MEB, onaysız program uygulayan özel okullara inceleme istedi

Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, onay alınmadan uygulanan uluslararası programları reklam ve ilanlarında kullanarak mevzuata aykırı davranan okullar hakkında yasal işlem yapılması gerektiği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bakanlıktan onay almadan çeşitli adlar altında uluslararası programlar uygulayan özel okullar hakkında maarif müfettişlerince inceleme başlatılmasını istedi.  

Bakanlık tarafından illere gönderilen yazıda, onay alınmadan uygulanan uluslararası programları reklam ve ilanlarında kullanarak mevzuata aykırı davranan okullar hakkında yasal işlem yapılması gerektiği belirtildi.  

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen yazıda, bakanlığa ulaşan bilgi ve duyumlardan, bazı özel okulların bakanlıktan onay almadan çeşitli adlar altında uluslararası programları uyguladıkları ve bu durumu ilan ve reklamlarında kullandıklarının anlaşıldığı ifade edildi.  

Yazıda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanun'da yer alan "özel öğretim kurumlarının yönetmelikleriyle öğretim programının Bakanlıkça incelenip onanmış olması" hükmüyle "Bu kurumlarda öğretim programları, eğitim-öğretim faaliyetleri ve diğer hususlarla ilgili işlemler, kurum yönetimince hazırlanan ve Bakanlıkça onaylanan esaslara göre yürütülür" hükümleri hatırlatıldı. Yazıda ayrıca, kanunun, 7. maddesinde yer alan şu hüküm de yer aldı:  

15 günden az olmamak kaydıyla üç aya kadar geçici kapama cezası verilebilir

"Özel öğretim kurumları, kurum açma şartlarından herhangi birini kaybetmesi veya izinsiz değişiklik yapması, mevzuatta belirtilen sayıda personel çalıştırılmaması veya mevzuata aykırı personel çalıştırılması, reklam ve ilana ilişkin gerekli şartların yerine getirilmemesi halinde, davranışın ağırlık derecesine göre on beş günden az olmamak kaydıyla üç aya kadar geçici olarak, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun genel ve özel amaçlarıyla temel ilkelerine uymayan, kurumunu mevzuata uygun kapatmayan, geçici olarak kapatma cezası alan ve aynı fiili tekrar işleyen kurumlar ise sürekli olarak kurum açma izni veren makam tarafından kapatılır." 

Kurum açma izninin iptali söz konusu olabilir 

Yazıda, konu hakkında illerin maarif müfettişlerince inceleme yapılarak, MEB'den onay alınmadan farklı program uygulayan ve bu durumu reklam ve ilanlarında kullanarak mevzuata aykırı davranan okullar hakkında "Kurum açma izninin iptali, kurumun kapatılması, devri ve nakli" konularını düzenleyen 7. madde gereğince gerekli yasal işlemin yapılması istendi. Yazıda yasal işlemlerin sonucundan Bakanlığa bilgi verilmesi gerektiği de vurgulandı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir