TEOG maratonuna 2 hafta kaldı

8. sınıf öğrencilerinin katılacağı 1. dönem merkezi ortak sınavlar, 25-26 Kasım'da gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) düzenlenen, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 1 milyon 174 bin 427 sekizinci sınıf öğrencisinin katılacağı 1. dönem merkezi ortak sınavlar 25-26 Kasım'da yapılacak.  

Bakanlığın sınav takvimine göre, 1. dönem ortak sınavlar 25 ve 26 Kasım 2015, mazeret sınavları 12 ve 13 Aralık 2015'te yapılacak. 2. dönem ortak sınavlar ise 27 ve 28 Nisan 2016, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs 2016'da gerçekleştirilecek. 

Bu yılki merkezi ortak sınavlar, toplam 1 milyon 174 bin 427 sekizinci sınıf öğrencisinin katılımıyla 16 bin 259 okulda gerçekleştirilecek. Sınavlarda, 182 bin 850 öğretmen görev yapacak. 

Merkezi ortak sınavlar için 83 öğretmen tarafından 4 bin 500 soru yazıldı. Sorular, 25 öğretmen ve 22 akademisyen tarafından incelendi. 2 bin 991 soru havuza alındı.  

Bu yılki kılavuza göre, öğrenciler birinci gün oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, ikinci gün oturumunda  fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri yazılılarına girecek. Ortak sınavlar saat 09.00, 10.10, 11.20'de başlayacak ve aynı anda yapılacak. Öğrencilere her yazılıda 20 soru için 40 dakika cevaplama süresi verilecek. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecek. 

Musevilerin ardından Ermeni okullarına da din soruları yöneltilecek 

MEB, geçen yıl Türkiye'deki tüm azınlık okullarına bir yazı göndererek öğrencilerinin merkezi ortak sınavlardaki din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muafiyetlerinin kaldırılmasını isteyip istemediklerini sormuştu.  

Bakanlığının bu yazısına karşılık Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulunun talebi üzerine geçen yıl yapılan merkezi ortak sınavlarda, yalnızca Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulu öğrencilerinin yanıtlayacağı 20 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu sorulmuştu. Rum Okulları ise kendi talepleri üzerine merkezi ortak sınavda din dersinden bu yıl da muaf tutulacak. 

Ermeni okullarında okuyan öğrenciler ise kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden bu yıl ilk kez merkezi ortak sınavlara girecekler. Bu dersten Ermeni okullarında öğrenim gören yaklaşık 220 sekizci sınıf öğrencisi sınava alınacak. 

Sınav ve soru hazırlık çalışmalarında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilmiş ders programı ve içerdiği kazanımlar esas alındı. Soruların hazırlanması sürecinde Ermeni okullarında görevli öğretmenlerden danışmanlık hizmeti alındı. Ermeni okullarındaki öğrencilerin cevaplayacağı 20 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusunun Milli Eğitim Bakanlığının soru hazırlama komisyonu tarafından hazırlandığı bildirildi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir