'2014 yatırımda umut vadediyor'

Küresel danışmanlık ve araştırma şirketi OBG, Türkiye'de Doğrudan Yabancı Yatırım miktarında 2013’ün aynı ayına göre yüzde 45 artış olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel danışmanlık ve araştırma şirketi Oxford Business Group (OBG), yayımladığı son ekonomik değerlendirmede, Türkiye’nin ortaya koyduğu çalışmaların ardından Ocak ayında ülkeye giren Doğrudan Yabancı Yatırım miktarında 2013’ün aynı ayına göre yüzde 45 artış yaşanmasının, 2014 yılı için bu konuda umut verici bir başlangıç olduğuna işaret etti.

 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı son verilerine göre, 2012 yılında 10.7 milyar dolar olan Türkiye’ye gelen Doğrudan Yabancı Yatırım miktarı 2013 yılında 10.1 milyar dolar’a geriledi.

OBG, Türkiye için yayımladığı son Ekonomik Güncelleme Raporu’nda, 2013 yılında ülkeye gelen Doğrudan Yabancı Yatırım içinde geleneksel olarak güçlü olan inşaat ve emlak sektörlerinde sert bir düşüşün gözlemlendiğine dikkat çekti. OGB, söz konusu sektörlerdeki gerilemeye karşın enerji sektöründe gerçekleşen özelleştirmelerden 2.5 Milyar Dolar’lık sağlıklı gelir elde edildiğini ve bu alanda 2012 yılına göre yüzde 24.7’lik bir artış kaydedildiğini de belirtti.

OBG, 2013 yılında yabancı yatırım miktarında gerçekleşen azalmanın Türkiye’de ekonomik büyümede yaşanan herhangi bir soğumadan çok öncelikli olarak yurtdışındaki gelişmelerden kaynaklandığı tespitini paylaştı. OBG, yaptığı ekonomik analizde 2013’te Doğrudan Yabancı Yatırım miktarında yıllık bazda bir gerileme yaşanmasına rağmen, yılın ikinci yarısından sonra yatırım seviyelerinin hızlı artış gösterdiğine de dikkat çekti.

Doğrudan Yabancı Yatırım konusunda 2014 yılı görünümüne bakıldığında ise; Ocak’ta 841 Milyon Dolar seviyesinde gerçekleşerek 2013’ün aynı dönemindeki 580 Milyon Dolar’a kıyasla yüksek çıkan miktara ilişkin ilk gelen veri önümüzdeki aylar için iyiye işaret ediyor. OBG bu duruma rağmen, gelen miktarın aydan aya dalgalanmalar göstermesi nedeniyle 2014’ün tamamına yönelik kabul edilebilir bir tahmin yapılabilmesi için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.

Gümrük Birliği Müzakerelerinden Çıkacak Sonuç Önemli

OBG, diğer bir güncellemesinde ise Türkiye’nin yerli üreticiler ve ihracatçılar için daha iyi koşulları sağlamak adına 18 yıldır devam eden Gümrük Birliği Anlaşması için Avrupa Birliği ile başlatacağı müzakereleri ele aldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi müzakerelerin, AB’nin üçüncü taraflarla imzalayacağı ticaret anlaşmaları nedeniyle ortaya çıkacak olan ve Türkiye’nin aleyhine gördüğü kritik konuların çözüme kavuşturulması amacıyla Haziran’da yeniden başlatılacağına yönelik planları açıklamıştı.
OBG söz konusu analizinde, ticaret pazarlarını çeşitlendirme çalışmalarına rağmen hala dış ticaret hacminin yüzde 40’ını AB ile gerçekleştiren Türkiye’nin, müzakereler sonrası anlaşmada sağlayacağı bir değişikliğin ülkeye önemli katkıları olacağını da vurguladı.
 
Oxford Business Group (OGB)Hakkında:

Küresel yayımcılık, araştırma ve danışmanlık şirketi olan Oxford Business Group (OBG), geniş yelpazedeki yazılı ve online çalışmaları aracılığıyla Orta Doğu, Asya, Latin Amerika pazarlarına yönelik ekonomik bilgi içeren yayımlar çıkarmaktadır. OGB, rapor ve araştırmalarıyla söz konusu pazarlarda makro ekonomi ile birlikte bankacılık, sermaye piyasaları, sigorta, enerji, ulaşım, sanayi ve telekom sektörlerine yönelik gelişmeleri kapsayan kapsamlı ve doğru analizler sunmaktadır.
Sektör profesyonellerinin beğeniyle takip ettiği ekonomik ve iş dünyasına yönelik bu raporlar, gelişmekte olan ülkeler ve bulundukları bölgelerde ticari hayata yönelik bilgi alma konusunda başvurulan öncelikli kaynaklar olarak görülmektedir.  OBG online olarak yayımladığı raporlarla dünya çapında 10 binlerce abonesine detaylı ve güncel bilgi içeren bilgilendirme hizmeti vermektedir.  OBG’nin danışmanlık hizmeti veren birimi ise bu pazarlarda hali hazırda faaliyet gösteren ya da göstermeyi planlayan şirketlere pazar bilgilendirmesi ve tavsiyeler sunmaktadır. 

Bu konularda ilginizi çekebilir