Öğrencinin velisine maliyeti 141 liraya çıktı

Eğitim-Bir-Sen okula başlangıç maliyetini araştırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti geçen yıla göre yüzde 11,6 artışla bu yıl 141 liraya yükseldi. 

Eğitim-Bir-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, 15 Eylül'de yaklaşık 17 milyon öğrenci için başlayacak 2014-2014 eğitim öğretim yılı öncesi, sendikanın Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (EBSAM) okula başlangıç masrafı ile veliye maliyetini araştırdığı belirtildi. 

Açıklamada, velilerin, bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 11,6 zamlı yapmaya başladığı ifade edildi. Öğrencinin eğitim maliyetinin her yıl enflasyon oranından fazla arttığına dikkat çekilen açıklamada, öğrencinin eğitim maliyetinin aylık ortalama 126 liradan, 141 liraya çıktığı kaydedildi.  

EBSAM'ın yaptığı araştırmaya göre, okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti ise aylık ortalama 141 lira olarak belirlendi. 

Bu rakam, 2013-2014 öğretim dönemi başında hesaplanan 126 lira iken bu yıl yüzde 11,6 artışla 141 liraya yükseldi. 

Velilerin, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için 415 lira, ilkokula başlayan bir öğrenci için 610 lira, ortaokula başlayan bir öğrenci için 630 lira, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 730 lira harcama yapması gerekiyor.  

Veliler, çocuklarına bir üniforma fiyatına büyükşehirlerde marka olan giysilerden ortalama üç takım günlük kıyafet alabiliyor. Serbest kıyafet uygulamasına geçen okullarda ise ilkokula başlayan bir öğrenci için 460 lira, ortaokula başlayan bir öğrenci için 480 lira, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 515 lira harcama yapılması gerekiyor.  

Veli, öğrencinin okul öncesinden ilköğretimin sonuna kadar sadece okul ihtiyaçları için ortalama 14 bin 600 lira harcama yapıyor. Söz konusu rakam veliye aylık ortalama 135 lira olarak yansıyor. 

Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca ise bir öğrenci için ortalama 7 bin 330 lira harcama yapılıyor. Bu rakam veliye ayda ortalama 153 lira olarak yansıyor. Bu rakamlara öğrencinin, kantin-yemekhane masrafları da dahil edildiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde aylık masraf ortalama 269 lira, ortaöğretimde ise 319 liraya çıkıyor. Okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 269 liradan 435 liraya, ortaöğretimde ise 319 liradan 480 liraya çıkıyor. 

Dershaneye giden öğrencinin maliyeti artıyor 

TEOG ortak sınavları ve lise 3 ve 4. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneye gönderen velinin maliyeti daha da artıyor. Bu kapsamda, öğrencisi dershaneye veya özel ders alan veli, okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 495 lira, ortaöğretimde aylık ortalama 751 lira masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. 

 Özer: "Devlet ilköğretim kurumlarına giden her çocuk için en az 141 lira yardım yapmalı" 

Açıklamada, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer'in, görüşlerine de yer verildi. 

Özer, çocuğu ilköğretime giden memurlar için 6 yaş üstü çocuk yardımının en az 141 liraya çıkarılması gerektiğini ifade ederek, "Gelir düzeyi düşük olan ailelere ise ilköğretime giden her çocuğu için devlet en az 141 lira yardım yapmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, okullarda öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmelidir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliye büyük yük olmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. 

Serbest kıyafet uygulamasına geçmeyecek okullarda, her yıl üniforma alma zorunluluğunun veliye ek bir yük daha getirdiğini belirten Özer, bireylerin eğitim giderlerini devletin karşılaması gerektiğine işaret etti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir