'Yeni hükümetten çalışma hayatı sorunlarının çözümünü bekliyoruz’

Öz İplik-İş Sendikası Başkanı Murat İnanç, çıkarılan yasalara rağmen işçilere işveren baskısının devam ettiğini belirterek, yeni hükümetten çalışma hayatının sorunlarının çözümünü beklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, kurulacak yeni hükümetin ivedilikle çalışma hayatı sorunlarının çözümüne odaklanması gerektiğini söyledi. Öz İplik İş Sendikası Genel Kurulu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ın da katılımıyla yapıldı. Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Murat İnanç, sendikal örgütlenmeye karşı işverenlerin baskılarının sürdüğünü vurguladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise vatandaşlarda seçim heyecanı görmediğini belirterek, “Bu, al birini vur ötekine nedeniyleyse iyi değil” dedi. 

Küreselleşmenin ardından gelişmiş ülke firmalarının ağırlığının arttığı bir ortamda, işçilerin de küresel çapta işbirliğine gitmesi gerektiğini vurgulayan İnanç, aksi takdirde “daha fazla sömürü ve daha fazla kan döküldüğü” bir dünyanın olacağını vurguladı. Konfederasyon ve sendika olarak özgürlüklerden yana tavır aldıklarını belirten İnanç, yeni anayasa, çözüm süreci ve çalışma hayatındaki özgürleştirici adımları desteklediklerini kaydetti. İnanç, “Sokaklarda terörün, vandallığın, anarşi ortamının olmadığı, adliyede görevi başındaki savcılarımızın şehit edilmediği bir ülke arzu ediyoruz. Eşiyle pazar alışverişi yapan askerimizin, kalleşçe sırtından vurulmadığı bir ülke arzu ediyoruz. Çalışanların sendikal haklarını özgürce kullandığı, asgari ücretin açlık sınırının altında olmadığı bir ülke istiyoruz” dedi. 

Yeni hükümetin ivedilikle çalışma hayatı sorunlarına eğilmesi gerektiğini ifade eden İnanç, kıdem tazminatının fon esaslı bir sisteme dönüştürülmesi, taşeron işçiliğin ve kayıt dışılığın sonlandırılması, mevsimlik işçilerin sorunlarının çözülmesi, işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması taleplerinin bulunduğunu anlattı. 

Örgütlenme karşısında işveren baskısı sürüyor 

Murat İnanç, örgütlenme karşısında işverenlerin işten çıkarma dahil her türlü baskı aracını kullandığını belirterek, sendika olarak yaşadıkları firma örneklerini sıraladı. İşçilerin e-devlet üzerinden üye olabilmesi uygulamasının, işverenler tarafından baskı ve tehditle işçilerin e-devlet şifrelerinin alındığını vurguladı. Grev kısıtlamaları ve resmi arabuluculuk sorunlarının devam ettiğini belirten İnanç, işçi lehine bu uygulamaların değiştirilmesini talep etti. İnanç, tekstil sektörünün istihdamın lokomotifi olduğunu vurgulayarak, bu sektöre özel destek verilmesi gerektiğini anlattı. 

Asgari ücretin artırılması vaadine karşı çıkamayız ama...

Hak İş Başkanı Mahmut Arslan da Türkiye’de sendikalaşma oranının çok düşük olduğunu belirterek, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması taleplerine paralel olarak sendika ve konfederasyonların da hızla üye kaydetmesi gerektiğinin altını çizdi. Seçimler nedeniyle vaatlerin peş peşe geldiğini belirten Arslan, asgari ücretin artırılması yönündeki vaatlere karşı olmalarının bir emek örgütü olarak mümkün olmadığını, ancak uzlaşmayla belirlenmeyen bir miktarın seçim meydanlarında tartışılmasının sonuca katkı vermeyeceği görüşünde olduklarını belirtti. Seçim propagandalarının ekonomi bağlamındaki gündemle yürümesinden memnuniyet duyduklarını belirten Arslan, bunun normalleşmenin göstergesi saydıklarını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir