İşte Eğitim Şurası'nın detaylar

Milli Eğitim Bakanı Avcı, 19. Milli Eğitim Şurası'nda eğitim sisteminin bundan sonraki rotasını belirleyecek çok önemli tavsiye kararları alındığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 19. Milli Eğitim Şurası'nda el ve gönül birliği içeriside eğitim sisteminin bundan sonraki rotasını belirleyecek, gelecekte alınacak kararlara ışık tutacak çok önemli tavsiye kararları alındığını söyledi. 

Bakan Avcı, 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği Şura'nın uzun bir çalışma ve istişarenin ardından sona erdiğini belirtti. 

Şura'nın çok canlı ve verimli tartışmalara sahne olduğunu ifade eden Avcı, tartışmaların katılımcıların eğitim dünyasındaki sorunlara ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gösterdiğini dile getirdi. 

Bakan Avcı, "Burada elbirliğiyle ve gönül birliği içeriside eğitim sistemimizin, bundan sonraki rotasını belirleyecek, gelecekte alacağımız kararlara ışık tutacak çok önemli tavsiye kararları aldınız" diye konuştu.

Gönüllü katılımlarından dolayı üyerele teşekkür eden Avcı, bu Şura'nın diğerlerinden en önemli farklarından birinin gündemde olmayan ve hazırlık raporlarında belirtilmeyen konuların çok fazla görüşülmemesi olduğunu dile getirdi. 

Görüşmelerin büyük ölçüde gündem konularına yönelik olduğunu dile getiren Avcı, "Bu yöntemin, kabul edilen tavsiye kararlarının isabetini ve önemini artırdığını düşünüyorum. Türkiye'de her problemin çözümü eğitimden bekleniyor. Trafikte hareketsiz kalan sürücü de daha yüksek ekonomik performans hayal eden iktisatçı da futbol seyircisinden şikayet eden futbol adamı da çözümü eğitimden bekliyor" dedi. 

Avcı, Milli Eğitim Bakanı olarak beklentinin yüksekliğinden şikayetçi olmadığını aksine her çözümün bakanlıklarından beklenmesinden memmun olduğunu söyledi.

Her çareyi eğitimden beklemenin toplumun, nadir ortak müştereklerinden biri olduğuna işaret eden Avcı, eğitim konusunda mutabık olmanın toplumun iyimserliğinin göstergesi olduğunu belirtti. Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Problemlerimizi, dövüşerek çözmek konusunda da mutabık olabilirdik, öyle değiliz. Her problemi, eğitim gibi bir enstürümanla çözmek isitiyoruz, bu iyi bir şey. Ama eğitime bu kadar büyük görevleri biçiyorsak onu okulla sınırlandırmamamız da gerekiyor. Eğitime daha yaygın daha işlek daha güçlü enstürümanlar sağlamalıyız. Eğitimi sadece okulla okul yıllarıyla sınırlandırmamalıyız. Mustafa Kemal'in Sakarya Muhaberebesi sırasında dediğinden ilham alarak söyleyecek olursak 'hattı eğitim olmamalı, sathı eğitim olmalı'. Yani hayatın bütün alanları, günün bütün zamanları eğitim amacıyla değerlendirilebilmeli. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı olarak çok çaba harcıyoruz. Ama alacağımız daha çok yol var. Şuramızda bize bu konularda gerçekten büyük destek sağladı."

Genel kurul sonrası üyelere söz verildi

Genel Kurul Toplantısı oylamaların ardından sona erdi. Genel Kurul'a Başkanlık eden Avcı, Şura'ya ilişkin söz almak isteyenlere söz verdi. 

Eğitim-İş Eğitim Sekreteri Önder Yılmaz, Şura'nın belirli bir sendikanın gölgesinde geçtiğini savunarak, yetkili sendikaya üye kaç kişinin burada bulunduğunun açıklanmasını istedi. Şura'nın ilk gününden itibaren, ülkenin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün adının hiç anılmadığını ifade eden Yılmaz, bunu milli eğitim şuralarının itibarının zedelenmesi olarak değerlendirdiğini söyledi.  

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı da bu Şura'nın bugüne kadar katıldığı 4 şura içinde en demokratik olduğunu belirterek, bugüne kadar şuralarda alınan kararların yüzde 2'sinin uygulandığını savundu. 

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, karma eğitim uygulamasına ilişkin önerilerini alt komisyonda kabul edilmediği için Genel Kurul'a taşımadıklarını dile getirdi.  

Şura'dan notlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla geçen salı günü açılışı yapılan Şura'da, alınan 179 tavsiye kararı, Bakan Nabi Avcı başkanlığında, bugün gerçekleştirilen Genel Kurul'da oylandı. 

Toplantıya, eğitim çevrelerinden akademisyenler, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, Bakanlık bürokratları olmak üzere yaklaşık 600 kişi katıldı. 

Şura'da bu yıl ilk defa öğrencilere oy kullanma hakkı verildi. Öğrencilerin komisyonlara katılarak, görüşlerini sunması Şura'nın en renkli anlarından oldu.  

Şura kararları tavsiye niteliğinde olup, eğitim politikaları hazırlanırken göz önünde bulunduruluyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir