'Franchising'in en hızlıları gıda ve emlak

Girişimcilerin küçük sermayelerle yöneldiği franchising sisteminde gıda ve gayrimenkul sektörlerindeki hızlı büyümenin önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yildiz_tasdelen.jpgKüçük sermayeli girişimciler için en iyi iş fikirlerinden biri de franchising... Bu sistemde 20 bin liradan başlayarak bir markanın çatısı altında kendi işinizin patronu olabilirsiniz.

Türkiye’de bin 471 işletme franchise ya da bayilik veriyor. Sisteme en büyük talep gıda ve gayrimenkulde. Franchising veren 30’u aşkın şirketi sizin için mercek altına aldık. Aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere, büyük ilgi gören gıdada özellikle franchise sayısı yüzleri aşan çiğ köfte firmalarının hızlı atılımı dikkati çekerken, gıdadaki trendin bir benzeri de gayrimenkulde görülüyor.

Özellikle yabancı gayrimenkul devleri sistem aracılığıyla Türkiye’deki yayılımını hızla sürdürüyor. 2014 sonuna kadar ERA Türkiye 22 olan franchise sayısını 150’ye, Coldwell Banker 22’den 147’ye, Realty Plus da 5’den 20’ye çıkarmayı planlıyor. Sisteme bakıldığında bir şube için franchise bedeli 5 bin TL’den, yatırımın bedeli de 20 bin TL’den başladığı gibi, aylık ortalama kazanç 0-500 bin TL arasında olabiliyor. Gelecek dönemde franchising sisteminde hizmetin yanı sıra eğitim sektöründe de hızlı bir gelişim yaşanması bekleniyor.

Kurumsal kimlik  altında girişimci 

Ekonomik anlamda büyük potansiyele sahip franchising sistemi girişimcilerden büyük talep görüyor. Daha az risk içermesi nedeniyle sermayesi olup da girişimciliğe soyunanlara birçok fırsatı bir arada sunan sistem ile, çok sayıda yerli ve yabancı marka yeni franchisee’ler aramaya, bazı ulusal markalar da yurtdışına açılmaya devam ediyor. Alışveriş merkezlerinin markalara yer vermesi de, franchise zincirlerin gelişmesindeki en önemli etkenlerden biri oldu. Franchising ile gıdadan perakendeye, gayrimenkulden eğlenceye, eğitimden spora çok sayıda sektörde, bir markanın kurumsal kimliği ve desteği altında girişimci olmak mümkün. Türkiye’yi franchising ile yabancı şirketlerin tanıştırmasına karşın yerli şirketlerin de satış ve hizmet ağlarını genişletmenin en güvenli yolu olarak bu sistemi benimsediği görülüyor.

Zincirlerin sayısı bin 850 civarında

Sistem, dünyanın en büyük franchisor’lerinden biri olan fast food zinciri McDonald’s’ın 1986’da İstanbul’a gelişiyle hız kazandı. Franchising Derneği (UFRAD) verilerine göre, bugün Türkiye’de zincir işletmelerin sayısı bin 850 civarında. Bunların yüzde 24’ü yabancı, yüzde 74’ü Türk kökenli markalar. Zincirlere bağlı şube sayısı ise 50 bin civarında. Franchise veya bayilik verenlerin sayısı bin 471, zincirler içindeki oranı ise yüzde 78. Sadece kendi şubelerini açıp kendileri işleten zincirler yüzde 22 oranında. Avrupa Franchise Federasyonu (EFF) istatistiklerine göre, Türkiye franchise zinciri sayısında Avrupa birincisi.

Bazıları franchising bedeli almıyor

Türkiye’de 35 milyar dolar işlem hacmine ulaşan sisteme bakıldığında, değişmekle birlikte markaların onbinlerce dolarlık franchising bedeli aldığı görülüyor. Bazı markalar da franchising bedeli almıyor. Sistem yoluyla markaların şube açma maliyeti de yine değişirken, yatırımın maliyeti yüzbinlerce doları bulabiliyor. Ciro üzerinden franchise bedeli alanmarkalar da var. 

2016 sonunda 250 ofise ulaşmayı hedefliyor

Coldwell Banker Türkiye Ülke Direktörü Gökhan Taş, 2016 sonunda Türkiye’de konut, lüks konut, proje, kat karşılığı ve ticari gayrimenkul danışmanlığı alanlarında uzmanlaşmış 250 ofis ve 2 bin 500 gayrimenkul danışmanına ulaşıp, 5 milyar dolar satılan mülk değeri ve 250 milyon dolar alınan komisyon bedeli ile lider olmayı hedeflediklerini kaydetti. Taş, başta İstanbul olmaz üzere tümTürkiye’de büyüme planladıklarını belirtirken, önceliklerinin nüfusu ve sanayisi gelişmiş illerden başlayarak tüm illerde Coldwell Banker tabelalarının asılmasını sağlamak olduğunu bildirdi.

Sisteme daha fazla girişimcinin dahil olmasını bekliyoruz

UFRAD Başkanı Dr. Mustafa Aydın, franchise zincirlerin gelişmesindeki en önemli etkenin, yönetim olduğuna işaret ederek, vasat yönetilen bir zincirin büyüyemeyeceğini, markalaşamayacağını, hatta rakipleri büyüdükçe onun küçüldüğünü savundu. “İyi yönetilen bir zincir sıfırdan yola çıksa bile marka olur” diyen Aydın, müstakil perakendecilerin sürekli yaptıkları hatalar ve ihmallerin, franchise zincirlerin tüketiciler tarafından tercih edilmesinde ve gelişmesindeki etkenlerden olduğunu söyledi. Franchising sisteminin hızlı büyümesinin nedenleri arasında, sistem için gerekli sermaye tutarı, girişimcinin motivasyonu, sistemin standart olması, kabul görmüş bir marka ve kontrol mekanizması bulunduğunu anlatan Aydın, önümüzdeki dönemde sisteme daha fazla girişimcinin dahil olarak kendi işini kurmasını beklediklerini kaydetti. Aydın, sistemde hemen hemen her sektörde doğru yatırımcı ile potansiyel olduğuna işaret ederek, bugün dünyada böcek ilaçlamadan cenaze hizmetlerine, ev temizliğine kadar her sektördebu sistemi görebildiklerini ifade etti. Aydın, müşteri beklentileri ve sistemin her ne olursa olsun sağlam temellere oturtulması gerektiğini vurguladı.

Yogolat Frozen Yogurt 35 noktaya ulaşmayı hedefliyor

Yogolat Frozen Yogurt standı kurmak isteyenler; franchising fee ile stand ve soğutucu ünite, frozen yoğurt makinesi gibi ekipmanların toplam bedeli olarak 45 bin TL+ KDV ödüyor.Markanın “Yogolat Corner” olarak adlandırılan bir franchise modeli de bulunuyor. Kafe ve restoran gibi varolan işletme konsepti içinde yaklaşık 1-2 metrekarelik alanda ürünün ön plana çıkarıldığı Yogolat Corner franchise modelinin toplam bedeli 15 bin TL+ KDV. İstanbul, Bursa Pembe Çarşı ve Ankara Anteres AVM’de olmak üzere 3 franchise satış noktası olan Yogolat Frozen Yogurt’un, Capitol AVM’de de corner modeli  bulunuyor. Marka, 2014 sonunda 35 noktada olmayı hedefliyor. Sistem, yaklaşık 5 bin 500 TL kar bırakıyor. Başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya olmak üzere tüm Türkiye’yi hedefleyen marka, pek çok ilden de talep almaya devam ediyor.

Simit Sarayı, yurtdışı büyüme hedefini ikiye katladı

Yurtiçi ve dışında 5 bin 500 çalışanı ile her gün 450 bin müşteri ağırlayan Simit Sarayı, bu yılın ilk 6 ayını yüzde 100’lük büyüme ile tamamladı. Simit Sarayı, Turquality Marka Programı ile birlikte 2013 sonuna kadar 280 mağaza, 2018 yılında ise Türkiye’de 440, yurtdışında 560 olmak üzere toplam bin mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Çoğunluğu yurtdışından olmak üzere aylık ortalama 800 adet franchise başvurusu alan Simit Sarayı, 2014 yurtdışı büyüme hedeflerini ikiye katlarken, İngiltere ve ABD’de yeni mağazalar açacak, Hollanda ve Almanya pazarlarındaki büyümesini de sürdürecek. Ortadoğu’da ise master franchise konusundaki görüşmeler devam ediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir