TEV, yeni yılda yeni şubeler ve kız öğrenci yurtları açacak

Türk Eğitim Vakfı (TEV), yeni yılda Ege ve Trakya'ya yeni şubeler açaçak. Bünyesinde bin 154 gayrimenkulü bulunan kuruluş, kız öğrenci yurdu yatırımlarına da hız verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_karaboga-019.jpg

Bugüne kadar 210 bini aşan yurtiçi, bin 600’e yakın yurtdışı burs veren TEV, son dönem stratejik plan dahilinde kız yurtları açmaya başladı. Önümüzdeki yıl Ege ve Trakya’da yeni şubeler de açacak. Bin 154 gayrimenkulü bulunan kuruluş, 2013’te 62 milyon lira gelir elde etti. 2014’te 20 milyon liranın üzerinde kira geliri projeksiyonu var. 

Türk Eğitim Vakfı (TEV), 47 yıldır faaliyet gösteriyor. Ne yapıyor TEV? Gençliği bilgi üreten ve bilgiyi kullanan bir konuma getirmek için çalışıyor. Bunu nasıl yapıyor? TEV, 47 yılda toplam 210 bini aşkın yurtiçi burs verdi. Bunların ağırlıklı bölümü ihtiyaç bursları. Bin 600’e yakın yurtdışı burs sağladı. Başka ne yapıyor TEV? Okullar yapıyor. Örneğin bünyesinde TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİ- TÖL) bulunuyor. Bu okulun müfredatı fen ağırlıklı derslerden oluşuyor. Okulun kampusu Gebze’de. Bu kampus içinde Güher-Süher Pekinel’in müzik okulu da var. İşte TEV, üstün zekalı öğrencilerin okuduğu bu okulda okuyan her öğrenciyi belli seviyede bursla destekliyor. Öğrenciler en düşük yüzde 25 en yüksek yüzde 100 burs alıyorlar. Daha bitmedi! TEV, tüm bu saydıklarımın dışında çok önemli bir iş daha yapıyor. 

Benim önemsediğim bir iş bu. Nedir o? TEV, Stratejik Plan dahilinde kız öğrenci yurtları açıyor. TEV’in halihazırda 2 adet kız yurdu var. Biri İzmir’deki İzmir Cumhuriyet Kız Öğrenci Yurdu. Diğeri Trabzon’da, Trabzon Kız Öğrenci Yurdu. TEV bu yurtların hem yatırımını yapıyor hem de şehir dışından gelecek kız öğrencilere makul fiyattan, aylık 400-500 lira, barınma sağlıyor. Örneğin Trabzon’daki arsayı TEV kendisi almış ve inşaatını yapmış. İzmir’deki yurtsa İzmir’de Balçova Belediyesi’nin TEV’e tahsis ettiği bir yer. Şunu da Türk Eğitim Vakfı (TEV), yeni yılda Ege ve Trakya'ya yeni şubeler açaçak. Bünyesinde bin 154 gayrimenkulü bulunan kuruluş, kız öğrenci yurdu yatırımlarına da hız verecek. 47 yılda sayılarla Türk Eğitim Vakfı belirtelim: TEV yurtlarında kalan öğrencilerin yüzde 20’si bu yurtlarda ücret vermeden kalıyor ve onlara ayrıca burs da sağlanıyor. 

Şubeler rasyonalize oluyor 

Fakat asıl haber şu: TEV kız yurtları açmaya devam edecek. TEV Genel Müdürü M. Yıldız Günay, “Son dönem stratejik plan dahilinde kız yurtları açıyoruz. Bu yıl da bir yenisinin inşaatına başlıyoruz. Ankara’da olacak. İzinler devam ediyor. Bir bağışcımızın binası ve bina arazisinin yeniden kullanımı olacak. Plan dahilinde kız yurtları açmaya devam edeceğiz” dedi. Günay açacakları yurtlar için, “Şubelerimizin olması da gireceğimiz illeri belirliyor” diye konuştu. 

Peki, şubeleşme ne durumda? Türk Eğitim Vakfı’nın 12 şubesi var. Geçen yıl 1 şubelerini kapattıklarını ve 2 şubelerini de güçlendirdiklerini belirten TEV Genel Müdürü M. Yıldız Günay, “Diğer şubelerimizin rasyonalizasyon çalışmaları da devam ediyor. Önümüzdeki yıl yeni şube açmaya başlayacağız. Ege ve Trakya’da yeni şubeler açacağız. Bu şubelerin 2015 yılından itibaren açılması plan dahilinde” dedi. 

Bin 154 gayrimenkulü var 

Peki, tüm bu işler için nasıl kaynak buluyor TEV? Tabii, bağış alıyor. En büyük bağışcıları arasında Zeki Müren var. Zeki Müren’in bağışı ile hem burs veriliyor hem de Bursa’da Güzel Sanatlar Lisesi açılmış. Burada görsel sanatlar ve müzik eğitimi veriliyor. Tiyatro sanatıçısı Macide Tanır, TEV’e son olarak bağış yapan sanatçılardan. 

Acaba nasıl işliyor sistem? Onu da anlattı M. Yıldız Günay. Dedi ki: “1967 yılından bu yana TEV’in ana varlığının büyük bir bölümü vasiyet ve hibe bağışı. Toplam brüt gelirlerimizin yaklaşık yüzde 40’ı kira geliri. Bağışcılarımızın ciddi bir gayrimenkul bağışı var. Onun yönetilmesi ile de ilgili bu yıl aksiyon aldık. Profeyonel bir yönetici başladı. Ciddi bir yeniden yapılandırma çalışmamız var. Oradaki verim artırımı bizim için ciddi anlamda bursa tekabül ediyor.” Günay, TEV’in bünyesinde 2013 yılı itibariyle bin 154 tane gayrimenkulü bulunduğunu da belirtti. 

2013’te 62 milyon lira gelir 

2012 yılında 52 milyon lira, 2013 yılının sonunda ise 62 milyon liranın üzerinde toplam gelirleri olduğunu belirten TEV Genel Müdürü Günay, “Bunun içinde temettü, faiz, kira gelirleri, yurtdışı bursiyerlerimizden gelen geri ödemeler, çelenk ve mutlu gün bağışları, nakit bağışlar ve şartlı bağışlarımız var. Gelirlerimizin büyük bölümünü kira gelirleri oluşturuyor. 2014 yılı içinde 20 milyon liranın üzerinde gibi bir kira geliri projeksiyonumuz var” diye konuştu. 

Gelirlerinin 3’te 2’si zorunlu olarak eğitime aktardıklarını söyleyen Günay, “Bütün geliştirme, genel idari giderleri de kalan 3’te 1’in içinde yapmamız gerekiyor. Resmi senedimize göre de burslarımızda önceliğimiz fırsat eşitliği sağlamak ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmak” diye konuştu. 

Burs kriterimiz başarı ve ihtiyaç 

TEV burslarının yüzde 85’e yakını ihtiyaç bursları oluşturuyor. Bu burslardan yararlanmak için belli bir başarı seviyesini yaklamanız gerekiyor. Örneğin not ortalamasında 100’lük sistemde 65’e denk düşen bir ortalamanız olmalı. TEV Genel Müdürü M. Yıldız Günay, “Bursa başvurabilmesi başarı şartı var. Ailenin kaç çocuklu olduğu, varlıkları da kriterdir" dedi.

‘TEV SOMA Umut Fonu’ için 5 milyon lira bağış 

Türk Eğitim Vakfı (TEV), SOMA faciası yaşandıktan sonra hemen hareket geçti. ‘Soma Umut Fonu’ kuruldu. TEV Genel Müdürü M. Yıldız Günay bu süreci şöyle anlattı: “TEV, doğal afetlerde hep ilk gün orayadı. Soma’daki yaklaşımımız da aynı oldu hemen birşeyler yapmak ama ilk 3 gün yas günüydü. Sadece resmi makamlarla temasa geçip burs vereceğimiz bilgisini ve formlarımızı paylaştık. Ancak 4’üncü günden sonra tüm eğitim yaşamları boyunca destekleyeceğimizle ilgili genel duyuruyu yaptık. TEV Soma Umut Fonu’nu oluşturduk” dedi. Günay, “Fonu, internet üzerinden bağış yapılabilecek hale getirdik. Bu bir günde yapılabilecek bir şey değildi ama bizim sene başından beri uğraştığımız bir altyapıydı. Hazır olduğu için hemen kurgulayabildik. Böylece Soma Umut Fonu anında internetten bağış yapılabilir hale geldi” diye konuştu. 

Soma için 19 yıllık projeksiyon 

Yıldız Günay, süreç ile ilgili, "İhtiyacı net belirlemek için eğitim bölümümüz ve şubelerimiz tek tek tüm ilçeleri ve merkezi gezdi. Bir tarafta teknik listemiz diğer taraftan sahadan gelen liste vardı. Daha sonra, 'Bölgede kaç etkilenen var? Bölgedeki 19 yıllık projeksiyon nedir?' dedik. Bölgede sorumluluk alınacak çocuklar için 19 yıllık projeksiyon hazırladık. Burs vereceğimiz çocukların her biri için kendi eğitim yaşam döngülerini oluşturduk. Her bir çocuk için onun bağışcıları kim olacak belirledik. Bağışcılarla protokolleri yaptık. Bu sırada AFAD’ın çağrısıyla TEV, TED, Milli Eğitim Vakfı ve Şahenk Vakfı ile 4 kurumdan oluşan bir yürütme kurulu oluşturuldu. Bu 4 kurumun görevi fırsat eşitliğini sağlamak. Bursların koordinasyonunu ve yıllara sair denetimini koordine etmek. TEV olarak 385 öğrenciden üniversiteye kadar 150 lira, üniversite eğitimi için 360 lira olmak üzere 165 öğrenciye burs sağlayacağız. Bu rakamlar 10 ay boyunca verilecek" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir