma.org/ adreslerinden ulaşmak mümkün. 

Bu konularda ilginizi çekebilir