FMV Işık Okulları, teknoloji ve bilim liseleri açacak

Bu yıl kuruluşunun 130. yılını kutlayan Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları, sporsanat, teknoloji ve bilim liseleri açacak. Kurum, aynı zamanda İstanbul dışında da okul açmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

catsfddffd.jpg

Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları, Teknoloji ve Bilim Liseleri ile Spor-Sanat liselerini açmaya hazırlanıyor. FMV Işık Okulları CEO’su Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, “Fen ve teknoloji liseleri, uzmanlık okulları, meslek liseleri giderek önemli hale geliyor ama spor-sanat lisesi yok. Bu yönde bir açık var. Eğitim sistemi bir puzzle gibidir. Puzzle’ın bazı parçalarının eksik olduğunu düşünüyoruz. Yani bilimin yanı sıra spor-sanat liselerinin de gerekli olduğuna inanıyoruz. Bunu daha alt okullarımıza da yaymak istiyoruz. Bu nedenle bu yıl Işık Spor Sanat Tasarım Akademisini hayata geçirdik” dedi. İstanbul dışında okul açmaya başlayacakları bilgisini de veren Kıyak, “Şu an okullarımız İstanbul’da faaliyet gösteriyor ama önümüzdeki süreçte il dışında okullaşma planımız var. Önceliğimiz Bursa, ardından İzmir ve Antalya” dedi. Kısa vadede öğrenci sayılarını 5 binden 6 bine çıkarma hedefl eri olduğunu aktaran Kıyak, Ispartakule’de açılan lise bölümleri ile birlikte bu hedefe rahatlıkla ulaşabileceklerini söyledi. 

4 kampüste 700 öğretmen 

FMV Işık Okulları, 14 okuluyla Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy, Ispartakule Kampüsleri ve Tuzla Işık Anaokulu’nda eğitim veriyor. Erenköy Kampüsü’nde bir de Fen Lisesi var. Anaokulundan liseye kadar 5 bin öğrencisi bulunuyor. Bünyesinde 683’ü öğretmen olmak üzere 889 çalışana istihdam sağlıyor. 2006 yılından bu yana CIS Uluslararası Okullar Birliği üyesi. Ayrıca Ayazağa ve Erenköy Işık Liselerinde Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programı da uyguluyor. 

Yabancı dil eğitimini başlatan okul 

Bu yıl kuruluşunun 130. yılını kutlayan FMV Işık Okulları, 1885’te Selanik’te kuruldu. FMV Işık Okulları CEO’su Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, “Cumhuriyet’in ilanı ile İstanbul’a taşınan okulumuz eğitimde birçok ‘ilk’i başardı. Cumhuriyet Türkiye’sinde yabancı dil eğitimini başlatan ilk kurum FMV Işık Okulları olmuştur. İlk kez yabancı dil eğitimini hazırlık sınıfı programına alan, henüz resmi okullarda uygulanmadan felsefe, sosyoloji, mantık, ticaret derslerini açan, cinsiyet farkı gözetmeden ilk karma eğitim yapan eğitim kurumu FMV Işık Okullarıdır” dedi.

Işık adını ‘Atatürk’ün onayıyla aldı

FMV Işık Okulları, kuruluşunun 50’nci yılında Atatürk’ün onayı ile Işık adını aldı. Atatürk’ün o gün çektiği telgraf halen okulun arşivinde özenle saklanıyor.

Eğitimin 5 önemli unsurundan 4’ü öğretmendir 

Türkiye’de PISA sonuçları eğitimin kalitesinde en önemli bileşenin öğretmen kalitesi olduğunu vurguluyor. Bakın dünyadaki en iyi eğitim sistemleri en iyi öğretim kadrolarına sahip olanlar. Türkiye'de özel okul sisteminde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ortalama 9, bunun OECD ortalaması 13, Türkiye ortalaması ise 20,4. Işık Okullarında ise 7,9. Bu oran ülkemizde okul türüne göre çeşitlilik gösteriyor, bazı okullarda 40'ın üstünde olabiliyor. Bu rakamlarla şunu anlatmak istiyorum: FMV Okulları olarak öğretmenlerimizin mesleki eğitimleri bizim önceliklerimiz arasında. Eğitim olanaklarımız mesleki olduğu kadar kişisel gelişim, iletişim, kariyer gibi konuları da kapsıyor. Okullarımız bünyesindeki öğretmenlerimize yıl boyunca sağladığımız yurt içi ve yurt dışı eğitimler için ciddi kaynak ayırıyoruz.

Sınav sistemi geleceğimizi törpülüyor

Türkiye sınav sistemini de değerlendiren FMV Işık Okulları CEO’su Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, “Sınav sistemi sadece çocuklarımızın yeteneklerini değil aynı zamanda geleceğimizi törpülüyor. Problem çözme, inovatif bakış açısı gibi pek çok yetimizi kaybediyoruz. Biz FMV Işık Okulları olarak, proje odaklı bir egitim sistemi ve koçluk sistemi üzerine çalışıyoruz. Beraber üretme, birlikte yapma üzerine bir sistem oluşturuyoruz. Çocukların hayal gücü ve yaratıcılıklarını projelerle destekliyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir