Turfanda kuşkonmaz zamanı

Dünyada Mart ayının başından itibaren sofralarda yerini almaya başlayan kuşkonmaz baharın habercilerinden. Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde üretim yapan Nomad Tarım, her yıl fidelerden bir kısmını örtü altına alarak turfanda kuşkonmaz yetiştiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın birçok yerinde Mart ayının başından itibaren sofralarda yerini almaya başlayan kuşkonmaz, baharın coşkusunu ve tazeliğini birbirinden farklı lezzetlere taşıyor. Eskişehir'in Sarıcakaya Vadisi'ni seçen Nomad Tarım, her yıl toprağın bir kısmını örtü altına alarak turfanda kuşkonmaz üretimi yapıyor. Bu yıl 30 dönüm bahçeyi örtü altına alan Nomad Tarım, kurduğu tüneller sayesinde toprak ısısının 10'C üzerine çıkmasını sağlayarak kuşkonmaz köklerinin uyanmasına imkân verip erkenci kuşkonmaz sürgünlerini hasat edebiliyor.

Doğal sağlık kaynağı

Çok yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz magnezyum, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum, çinko, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengin. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de içerisinde yeterli miktarda bulunuyor.

Kuşkonmaz çeşitleri

Türkiye'de halk arasında sarmaşık, avronyes, izvinye, aspariçe, asfaraca, tilki kuyruğu, dilkimen, tilkişen, ayrelli gibi farklı isimlerle bilinen kuşkonmazın yeşil ve mor olmak üzere iki cinsi var. Bu iki türün herhangi birinin ışık görmemiş toprak altı sürgünlerinin hasat edilmesiyle "üçüncü tür" Beyaz Kuşkonmaz elde ediliyor.

Kuşkonmaz pişirme püf noktası

Beyaz kuşkonmazları ucu dışında tamamı, yeşil kuşkonmazın ise alt 1/3'lük kısmının kabuğu soyulur. Diplerinden 2 cm kadar bir kısmı kesilerek atılır. Kuşkonmazlar tuzlu kaynar suda en fazla 7 dakika haşlanır. Daha sonra suyu süzülüp, soğuk veya buzlu suya alınarak pişme süreci durdurulur. Mor kuşkonmazların şeker içeriği daha fazla olduğundan çiğ tüketime daha uygundur veya çok az pişirilebilir.