“Su Manzaraları” Arkas Sanat Merkezi’nde…

Arkas Koleksiyonu’ndan “Su Manzaraları” seçkisi, 19. yüzyılın ilk yarısından 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanan süreçte ortaya çıkan eserlerden oluşuyor. 71 ressamın 88 eseri 19 Eylül - 29 Aralık tarihleri arasında Arkas Sanat Merkezi’nde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FARUK ŞÜYÜN

Hayatın, varoluşun vazgeçilmezi su, ünlü ressamların elinde yeniden şekilleniyor. Arkas Koleksiyonu’nda Su Manzaraları Seçkisi, Batı resim geleneğinin önemli bir bölümünü oluşturan peyzaj resmine ışık tutmayı hedefliyor.

19. yüzyılın ilk yarısından 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanan süreçte ortaya çıkan eserlerden oluşan seçki, Avrupa peyzaj resminin önemli temsilcilerini tek çatı altında topluyor. Eugéne Boudin’den Jean-Baptiste Camille Corot’a, Maurice de Vlaminck’ten, Francis Picabia’ya, Henry Lebsque’ten Hippolyte Camille Delpy’e kadar 71 ressamın 88 eseri 19 Eylül- 29 Aralık tarihleri arasında Arkas Sanat Merkezi’nde meraklılarının karşısına çıkıyor.

Büyük bölümü ilk kez

Büyük bir kısmı ilk kez sergilenen ve tamamı Arkas Koleksiyonu’na ait olan eserler 150 senelik tarihi akışa tanıklık etme fırsatı sunarken, Paris’in sanat dünyasının başkenti olduğu dönemin sanatsal hareketliliğini de gözler önüne seriyor.
88 eser, dönemin yetenek yoğunluğunu da ifade ediyor. Sergide yer alan eserler, Seine Nehri kıyılarından İskoçya ve Alpler’deki göllere, Akdeniz’in sıcak ışığına, Kuzey Denizi’nden Avrupa’nın ırmaklarına uzanan geniş bir coğrafyaya ait tasvirlerle izleyicileri gezintiye davet ediyor.

19. yüzyıl: Doğaya dönüş

Yenilikler ve devrimlerle dolu 19. yüzyıl, sanatın gelişimi ve değişimi açısından oldukça verimlili bir dönem. 19. yüzyılın ilk çeyreğinde manzara resmi, bağımsız bir tür olarak kabul görmeye başlıyor. Bu tarihe kadar resimde stüdyo geleneği hakimken bu yüzyılda devrimsel nitelikteki yenilikleriyle sınırları kaldıran sanatçılar, açık hava resmine yöneliyor. Sanatın çokça sorgulandığı bu dönemde değişen resim gelenekleriyle sanat akımları da ,şekilleniyor; tuvallerdeki doğa çok farklı ifadelere bürünüyor. Barbizon Okulu, Empresyonizm, Sembolizm, Post-Empresyonizm, Fovizm ve Ekspresyonizm gibi yeni sanat akımları ortaya çıkıyor.