10 fon yöneticisinden 2014'te kazandıracak 10 hisse

Başarısını kanıtlamış fon yöneticilerinden 2014 için yatırım yapılacak “en iyi hisse” önerileri arasında Türkiye’de faaliyet gösteren Wolkswagen, PepsiCo ve John Lang LaSalle da bulunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI

DIŞ HABERLER - ABD hisse senetleri yeni rekorlar kırarken ve hızlı gelişmelerle paralize olmuş yatırımcılar tekrar hisse senetlerine yönelirken, piyasaları çok yakından takip eden en başarılı fon yöneticileri, 2014 için öngörülerine göre en düşük fiyatlı ve hızlı büyüyen, ya da yavaş pişen devlerin hisselerini tavsiye ediyorlar. Fortune 2014 Yatırımcı Klavuzu’nda yer alan tavsiyelerin sahiplerinin en önemli ortak noktası ise uzun vadeli hisse seçimlerinde rekor başarılar elde etmeleri.

PepsiCo – Hızlı tüketim
DON YACKTMAN

Dünya rekorları kıran Don Yacktman’ın hisse reçetesinde yavaş ama istikrarlı büyüyen tariflere yer veriliyor. 13.5 milyar dolarlık kendi ismindeki fonu ve 11.7 milyar dolarlık Focused fonlarının her ikisi de son on yıldır yıllık ortalama yüzde 11’lik getiri sağladılar. Yacktman’ın stratejisi gözden düşen dev şirketlerin hisselerini alıp, neredeyse sonsuza kadar elinde tutmak. Türkiye’de de faaliyet gösteren PepsiCo hisseleri için Yacktman ve ortağı “ofansif olmaktansa defansif olmayı tercih ediyoruz” diyor ve PepsiCo’nun risk sevmeyenler için mükemmel hisse olduğunu söylüyor. Hissedarlara temettüler ve hisse alımlarının arasında yüzde 4 ila 5’lik getirileri nakit ödeyen PepsiCo için şirket “belki çok heyecanlı değil fakat fırtınalar koparken yatırımcı gece rahat uyuyabiliyor” diye konuştu.

Volkswagen – Otomobil
JIM MOFFETT

Jim Moffett de gözde hisse olmaktan çıkmış varlıklara yönelen yatırımcılardan ve bu strateji ile son on yılda ortalama yüzde 9.3 getiri elde etti. Moffett’in düşünce stili onu otomobil endüstrisine yöneltti ve özellikle Alman otomobil devi Volkswagen konusunda çok iyimser. Otomobil hisselerindeki durgunluğun Avrupa ekonomisindeki
yavaşlığın bir yansıması olduğunu söyleyen Moffett, Euro Bölgesi’nin yeni yeni hareketlenmeye başlamasının işleri değiştireceğini belirtiyor. Ayrıca modüler üretim sistemine geçerek şirketin giderlerini azaltmasının da 2014 getirilerine pozitif yansıyacağını belirten fon yöneticisi, önümüzdeki yıl Volkswagen’in sırasıyla yıllık yüzde 10.5 ve 11.5 getiri sağlayan BMW ve Daimler’e yetişeceğini ifade etti.

Jones Lang LaSalle – Gayrimenkul
JOHN ROGERS

Ticari emlak faaliyetleri gösteren küresel sektör devi Jones Lang LaSalle, 3.2 milyar dolarlık Ariel Investor Fonu’nun yöneticisi John Rogers’ın 2014 için gözde hissesi. Rogers’ın Fortune dergisine yaptığı değerlendirmeye göre firmanın 2000’de 13 dolar olan hissesi 2007’de 117 dolara fırlarken, sonrasında düştüğü 20 dolar seviyesinden tekrar 95 dolara yükseldi. İnişli çıkışlı birkaç yıl geçirdikten sonra son beş yıllık ortalama yüzde 31.2 getiri sağlayan Jones Lang La-Salle Türkiye’de de danışmanlık faaliyetlerini sürdürüyor. Rogers şirketin özellikle varlık yönetiminde güçleneceğini, kurumsal yatırımcıların varlık ve hisselerden gayrimenkule geçiş yapan yatırımcılardan da kuvvet alacağını düşünüyor. Şu anda bile beklentilerin 14 kat üzerinde daha değerli seyredenhisse için Rogers “İnsanlar bu işin 2013’e göre daha da riskli hale geldiğini düşünüyor fakat coğrafi olarak risk dağılımı yaptılar ve Asya’da çok büyük faaliyetleri var” diyor bu yüzden de hareketi muazzam şekilde yukarı yönde gördüğünü ifade ediyor.

[PAGE]

Vitamin Shoppe – Sağlık & gıda
FRANKS SUSTERSIC

Küçük görünen şirketler muazzam kazançlar sağlayabilir. 1998 yılında kurulan ve Frank Sustersic tarafından yönetilen 260 milyon dolarlık Turner Emerging Growth Fonu da bu başlık altında incelenebilecek fon yönetimlerinden biri. Kurulduğundan bugüne yıllık yüzde 18.9 getiri sağlayarak Morningstar verilerine göre sektörün ortalama yüzde 9.1’lik bir büyümesinin aksine “yavaş büyüyen” kategorisinde olmadığını kanıtlıyor. Sustersic’in yeni hisse favorisi ise beslenme destekleri, vitamin ve diet destekleyici ürünler satan ulusal perakende zinciri Vitamin Shoppe.“Ekonominin nasıl seyrettiğine bakmaksızın büyüyen hisseleri bulmaya bayılıyorum” diyen Sustersic birçok tüketicinin bütünleyici sağlık yaklaşımlarına yöneldiğini ve Vitamin Shoppe’nin mağaza sayısının yüzde 8 ila 9 artacağını ön görüyor. Son çeyrekte yüzde 2.6 büyüdüğü ve metabolizma ürünlerinin yılı olan 2012’ye göre çok daha düşük bir büyüme yaşadığı halde Susteric “İşin aslı yüzde 2.6’lık bir getiri için ölecek birçok perakendeci şirket var” diye konuştu.

Hain Celestial – Sağlık
KIMBERLY SCOTT

Kabul edilebilir fiyatlarla tomurcuklanan hisseler Kimberly Scott’un hisse seçimindeki felsefesi. Scott’un yönettiği Waddell & Reed New Concepts Fonu son on yılda yıllık ortalama yüzde 11.5 getiri sağlayarak rakiplerinin yüzde
95’inden daha iyi performans sağladı. Scott’un favorisi ise doğal ve organik gıda ürünleri satan bir şirket olan Hain Celestial oldu. Whole Foods adlı başarılı markasının yanında bu kategorinin geleneksel market raflarında her geçen gün daha fazla yer kapladığını söyleyen Scott, Hain’in yenilikçi İngiliz bebek maması markası Ella’s Kitchen’ı da portföyüne eklemekle akıllı davrandığını söylüyor. Şirketin son üç yıldır getirisi yüzde 40’larda kapandı ve analistler beş yıllık öngörülerinde en az yüzde 15’lik getiri bekliyorlar.

Target – Perakende
MEGGAN WALSH

ABD’li perakende zinciri 2013’te Kanada pazarında 124 mağaza açarak faaliyet alanını enişletmiş fakat beklenenin altında performans göstermişti. 8.7 milyar dolarlık Invesco Diversified Dividend Fonu’nu yöneten Meggan Walsh ise bu sürecin bittiğine ve şirketin performansının tekrar pozitife döneceğine inanıyor. Walsch son on yılda ortalama yıllık yüzde 8.7 getiri Sağlayan bir fonu yönetiyor.

[PAGE]

Expedia – Seyahat
STEVEN POLLACK

Son beş yılda ortalama yüzde 28.8’lik getiri sağlayan John Hancock Disciplined Value Mid Cap yatırım
fonunu yöneten Pollack’ın hisse seçerken üç kriteri var. Hissenin değeri kışkırtıcı olmalı, nakit akışı ve sermaye dönüşü açısından ilgi çekebilecek kalitede bir iş olmalı ve hisseyi “şimdi” almak için pozitif bir momentum ya da hisse fiyatını yukarı itecek bir katalizör olmalı. Online seyahat şirketi Expedia Pollack’a göre bu üç kriteri
de tam olarak sağlıyor. Şirket 2013’ün üçüncü çeyreğinde ilk dokuz ay için 740 milyon dolar nakit akışı olduğunu açıkladı. Pollack’ın Expedia’yı en iyi yatırım aracı olarak görmesinin bir sebebi ise şirketin sırasıyla Avrupa ve Çin’de çok popüler olan Trivago ve eLong adlı seyahat sitelerinde çoğunluk hisselerine sahip olması.

China Mobile – Telekomünikasyon
BRIAN MCMAHON

16 milyar dolarlık Thornburg Investment Income Builder fonunun yöneticisi McMahon’un tavsiyesi ise geçtiğimiz günlerde Apple’ın da anlaşma yaptığı telekomünikasyon devi China Mobile. Son on yılda yıllık ortalama yüzde 10
getiri sağlayan fonu dünya rakiplerinin ortalamasından yüzde 2 daha yüksek seyrediyor. Dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketi China Mobile da McMahon’un çerçevesine uyan seçenek. Hisse yıllık yüzde 4.3 getiri sağlıyor ve son beş yılda yıllık yüzde 6 büyüme gösterdi. McMahon’a göre Çin’in China Mobile’ı henüz yaygınlaşmamış 4G teknolojisine yatırım yapmaya zorlaması sebebiyle yatırımcıların cezalandırdığı hisseleri, şimdi meyvesini göstermeye hazır. McMahon hissenin, karını üç buçuk kat artıracağını ve 2015’te bu oranın dört
buçuk kata çıkacağını düşünüyor. McMahon’ın beklentileri hissenin yüzde 40 artacağı anlamına geliyor.

U.S. Bancorp – Perakende bankacılık
MARK HENNEMAN

Son on yıldır ortalama yüzde 9.5 getiri sağlayan Mairs & Power Growth fonunun yöneticilerinden Henneman, bankacılık devi U.S. Bancorp’u (USB) öneriyor. USB, 350 milyar dolarlık varlıklarıyla krizden en iyi performans gösteren banka olarak çıkmıştı.

Technip –Enerji
SARAH KETTERER

4.5 milyar dolarlık Causeway International Value fonu bu günlerde enerji fonlarının hayranı. Son beş yılda ortalama yüzde 21.2 yıllık getiri sağlayan Sarah Ketterer’in favorisi ise enerji yatırımlarının kayacağını düşündüğü Avrupa’nın durgun ekonomisi Fransa’daki Technip adlı derin sularda doğalgaz ve petrol boru hatları yapan şirket.

Bu konularda ilginizi çekebilir