'Petrolde yeni dip 30 dolar olabilir'

Societe Generale, geçtiğimiz şubat ayında 26 dolara kadar inen petrol fiyatlarında yeni dibin 30 dolar seviyesi olabileceğini öngördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

DIŞ HABERLER - Fransız bankası Societe Generale geçtiğimiz şubat ayında 26 dolara kadar inen petrol fiyatlarında yeni dibin 30 dolar seviyesi olabileceğini öngördü. 

Ucuz petrol döneminin henüz sonu gelmedi. Aşırı arz ve stok fazlasının devam ettiği endişeleriyle petrol fiyatlarında sert bir geri çekilme yaşandı. 

40 doların altına indi 

ABD’de ham petrol fiyatları pazartesi günü yüzde 4 düşüşle 39.86 dolara inerek yaklaşık son dört ayda ilk kez 40 doların altına geriledi. Petrol varil fiyatları haziran başında gördüğü 51 dolarlık zirveden yüzde 22 düşerek resmi olarak tekrar ayı piyasasına girdi. 

ABD ham petrol fiyatları 40 dolar seviyesinin altını test ettikten sonra günü bir önceki güne göre yüzde 3.7 değer kaybıyla 40.06 dolardan kapattı. ABD ham petrol varil fiyatları 40 dolar seviyelerinde hareket ediyor. Alımların nispeten zayıf kaldığı Brent petrolde 42.35 dolar seviyesinde. 

Petrol fiyatlarında küresel ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak düşüş trendinin devam ettiği görülüyor. Düşüşe sebep olan en önemli gelişme olarak OPEC'in en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın Asya'ya satış fiyatında bir yıla yakın bir sürenin en büyük indirimini yapması gösteriliyor. Uzmanlarca bu indirim en büyük petrol tüketicisi ülkelerden biri olan Çin'de talebin yavaşladığı anlamına gelebilir. Dolarda dün yaşanan değer kazancı da petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandıran nedenlerden biri oldu. Petrol fiyatlarındaki diğer bir sorun ise çok sayıda hedge fonun fiyatların düşeceğine dair pozisyon alıyor alması. Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu verilerine göre 2006 yılında rekor hacme ulaşan kısa pozisyonlar tekrar görülüyor. 

Enerji piyasası ABD'deki sondaj çalışmaları aktivitesindeki artıştan endişe duyuyor. Zira The Baker Hughes sondaj kulesi sayısı yükselişini beşinci haftaya taşıdı. 

Petrol fiyatları şubat ayının ortasında 26 dolara inerek küresel bir paniğe yol açmıştı. Ancak Societe Generale Küresel Petrol Araştırmaları Masasından Michael Wittner, bu kez petrolün o seviyelere kadar inmeyeceğini; 30 dolar seviyelerinde yeni bir dip yapabileceği tahmininde bulundu.