1.82 ile zirve yapan dolar 1.80 TL'de dengelendi

MB'nin döviz satım ihalesine başlayacağını açıklaması sonrasında dolar bir miktar gevşedi; İMKB 23.000'in üzerinde tutundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL – Devam eden riskten kaçış eğilimi, global ölçekte dolara olan talebi artırıyor. Yurtiçi piyasada güne 1.79 lira seviyesinde başlayan dolar gün içerisinde 1.82 ile yeni tarihi zirvesini gördü.

Bankalararası piyasada 1.82'nin üzerine çıkan dolar, Merkez Bankası'nın yeniden döviz satış ihalelerine başlayacağını duyurmasıyla bir miktar gevşedi. TCMB, yarından itibaren günlük 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açacak. Merkez Bankası, aşırı dalgalanma halinde 'doğrudan' müdahale edeceğini de vurguladı. Hem bu gelişme hem yurtdışı endekslerde kayıpların bir miktar azaltılması, doların bankalararası işlemlerde 1.80'li seviyelere gerilemesini sağladı. Gün sonuna doğru Interbank işlemlerde en iyi alış/satış 1.7995/1.8050 TL seviyesinde geçilirken, kapalıçarşıda dolar 1.8010 TL'den el değiştiriyor.

Doların seyrinde 'dış faktörler' en önemli etken

Doların bundan sonraki seyri için diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ve uluslararası sermaye hareketlerinin takip edileceği belirtiliyor. Dışarıdaki olumsuz haber akışının devam etmesi ve içeride döviz tevdiat hesaplarında çözülme olmaması durumunda, yukarı yönlü hareketin sürebileceği düşünülüyor. Öte yandan günlük 50 milyon dolarlık satım ihalesinin birkaç gün piyasa üzerinde etkili olmayabileceği, etkinin görülmesi için uzun süre gerekebileceği de öngörüler arasında. Bu arada döviz satım ihalesi açmaya karar veren Merkez'in rezervlerini harcamasının çok mantıklı olmadığı yorumları da yapılıyor.

İMKB 23.000'in üzerinde

Borsada ise 23.000'in üzerindeki dengeli seyir bugün de devam etti. Yurtdışı endekslerde kayıpların artmasıyla bir ara 22.658 puana sarkan Bileşik Endeks, başta ABD olmak üzere dış piyasadaki toparlanma çabasıyla yeniden 23.000'in üzerine geldi. Ulusal-100, günü 165 puan ve yüzde 0.71 değer kayıpla 23.054 puandan tamamladı. Gün sonunda 1.1 milyar liralık işlem hacmi kaydedildi.

Diğer yandan 3 Kasım 2010 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz günü yüzde 15.32 seviyesinden kapattı.