Dünyanın geleneksel mutfakları İstanbul’da buluşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile Fatih Belediyesi’nin ev sahipliğinde geleneksel mutfak kültürleri üzerine düzenlenen Gastronomist 2017, 21-24 Eylül tarihleri arasında tarihi yarımadada gerçekleştirilecek…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FARUK ŞÜYÜN

Konuk ülkelerden geleneksel mutfakların tanıtılacağı, Türkiye coğrafyasının kadim mutfak kültürünü yansıtan reçete sunumları, yemek sohbetleri, paneller ve çocuk atölyeleri gibi birçok etkinliğin yer alacağı Gastronomist 2017, 21-24 Eylül tarihleri arasında tarihi yarımadada gerçekleştirilecek…
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile Anadolu Halk Mutfağı Derneği, Mutfak Dostları Derneği ve Mutfak Magazin Dergisi’nin işbirliğinde düzenlenen Gastronomist 2017’ye Fatih Belediyesi ev sahipliği yapacak.

Et ustalarından şov

Etkinlik kapsamında İtalyan kasap Dario Cecchini, Cüneyt Asan ve Brezilyalı et ustası Andre Lima de Luca Sultanahmet Meydanı’nda bir şova imza atacaklar. Şef Hazer Amani ve Siyez buğdayı üzerine çalışmaları ile tanınan Mustafa Afacan “Anadolu’nun Genetiğiyle Oynanmamış Buğdayları”nı; Şef Maria Ekmekçioğlu ile gazeteci Nedim Atilla “İki Yaka Bir Mutfak”ı anlatacaklar. Hintli şef Abhishek Singh’in sergileyeceği “Hindistan’dan Sıradışı Bir Ekmek” başlıklı “cooking Show” programda yer alan etkinlikler arasında…

MDD panelleri

Program kapsamında Mutfak Dostları Derneği (MDD) öncülüğünde geleneksel mutfakları ele alan bir dizi panel düzenlenecek. Gazeteci Nedim Atilla moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panellerde aralarında Ebru Baybara, Mehmet Gürs, Filiz Hösükoğlu, Sedat Nemli (Geleneksel Mutfaklar ve Turizme Etkileri); Nilhan Aras, Birol Uluşan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri (Coğrafya Kaderdir); P. Mary Işın, Neptün Soyer, Ayfer Yavi’nin (Geçmiş Geleceğin Atasıdır) de bulunduğu isimler, konuşmacı olarak yer alacak.

“Gastronomik Paylaşımlar”

Gastronomist 2017, Greg Malouf, Anissa Helou, Sebastien Ripari, Michel Godet, Susan Loomis, Janna Gur, Maria Jose Sevilla, Alica Rios, Christian Plumail, Carianne Wilkinson, Rizida Khusainova gibi isimleri “Gastronomik Paylaşımlar” başlıklı oturumlarda konuşmacı olarak ağırlayacak.
Programda “Yemek Sohbetleri”, “Patron Yemekleri”, “Osmanlı Saray Yemekleri” ve “Sanat İçin Yemek” başlıklı oturumlar da yer alacak…

Kent mutfakları Sultanahmet Meydanı’nda

Etkinlikte, Türkiye coğrafyası farklı kentler ile temsil edilirken farklı kent mutfakları, Sultanahmet Meydanı’nda kurulacak açık alanda örnekleriyle yerini alacak.

YEDY Derecelendirme Sistemi

Gastronomist 2017’nin ilk günü olan 21 Eylül akşamı ise YEDY Gastronomik Derecelendirme Sistemi’nin lansmanı yapılacak. Birinci etapta Türkiye’nin 7 bölgesi 81 ilini kapsayan YEDY Gastronomik Derecelendirme Sistemi’nin 2017 yılı sonuçlarının yer aldığı “YEDY Derecelendirme Kitabı” tanıtılacak.

Gastronomi turizmi

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Tarihi Yarımada’nın sahip olduğu köklü tarih mirası ve farklı kültürlerin harmanlandığı özgün dokusu ile İstanbul’un gözde turizm destinasyonu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Sınırları içerisinde birçok köklü restoranı ve Kadınlar Pazarı, Mısır Çarşısı, At Pazarı gibi geleneksel mutfak değerlerimizi sergileyen gastronomik lezzet durakları barındırdığından, gastronomi turizmi bağlamında da İstanbul’un marka yüzü bir lokasyondayız. Dünyadaki yükselen turizm trendleri arasında belki de en güçlü alanın gastronomi olduğu göz önünde bulundurulduğunda Gastronomist 2017 gibi geleneksel mutfakları buluşturan bir etkinliğin Tarihi Yarımada’da gerçekleşecek olması daha da anlamlı hale geliyor. Etkinliğin bölgemiz turizmine çok büyük katkıları olacağına inanıyorum.”

“Dünya yerele dönüyor”

Organizasyon komitesi adına yaptığı açıklamada dünyanın yerel mutfakların özgün etkilerini içinde barındıran köklü ve çok yönlü, zengin, basit ama çok değerli mutfak kültürünü yeniden hatırladığını belirten Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç, “Gastronomist 2017, avangart mutfağın görmeye alıştığımız klasikleşmiş isimleri yerine geleneksel mutfağın gerçek temsilcilerini ağırlayacak. Geleneksel mutfak kültürlerinin çok boyutlu olarak ele alınacağı ve kültürlerin buluşmasına tanıklık edecek Gastronomist 2017, ‘dünya yerele dönüyor’ mottosunun karşılığını gözler önüne serecek” dedi.