Bahar, festivallerle geliyor…

Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, Ot Festivali, Kuzugöbeği Mantar Festivali, Türkü Festivali, Bilim Festivali, Vegan Festivali, Kokteyl Festivali, Enginar Festivali, Çiçek Festivali, Kakava Şenlikleri nerede, ne zaman?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FARUK ŞÜYÜN

Son senelerde bahar, festivallerle geliyor… Baharın gelişi, doğanın uyanışı farklı kentlerdeki çeşitli konularda festivallerle kutlanıyor… İşte Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak yurdun dört bir yanındaki kimi festivaller:

Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı (5 - 8 Nisan, Adana)
Nisan, Adana’nın en güzel zamanıdır, çünkü Portakal Çiçeği mevsimidir… Ne soğuk, ne sıcak, mis gibi parfüm kokan limonata tadında bir hava karşılar konukları… Türkiye’nin ya da dünyanın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar, portakal çiçeği mevsiminde mutlaka Adana’ya gelmeye çalışırlar Adanalılar… Yılda sadece bir kez, en fazla 2 hafta sürecek bu coşkuyu kaçırmamak için…


Portakal çiçeği mevsimi, iklim durumuna göre birkaç gün fark etmekle birlikte, genellikle 5-20 Nisan tarihleri arasında. Bu güzel zamanı değerlendirmek için son yıllarda bir karnaval düzenledi Adanalılar; sloganları Nisan’da Adana’da!.. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı bu yıl, 5 -8 Nisan tarihleri arasında…

Alaçatı Ot Festivali (5 - 8 Nisan, İzmir)
Festival kapsamında düzenlenen otları tanıma ve toplama gezilerinden yemek atölyelerine, yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerlerinden konserlere kadar birçok etkinlik düzenleniyor. Akademisyenlerin, aşçıların ve bloggerların söyleşileri ve atölyeleriyle dolu dolu geçen festivalin korteji renkli görüntülere sahne oluyor, korteje yüzlerce kişi eşlik ediyor. Festivalin son gününde, Alaçatı Amfi Tiyatro'da, en çok ot toplama ve en güzel ot yemeği yarışmaları düzenleniyor.

Yeşilüzümlü Ve Yöresi 10. Kuzugöbeği Mantar Festivali (6 - 8 Nisan, Muğla)
Yeşilüzümlü’nün adı son üç yılda, Uluslararası Yeşilüzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Festivali ile daha çok duyuldu. Yeşilüzümlü, dar sokaklar arasında tarihe küçük bir yolculuk yapmak; “dastar” denilen dokuma dükkânlarını gezmek, buralarda yüzlerinde yılların silemediği güleç yüzleriyle ninelerin kimbilir hangi düşleri, yaşamın gizemlerini, sevgilerini, aşklarını, acılarını, sevinçlerini tek tek dastarlara örüşünü yakalamak isteyenleri ağırlıyor. Yeşilüzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Festivali de yerel değerlere sahip çıkmak, korumak ve sürdürülmesini sağlamak için hayata geçirilmiş…

Karşıyaka Türkü Festivali (9-14 Nisan, İzmir)
İzmirli türkü severler 9 Nisan - 14 Nisan tarihlerinde 1.Karşıyaka Türkü Festivali için Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda buluşacaklar.

Antalya Bilim Festivali (Antalya)
Antalya Bilim Festivali, 3 yıldır bahar aylarında Antalya'da okul dışı bilim eğitimi konusunda katkı üretmeyi hedefleyen bir festival. Geçtiğimiz günlerde tarihi ertelendi ve Kasım ayında düzenlemesine karar verildi.

VegFest (20-23 Nisan, Didim)
Türkiye’nin ilk resmi vegan kentinde düzenlenen festival, Apollon Tapınağı’nın yanında gerçekleştirilecek… Konserler, paneller ve eğlenceli etkinliklerle de desteklenecek… Didimliler, yurtiçinden ve yurtdışından gelen misafirlerle birlikte Türkiye’nin ilk ve tek Vegan Festivali Didim VegFest’te eğlenecek. İlk defa geçtiğimiz yıl düzenlenen festival, 2 gün içerisinde toplam 60 bin ziyaretçinin dikkatini çekme başarısı göstermişti.

İzmir Cocktail Fest (21-22 Nisan, İzmir)
Workshoplar, sanatçı ve DJ performansları ile 21-22 Nisan’da…

Urla Enginar Festivali (27-29 Nisan, Urla)
Urla Yarımadası'na özgü erkenci, yaprakları düz ve fazla sıkı olmayan sakız enginarı, mor çiçekleri olan çok yıllık bir bitki. Yunan Tanrısı Zeus'un aşık olduğu kadın "Cynara" dan ismini alan bu sağlığa son derece yararlı bitki, lezzet severleri Urla’da bekliyor…

Floral Fest İstanbul (4 - 6 Mayıs, İstanbul)
Doğa severler, bu yıl ikinci kez düzenlenen çiçek festivali için KüçükÇiftlik Park’ta bir araya gelecek. Çiçekli lezzetlerden atölye çalışmalarına, konsept bahçelerden çiçek tasarımlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede gerçekleşen etkinlik, doğa ile yaratıcılığı bir araya getirmeyi hedefliyor.

Kakava Şenlikleri (5 - 6 Mayıs, Edirne)
Hızır ve İlyas peygamberlerin bir gül ağacının dibinde buluştukları inancı Hıdrellez'in, Romanlardaki yansıması Kakava, 5-6 Mayıs tarihlerinde Edirne’de iki ayrı mekânda kutlanacak; Konser, yarışma, dans gösterileri Saraçlar Caddesi'nde, diğer etkinlikler ise Kırkpınar Güreşleri'nin de düzenlendiği Sarayiçi'nde gerçekleştirilecek. Şenlikler, her iki gün de baharı karşılamaya yönelik iki özel ritüelle başlayacak. Bereketin artması, güzelliklerin paylaşılması arzusunu simgeleyen Kakava Ateşi’nin yakılması ve pilav ikramı 5 Mayıs’ta, Sarayiçi'nde yapılacak. Arınma ve doğanın uyanışını selamlama amaçlı "Bahara Giriş" ritüeli ise 6 Mayıs sabahı saat 06.00'da, Tunca Nehri kıyısında gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir