Vehbi Koç görev verdi, 49 yıldır TEV’i bırakmadı

TEV’in kuruluş günlerinde Vehbi Koç’un “Gel buraya sahip çık” dediği Güsel Bilal, 1967’den beri kurumda çalışıyor, 13 genel müdür eskiten Bilal şimdi vakfın mütevelli heyet üyesi oluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

Türk Eğitim Vakfı (TEV), 4 Mayıs 1967 yılında Vehbi Koç önderliğinde kuruldu. Bu yıl, 49. yılını kutluyor. TEV’in kurulduğu günden bu yana onunla özdeşleşen bir isim var: Güsel Bilal. 

Güsel Bilal’i, Vehbi Koç, TEV’e yönetici ararken keşfediyor ve vakfa müdür yardımcısı yapıyor, bir gün Bilal’e şöyle diyor: “Müdürler gelir gider, sen yardımcı sıfatıyla hep yerinde kalır ve buraya göz kulak olursun.” Yıllar içinde tıpkı Vehbi Koç’un dediği gibi oluyor. Güsel Bilal, şu anda da TEV Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor. 1 Nisan itibarıyla vakfın mütevelli heyet üyesi olmaya hazırlanan Bilal, bugüne kadar tam 13 müdür değiştirmiş. Yani müdürler gitmiş gelmiş ama Bilal hala, TEV’in Mecidiyeköy’deki merkez binasında aynı heyecan ve coşku ile projelerini anlatıyor. En övündüğü işi ise şöyle aktarıyor: “Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’ya pek çok kez gittim. Bugüne kadar yaptığım işler arasında en övündüğüm iş Erzurum’a Atatürk heykeli yapmak oldu. Bildiğim kadarıyla bugün hala yerinde duruyor.”

Hiçbir işi tek başıma yapmam

İşinde gösterdiği başarıyı ‘Ben yürümem koşarım”, “Hiçbir işi tek başıma yapmam” sözleriyle anlatan Güsel Bilal, ekibinde her zaman eğitime veya eğitilmeye açık insanlara yer verdiğini belirtiyor. Bu noktada Vehbi Koç’la başka bir anısını aktarıyor: “Bir gün Vehbi Bey bana: ‘Kız sen çok zenginsin’ diye takıldı. “Neden?” diye sordum. ‘Her gittiğim yerde senden söz ediyorlar’ şeklinde cevap verdi.” Doktorunun dahi kemoterapiden kurtuluş sebebi olarak “Senin ilacın TEV’di” dediği Güsel Bilal için ‘çok zengin’ tespitinin gerçekten yerinde olduğu görülüyor. Bilal, Türkiye’de yetenekli gençlerin eğitimine katkı sağlayan TEV’de yarım asırdır emek veriyor. TEV’in kuruluş günlerinde Vehbi Koç’un “Gel buraya sahip çık” dediği Güsel Bilal, 1967’den beri kurumda çalışıyor, 13 genel müdür eskiten Bilal şimdi vakfın mütevelli heyet üyesi oluyor.

Batman’da Güsel Bilal Eğitim Merkezi

2002 yılında TEV, daha 1980 yıllarında Güneydoğu Anadolu’da yaptırılmış 3 ilköğretim okuluna vakıf yönetim kurulu üyesi Dr. Şahap Kocatopçu’nun da katıldığı bir ziyaret gerçekleştiriyor. O yıllarda Batman’da genç kızlar arasında intihar olayları çok yaygın. Batman Valisi İsa Parlak ile görüşen ve bir rapor hazırlayan Güsel Bilal, Batman’da bir çok amaçlı eğitim merkezi kurulmasını TEV yönetimine öneriyor ve bu merkez kuruluyor. Daha sonra TEV’in 35’in kuruluş yıldönümünde vakfın başkanı Ömer Dinçkök’ün önerisi ile bu merkeze Güsel Bilal Eğitim Merkezi adı veriliyor. Bugün de Güsel Bilal adına her yıl yurtdışına yüksek lisans eğitimi için gidecek bir gence burs tahsis ediliyor.

TEV, 49 yılda sadece yurtiçinde 224 bin burs verdi

Türk Eğitim Vakfı kurulduğunda vakfın adının ‘Türk Eğitim Tesisi’ olduğunu anlatan Güsel Bilal, o zaman Vakıflar Kanunu’nun henüz kabul edilmediğini söylüyor. Bir müdür, bir müdür yardımcısı, bir sekreter, bir muhasebe görevlisi ve bir odacı olmak üzere 6 çalışan ile yola çıktıklarını söyleyen Bilal, “49 yıl boyunca TEV pek çok iyi işe imza attı. Bu 49 yılda 223 bin 600 yurtiçi burs, bin 665 yurt dışı burs sağladık. 17 İlköğretim okulu, 3 öğrenci yurdu, 1 çok amaçlı toplum merkezi açtık. Bir çıraklık eğitim merkezi, kütüphane kurduk. Bir de 2001 yılından bu yana TEV bünyesinde olan TEVİTÖL’ü kurduk” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir