Global Gastroekonomi Zirvesi 29 Mart’ta başlıyor

Türkiye Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği TURYİD, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gastronominin bir “endüstri” olarak görülmesini hedefleyen bir etkinlik düzenliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FARUK ŞÜYÜN

Türkiye Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği TURYİD, 29 Mart’ta, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde bir organizasyon düzenleyecek. Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin desteklediği zirve “uluslararası markalaşma ve ekonomik büyümenin sırları”na yönelik olacak.



Yapılan açıklamada bu etkinlikle birlikte TURYİD’in hedefinin gastronomiyi bir ekonomik büyüme modeli olarak Türkiye gündemine taşımak olduğu söyleniyor. Gastronominin günümüzde, iç ve dış turizmin katma değeri yüksek çeşitlenmesini; ülke mutfağının gıda ürünlerinin katma değeri yüksek ihraç ürünlerine dönüşmesini; şehirlerin markalaşmasını ve gastro diplomasi olanaklarının doğmasını sağlayan bir sektöre dönüştüğünü belirten TURYİD Başkanı Kaya Demirer, sektörün aynı zamanda global ekonomik kriz için de bir “panzehir” olacağına dikkat çekiyor. Demirer, şöyle devam ediyor:

Başarı hikâyeleri

“Bu zirve, gastronominin potansiyelini kendi ülkelerinde görüp değerlendirenlerin; kamu-özel sektör işbirliğini gerçekleştirenlerin, yoktan var edenlerin, olanı globalleştirenlerin, araştırma-geliştirme ve eğitimi gastronomi alanına çekenlerin, yatırımcıları sektöre getirmeyi başaranların, sıradan sanılanı yıldızlaştıranların, dikkat çekmeyen gelenekleri hayret verici kılanların ve yaratıcılığı gastronominin kalbine koyanların kendi hikâyelerini anlatacağı bir zirve olacak. Bizler de böylece fark edemediklerimizi fark edecek, güç bulup güç verecek, gastronomi sektörümüze hakkını teslim edecek ve olması gereken noktaya yükselteceğiz.”



Manchester bazlı Cultura Danışmanlık şirketinin içerik ve uluslararası ilişkiler danışmanlığını yaptığı Global Gastroekonomi Zirvesi’nin açılış konuşmalarını Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile amaçlarından biri, gastronominin tıpkı marka ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de kaynak yaratan yaratıcı bir endüstriye dönüşmesi sağlamak olan UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı) Genel Sekreteri Mukhisa Kituyi yapacak.
Zirvenin konuşmacı konukları arasında uluslararası başarı öyküleri olan gastronomi dünyasından birçok isim yer alacak…

Bu konularda ilginizi çekebilir