Sümerbank fabrikası üniversite oluyor

Cumhuriyet döneminin ilk ve en büyük sanayi kuruluşlarından Sümerbank Bez Fabrikası'nın atıl tesisleri, Abdullah Gül Üniversitesi'nin eğitim, kültür ve sosyal merkezi olarak hizmet verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ  - Cumhuriyet döneminin ilk ve en büyük sanayi kuruluşlarından Sümerbank Bez Fabrikası'nın atıl tesisleri, Abdullah Gül Üniversitesi'nin (AGÜ) eğitim, kültür ve sosyal merkezi olarak hizmet verecek. Kayseri'de 1935'te Rus mühendislerce kurulan, Türkiye'nin kurduğu ilk fabrika olarak bilinen Sümerbank Bez Fabrikası, 1999'da üretimini durdurdu.

Üretimini durdurduktan sonra Erciyes Üniversitesi'nce müze ve bilim merkezine dönüştürülerek yaşatılması planlanan fabrikaya ait tesisler, önce büyükşehir belediyesine, daha sonra Erciyes Üniversitesi'ne devredildi ancak bugüne kadar fabrikanın tarihe tanıklık eden tesisleri değerlendirilemedi.

Son olarak AGÜ tarafından devralınan fabrika tesisleri, virane görünümünü koruyor. Fabrikanın üretim bölümleri adeta canlı müze gibi tarihe ışık tutuyor. Savaş sonrası terk edilmiş yerleşim birimlerini andıran fabrikada üretimde kullanılan makineler bile halen yerini koruyor. Tesislerde resmi yazışmalar, personele ait evrak ile fabrika çalışanlarının kullandığı birçok eşyaya rastlanabiliyor.

49 yıllığına AGÜ'ye tahsis edilen fabrika ve arazisinin eğitime hizmet etmesi için çalışmalar sürdürülüyor. AGÜ tarafından "eğitim merkezi, sosyo-kültürel ve rekreasyonel merkez" haline getirilmesi hedeflenen fabrika, üniversitenin ilk öğrencilerine de ev sahipliği yapacak. AGÜ'nün ilk öğrencileri, 2013-2014 akademik yılında fabrikanın eski depolarından dönüştürülen dersliklerde ders başı yapacak. Fabrikanın eski tesisleri aslına uygun restore edilerek konferans merkezi, araştırma merkezleri, laboratuvarlar ve müze gibi mekanlara dönüştürülecek.

"Sosyal ve yaşayan bir kampüs yapacağız"

AGÜ Genel Sekreteri Melih Rüştü Çalıkoğlu, Türkiye'nin ilk sanayi kuruluşlarından biri olan tesisin üniversitelerine devredilmesinin çok büyük anlam ifade ettiğini belirtti. Tesisi en iyi şekilde değerlendirmeyi arzu ettiklerini ifade eden Çalıkoğlu, bunun için 1 yıldır çalışmalar yürüttüklerini, fabrika tesisleri ve arazisinin eski anlamını kaybetmeden eğitim merkezine dönüştürülmesini amaçladıklarını kaydetti.

Turgut Özal'ın staj yaptığı fabrika

1933'te Türkiye ile SSCB arasında yapılan 8 milyon dolarlık kredi anlaşması sonrası 20 Mayıs 1934'te Kayseri'de temeli atılan Sümer Bez Fabrikası, 16 Eylül 1935'te üretime başladı. 1999'da üretimini durduran, 64 yılda 36 bin kişiye istihdam sağlayan fabrika, Türk Silahlı Kuvvetleri ile çok sayıda kamu kuruluşunun tekstil ihtiyacını karşıladı. Sümer Bez Fabrikası, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a İTÜ Elektrik Mühendisliği'nde öğrenci olduğu 1945 ile 1946 yıllarında staj olanağı sundu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir