"İngilizceyi öğretmek sadece üniversitelerin işi değil"

"Yükseköğretimde İngilizce ve Ötesi" sempozyumunda LYS'de DİL1 puanına kriter getirilmesi önerildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - British Council ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğinde "Yükseköğretimde İngilizce ve Ötesi" başlıklı sempozyum düzenlendi. Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinin rektörleri 'İngilizceyi öğretmenin' sadece yükseköğretim alanına ilişkin bir sorun olmadığını, üniversite yönetimlerince Yabancı Diller Yüksek Okulları'nın kadrolarının artırılması, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde dil eğitimlerinin iyileştirilmesi ve özellikle LYS'de DİL1 sınavlarındaki puanlara kriteler getirilmesi gerektiğini vurguladılar. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, "Eğitim fakültelerinde İngilizce öğretmenliği bölümlerinin güçlendirilmesi gerekiyor. YÖK, yeni açılacak yüzde 100 İngilizce programları için minumum koşulları net bir şekilde ifade etmeli. Öğrencileri, aileleri, çok sıkmadan, dile hakimiyet algısı yaratmak için LYS sınavları düşünülebilir" dedi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, "Yüzde 100 veya yüzde 30 İngilizce eğitim yapan kurumlarda eğitim görmek isteyenlerin dil yeterlilikleri konusunda puan istenmeli" dedi. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Mahmut Ak da, "Yabancı dil öğrenilmesi konuşma, yazma, okuma, dinleme faaliyetleri ile alakalı. Daha çok okuma alanına yoğunlaştığımızı, diğer 3 alana yeterli önemi vermediğimizi düşünüyoruz" dedi.

"Öğretmen, öğrenci ve işverenleri dinleyeceğiz"

British Council İngilizce Direktörü Ayşen Güven: "Türkiye'de yükseköğretim kurumlarında 'İngilizce - Bir Durum Analizi' raporumuz 2 ay önce yayımlandı. 'Dil eğitimi nasıl iyileştirilebilir'in cevabını aradık. YÖK ile çalışarak Türkiye'nin farklı 7 bölgesinde araştırmaya gittik. Öneriler geliştirdik. Bu önerileri yükseköğretimin tüm paydaşlarına iletiyoruz. İkinci etkinlik İstanbul'daydı. 3.sü Ege Üniversitesi'nde olacak. Bu alanda öğretmen, öğrenci, işverenlerin sesini duymak istiyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir