Tophane MTAL 150 yaşında

Bursa’nın en köklü eğitim kurumlarından biri olan Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, kuruluşunun 150. yılını kutluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Bursa ve ülke sanayileşmesine katkı sağlayan pek çok değerler yetiştiren Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kuruluşunun 150. Yılı kutlamalarının hazırlıkları yapılan basın toplantısıyla duyuruldu.

Okul içerisinde düzenlenen basın toplantısına; Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Tophane E.M.L. Güçlendirme Vakfı Başkanı Necmettin Pınar, 150. Yıl Kutlama Komitesi Başkanı Vehbi Varlık ile Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yusuf Ay katıldı.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, “Bursa, sanayi noktasında Türkiye’ye yön veren şehirlerden bir tanesi. Bu gücü böyle meslek liselerimizden alıyor. 93 Harbi’nde ve 1. Dünya Savaşı’nda yer alan askerlerimizin elbiselerinin dikimi bu okulun ulusal anlamdaki ilk uygulaması ve icraatıydı. Bu okul; ülkemizin en zor zamanlarında kurulmuş, mesleki eğitimde yeniden yapılanmayı tesis eden, usta çırak ilişkisini sürdüren ve günün şartlarına uyum sağlayan kimliğiyle sadece Bursa’ya yön veren değil; Türkiye’ye yön veren pek çok idareci, sanatkâr ve iş adamını çıkarmıştır” dedi.

“Bursa’nın iş dünyasına yön veren birçok değerini yetiştiren bu köklü kuruluşun bir mezunu olmaktan gurur duyuyorum” diyerek sözlerine başlayan 150. Yıl Kutlama Komitesi Başkanı Vehbi Varlık ise şöyle konuştu: “Yerli üretimin arttırılması ve gelişmesi için sanayimizin iyi yetişmiş gençlere ihtiyacı olduğu uzun yıllardır üzerinde konuştuğumuz bir gerçek. Ülkemizdeki mesleki ve teknik okullar bu ihtiyacın karşılanmasında ve sanayinin gelişiminde önemli bir rol üstleniyor. Bu ulvi görevi yıllardır layıkıyla yerine getiren Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nin 150. yılını kutluyoruz. Mesleki ve Teknik okulların eğitim kalitesinin arttırılması ve bu okullardan mezun olan öğrencilerin istihdam edilmesi için, Bursalı sanayiciler olarak bizlere büyük iş düşüyor. Üreten ve güçlü bir Türkiye için, okullarımıza sahip çıkmalı ve tüm sanayiciler el ele verip desteklerimizi sürdürmeliyiz.”

Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yusuf Ay, okulun, 1868 yılında Bursa Valisi İzzet Başa tarafından o dönemdeki kimsesiz ve yoksul çocukları korumak ve onlara meslek öğretmen amacıyla Islahane amacıyla açıldığını ve daha sonra Hamidiye Sanayi Mektebi adıyla hizmet verdiğini hatırlattı. Ay, okulda bugün, 9 meslek alanında 222 kadrolu öğretmen ile 2 bin 250 öğrenciye mesleki eğitim verildiğini aktardı.

150'nci yıl etkinlikleri kapsamında, 2018 Kasım ayından başlamak üzere, 2019 Haziran ayına kadar her ay çeşitli etkinlikler yapılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir