'Kelebek etkisi' altın madalya getirdi

Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen “Kadın Mucitler” yarışmasında ölü kelebeklerin derisinden ayakkabı ve çanta üreten tasarımcı Aynur Aşkı, altın madalyanın sahibi oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SEUL- Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın (WIPO) desteğiyle gerçekleştirilen Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nda Türkiye üç proje ile katıldı. Türkiye Patent Enstitüsü’nün (TPE) koordinasyonunda yarışmaya , Aynur Aşkı’nın İstanbul Üniversitesi Teknokent’te hayata geçirdiği ölen kelebeklerin dokusunun tekstil sektöründe kullanılması; Esra Özkan’ın, denizler için yüzen rüzgar türbini ve Şadiye Temel’in iğne batmasından kaynaklanan bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için geliştirdiği güvenli intraket buluşuyla katıldı.

125 ülkeden 500 projenin mücadele ettiği yarışmada tasarımcı Aynur Aşkı’nın ölü kelebeklerin kanatlarından yaptığı ayakkabı ve çanta altın madalya aldı.

Aynur Aşkı,yüzlerce kadın  mucitin yarıştığı bir organizasyonda altın madalya alarak Türk insanının yaratıcı gücünü ortaya koymanın gururunu yaşadığını söyledi. Bu süreçte Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin büyük desteğini gördüğünü söyleyen Aşkı şöyle devam etti;

"Yaklaşık 5 yıllık ciddi bir emek verip ekip çalışmamız sonucunda çeşitli laboratuvar analiz ve testlerinden sonra farklı altyapısı olan prototip zeminleri elde ettik. Kelebek derisinden yaptığımız ayakkabı ve çantalarımız tüm dünyada büyük ilgi gördü.  Kelebek gövdelerinden ayrıca nano teknolojiyle farklı renkte ve dokuda zeminler elde edebiliriz. Bugüne kadar sadece kanatlarla oluşturduğumuz deri zemininden ürünler elde ettik. Projemizin sonraki aşamalarında gövdeleri ile ilgili farklı içerikli projemizi mimaride, dekorasyonda, duvarda, ahşapta ve mobilyada kullanmayı planlıyorum."

TASD Başkanı Çetin: Tasarımı geliştirmek zorundayız

Projeye destek veren Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin ise katma değeri yüksek üretim için yaratıcı fikirlere ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Bugünün dünyasında tasarımın, üretimin önüne geçtiğine dikkat çeken Çetin, “Türk ayakkabı sanayi dünyanın en önemli üreticileri arasında yer alıyor. Üretimdeki başarımızı tasarım boyutuna da taşımak zorundayız. Bu nedenle Aynur Aşkı’nın inovatif çalışması dikkatimizi çekti. Kendisini başarısından dolayı kutluyor, ülkemize örnek olmasını diliyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir