Dikkat! Gastronomi Randevusu'nu kaçırmayın!

TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenen Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde yeni özel bölüm: Gastronomi Randevusu. Gastronomi ile sinema buluşması, beyazperdede 7 filmle yer bulacak, tarihi yarımada çeşitli buluşmalara ev sahipliği yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenen Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, 19. yılında sinemaseverlerin karşısına yeniliklerle çıkacak. 16 - 22 Aralık tarihlerindeki ‘yılın son sinema randevusu'nda iki yeni bölüm ve iki yeni ödül var.

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla seyircilerle buluşacak olan festival, 15 Aralık akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki açılış töreniyle başlayacak ve seyircilerine; "Aşkın Krallığı" (A United Kingdom) filmi ile "merhaba" diyecek. Gerçek olaylara dayanan bu tarihi dramda, 1940'larda Güney Afrika ile İngiltere arasında uluslararası krize yol açan bir aşk, bütün etkileyiciliği ile beyazperdede olacak.

"Aç gözünü"

Sinemaseverler, 2016'nın en seçkin örneklerini ise "Aç Gözünü!" seçkisinde bulabilecek. Bir ‘yıl sonu değerlendirmesi' niteliği taşıyan seçkide; Oscar'a göz kırpan yapımlar da sinefillerin merakını kamçılayan çok özel filmler de var. Bir Randevu klasiği olan Sinema Tarih Buluşmasında tarihe ayna tutan 3 film gösterilecek; Hugh Hudson'ın bütün dünyada ilgi uyandıran filmi "Altamira" (Finding Altamira), Martin Zandvliet'in yönettiği "Mayın Ülkesi" (Under Sandet) ve Danièle Thompson'ın yönettiği "Cézanne ve Ben" (Cézanne et moi). Geçtiğimiz dönemde aramızdan ayrılan sinema ustaları; Tarık Akan, Abbas Kiyarüstemi ve Andrzej Wajda'ya birer filmleri ile "Anısına" bölümünde yer alacak.

19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali'nin yeni bölümlerinden biri, Gastronomi üzerine yapılan filmlere ayrıldı. Son yıllarda bütün dünyada artan bir ilgiye mazhar olan gastronomi ile sinemanın buluşması, beyazperdede 7 filmle yer bulacak. Ancak orada kalmayacak; mutfak kültüründe de dünyanın en eski ve en zengin birikimine sahip başlıca lokasyonlardan olan tarihî yarımada, buluşmaya ev sahipliği yapacak.

"Türk Mutfağın Övgü"

Gastronomi filmleri bölümünde dünyanın en iyi restoranlarından El Celler de Can Roca'nın yaratıcıları Roca Kardeşler'in Türk mutfağını keşfe çıktıkları "The Turkish Way" belgeseli de gösterilecek. Filmde mutfak şef Joan Roca İzmir ve Tire'ye, tatlı şefi Jordi Roca Gaziantep'e, someliye Josep Roca ise Trakya, Bozcaada ve Kapadokya'ya gidiyor.

19 Aralık Pazartesi saat 16.30'da Atlas Sineması'nda Türkiye'nin öncü şeflerinden Mehmet Gürs'ün sunumuyla gerçekleşecek özel galada farklı ülkelerde, farklı lezzet ve kültürlerin peşine düşen, bunu bir belgesele dönüştüren üç kardeşin "Türk Mutfağına Övgü"sü, bizler için kendi mutfağımıza başka bir gözle bakmak için eşi bulunmaz bir şans aynı zamanda.

Gastronomi turları

Öte yandan, Gastronomi Randevusu kapsamında gerçekleştirilecek gastronomi turları için bir Gastronomi Rehberi hazırlıkları sürüyor. Ocak ayında ise Gastronomi Filmleri Yarışması duyurulmaya başlanacak. Böylelikle TÜRSAK, dünyanın önde gelen festivallerinden Berlin ve San Sebastian festivallerinin, ‘yemek sineması'na özel bir bölüm ayırmalarının ardından Türkiye'ye de bu farklı ve yeni bakış açısını kazandırmış olacak. Bu kapsamda özellikle gençlere ulaşmayı hedefleyen festival, üniversite öğrencilerine 7 bin film biletini ücretsiz olarak ulaştırmayı da planlıyor.

İspanyol sineması

Festivalin diğer yeni bölümü, "İspanyol Sineması". Bu yıldan itibaren her yıl bir ülke sinemasını odağa alacak olan festival, İspanyol sinemasından 7 örnekle yolculuğuna başlıyor. Bu yolculukta seyircilere iki İspanyol yönetmen de eşlik edecek.

Programda yer alan "Periler Akademisi" filminin yönetmeni Jose Luis Guerin ile "İlk Aşk" filminin başrol oyuncusu Francesco Carril ve yapımcısı Javier LaFuente, festival kapsamında gösterimlere katılıp seyircilerin sorularını cevaplayacak. İspanyol sinemasının dünyada en çok tanınan yönetmenlerinden birisi olan Isabel Coixet ise "İspanya'nın Bir Günü" filmiyle yer aldığı festival için çok özel bir sürpriz hazırlığında.

Geleneksel Onur Ödülleri

Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali'nin geleneksel Onur ödülleri bu yıl; Perihan Savaş ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sami Şekeroğlu'na verilecek. Öte yandan kültür ve sanat hayatımıza katkılarıyla fark oluşturan isim ve kurumlara dikkat çekmeyi amaçlayan TÜRSAK bu yıldan itibaren Kültür ve Sanata Yüksek Katkı Ödülü'nü de hayata geçiriyor. Bu yılki ödül sahipleri ise Contemporary İstanbul'un kurucusu Ali Güreli ve TÜRSAK İlk Senaryo İlk Film Yarışması başta olmak üzere pek çok kültür ve sanat etkinliğini destekleyen, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş.

16- 22 Aralık tarihleri arasında seyircileri, sinemayla yılın son randevusunda buluşturmayı amaçlayan Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali filmleri; Beyoğlu Atlas ile Historia Cinemaximum salonlarında izlenebilecek.