'Garanti projenin kendisi'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: "Nükleer santral yapımı için Japonlar Fukuşima'dan sonra içlerinde tartışmaya girince görüşmeler yavaşladı. Güney Kore'nin ise Türkiye'nin kırmızı çizgilerini dikkate alması lazım. Bu işin garantisi projenin kendisi."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



 


ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral yapımı için Japonya ile görüşmelerin Fukuşima olayının ardından Japonya'dan kaynaklı olarak yavaşladığını belirterek, "Görüştüğümüz diğer bir ülke olan Güney Kore'nin ise Türkiye'nin kırmızı çizgilerini dikkate alması gerek, Türkiye eski Türkiye değil. Bu işin garantisi projenin kendisidir. Ayrıca bir hazine garantisine gerek yok" dedi.

Bakan Yıldız, Ekonomi Bakanlığı Kampüsü Hikmet Esen Konferans Salonu'nda düzenlenen 2. Yurt Dışında Görevli Ticaret Müşavirleri Konferansı'nda yaptığı konuşmada trafikteki araç sayısının 16 milyonu bulduğunu ve bu araçların tükettiği petrolün değerinin yıllık 30 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Yıldız, ithal edilen petrolün yaklaşık yarısının ulaşımda kullanılması nedeniyle tasarrufun büyüğünün bu alanda yapılması gerektiğini söyledi. Elektrik üretiminde yerli kömürün kullanımı artırırken, doğalgazın kullanımını azaltmak istediklerini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: "Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak bizim temel hedefimiz ama Türkiye'nin büyüme hızı, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki büyümeden daha fazla. 2002'deki enerji tüketim miktarlarıyla bugünkü enerji tüketim miktarları aynı değil. Sanayide yüzde 25, ulaşımda yüzde 78, meskenlerde yüzde 44 oranında büyüme varken, elektrik sektöründe yüzde  7'lik artış oldu. Bundan dolayı aradaki arz farkını gidermeye çalışıyoruz."

Bakan Yıldız, Türkiye'nin petrolün yüzde 90'ında, doğalgazın hemen hemen tamamında, yüksek kalorili taş kömürünün ise yüzde 88'inde dışa bağımlılığın olduğunu kaydetti. Yıldız, "Petrol ve doğalgazı yerli kaynaklar haline getirmek için arama ve üretim faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Bunun için de arama ve veri faaliyetleri bütçeye yük olmadan son 10 yılda ayırdığımı pay yaklaşık 13,5 kat arttı. Bu, 2002'de 100 milyon dolarken şimdi 1,36 milyar dolara yükseldi. Karadeniz'de Akdeniz'de ve daha birçok yerde amaca ulaşmak için gece gündüz çalışıyoruz" diye konuştu.

Japonya doğalgaz fiyatını yükseltti

Konuşmaların ardından ticaret müşavirlerinin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, "Japonya ve Güney Kore ile nükleer santral yapılması konusunda görüşmelerde gelinen noktaların ne olduğunu" şeklindeki sorulara şu yanıtı verdi: "Japonya görüşüyoruz ama onlar Fukuşima'dan sonra kendi içlerinde bir tartışmaya girdi, bu da görüşmelerimizi yavaşlattı. İç politika tartışmalarıyla nükleer santrallerini kapatan Japonya, doğalgaza yöneldi, bu yöneliş dünya piyasasında doğalgazın fiyatının artmasına yol açtı. Çernobil'den sonra dünyada 144 santral yapılırken, Fukuşima'dan sonra 63 tanesinin yapımına başlandı. Nükleer enerji Türkiye için bir gereklilik. Görüştüğümüz diğer bir ülke olan Güney Kore'nin ise Türkiye'nin kırmızı çizgilerini dikkate alması lazım. Türkiye eski Türkiye değil. Bu işin garantisi projenin kendisidir. Ayrıca bir hazine garantisine gerek yok."

Bakan Yıldız, Fransa ile enerji anında işbirliğinin neden ön planda tutulmadığının sorulması üzerine de "Fransa iki ülke arasındaki siyasi ilişkileri omuzlayamadı. Srakozy'den kaynaklı olarak Fransa ile nükleer de dahil enerji alanındaki işbirliği olumsuz etkilendi. Olumsuz siyasetin gölgesinde birlikte iş yapmamız mümkün değildi. İlişkiler düzelebilir ama adım atması gereken taraf Türkiye değil" diye konuştu.

Türkiye Nabucco'nun en önemli destekçisi

Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın, "Nabucco'dan ayrılabiliriz" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Yıldız, bunun Macaristan'ın kararı olduğunu, Türkiye'nin hala projeye en çok destek veren ülke özelliğini koruduğunu bildirdi. Türkiye'nin kömürün gazlaştırması konusunda dünya ile aynı yönde çalışmaların yapıldığını ama bunları kamuoyuyla paylaşma konusunda temkinli davrandıklarını dile getiren Bakan Yıldız, bu çalışmaların ekonomiye katkısı için en az 2 yıllık sürenin olduğunu söyledi. Kaya gazlarının üretilmesi konusunda da önemli çalışmaların yapıldığını ifade eden Yıldız, ABD'li bir şirkete tahsis ettikleri 4 sahadan 2'sinde kaya gazının bulunduğunu, bu konudaki çalışmaların küçük ama kendileri için değerli olduğunu dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir