200 milyar $'lık kozmetik pazarında Türkiye'nin yıldızı parlıyor

İş dünyasına yönelik araştırmalar yapan Smart Cube, kozmetikte BRIC dışında en iyi performans gösteren pazarları inceledi. Araştırma sonuçları aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerin kozmetik devleri için önemli yatırım fırsatları sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Refah düzeyi ve lüks talebi giderek artan tüketici kitlesiyle gelişmekte olan ülkeler, küresel kozmetik firmaları için cazip bir hedef. Kozmetik devleri bugüne dek ağırlıklı olarak BRIC ülkelerinde büyümenin yıllarını aramıştı ancak en az onlar kadar dinamik başka pazarlar da var.
İş dünyasına yönelik araştırmalar yapan Smart Cube, kozmetikte BRIC dışında en iyi performans gösteren pazarları inceledi. Araştırma sonuçları aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerin kozmetik devleri için önemli yatırım fırsatları sunduğunu ortaya koyuyor.
Orta ve Doğu Avrupa kozmetik pazarının en cazip ülkesi olarak Türkiye gösteriliyor. Smart Cube'ün bazı endüstriyel raporlara dayanarak verdiği bilgiye göre, 2010'da Türkiye'de güzellik-bakım sektörü yüzde 10'un üzerinde büyüyerek 2.8 milyar dolarlık satışa ulaştı.
Asya kozmetik piyasası da giderek artan bir hızla büyüyor. Özellikle Sri Lanka, Bangladeş ve Moğolistan Asya'nın gelecek vaat eden ülkeleri arasında sayılırken, Ortadoğu'daki kadınların güzellik merakı Suudi Arabistan, BAE, İran ve Mısır'ın cazibesini artırıyor.
Ekonomik krize meydan okuyan 200 milyar dolarlık kozmetik pazarı 2011'de yüzde 4.4 ile sağlam bir büyüme kaydetti. Kriz patlak vermesinden bu yana tüketici eğilimlerinde önemli bir değişim yaşanmadı, tam tersine tüketicilerin kalite arayışı daha da arttı ve sektörün performansı yükseldi. 2011 dünya kozmetik sektörü için 'lüks ürünler' yılı oldu ve pahalı ürünlerin satışında artış gözlendi. Coğrafi olarak bakıldığında ise gelişmekte olan ülkelerin büyümenin lokomotifi oldu. Sadece 20 yıl öncesine kadar ABD, Batı Avrupa ve Japonya, dünya kozmetik, parfüm, bakım malzemeleri pazarının üçte ikisini oluşturuyordu. Bugün ise BRIC ülkeleri yaklaşık 200 milyar dolarlık dünya güzellik pazarının gözbebeği. BRIC üyelerinden Brezilya, küresel kozmetik pazarının üçüncü büyük, Çin dördüncü büyük pazarı. Rusya küresel kozmetik endüstrisinin sekizinci büyük pazarıyken, Hindistan da ondördüncü sırada. Çin, Rusya ve Hindistan pazarı Fransız L'Oreal ve LVMH, Amerikan Procter & Gamble, Avon, and Estée Lauder, Hollandalı Unilever, Japon Shiseido gibi yabancı devlerin hakimiyetinde ve yabancılar satın almalarla bu pazarlarda daha da büyümenin peşinde.
Refah düzeyi ve lüks talebi giderek artan tüketici kitlesiyle gelişmekte olan ülkeler, küresel kozmetik firmaları için cazip bir hedef. Kozmetik devleri bugüne dek ağırlıklı olarak BRIC ülkelerinde büyümenin yıllarını aramıştı ancak en az onlar kadar dinamik başka pazarlar da var. İş dünyasına yönelik araştırmalar yapan Smart Cube, kozmetikte BRIC dışında en iyi performans gösteren pazarları inceledi. Araştırma sonuçları aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerin kozmetik devleri için önemli yatırım fırsatları sunduğunu ortaya koyuyor.
ASYA'NIN GELİŞEN ÜLKELERİ VE BDT GELECEK VAAT EDİYOR

[PAGE]



ASYA'NIN GELİŞEN ÜLKELERİ VE BDT GELECEK VAAT EDİYOR

Smart Cube'ün raporuna göre, Lancome, Estee Lauder gibi üst segmentteki firmalar, Asya'daki Filipinler, Hindistan, Vietnam gibi gelişmekte olan pazarlara girdiler bile. Ama hala yabancıların keşfetmesini bekleyen ülkeler bulunuyor. Bunların başında ise Sri Lanka ve Bangladeş geliyor. Her iki pazar da hem kitle tüketim ürünleri hem de üst segmentteki firmalar için yatırım fırsatları sunuyor. Sri Lanka'nın ekonomisi 2011'de yüzde 8'in üzerinde büyüme gösterdi ve gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH)   bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.9 arttı. Dow Jones, 2010 yılından bu yana Sri Lanka'yı gelişmekte olan bir ekonomi olarak değerlendiriyor. 2005 yılından bu yana kişi başına GSYH ikiye katlandı, yoksulluk ve işsizlik sırasıyla yüzde 7.6 ve yüzde 2.3 seviyesine geriledi. Ülkenin siyasi istikrar kazanmaya başlaması da ekonominin gelişmesine olumlu yansıdı. Ülkenin kozmetik pazarının büyüklüğü 150 milyon dolar olarak tahmin edilirken, sektörün önemli büyüme potansiyeline sahip olduğunun altı çiziliyor.
Goldman Sachs tarafından 'Next 11' olarak nitelenen ülkeler arasında yer alan Bangladeş, 21. yüzyılın en büyük ekonomilerinden olmaya aday. Smart Cube'ün araştırmasına göre, makroekonomik istikrarı, olumlu siyasi gelişmeler, ticaret ve yatırım politikalarındaki açıklık ve eğitim kalitesinin giderek artması Bangladeş'i kozmetik sektörünün gelecek vaat eden ülkeleri arasına sokuyor. Doğrudan yabancı yatırım girişinin hızla arttığı ve orta sınıfın büyüdüğü ülkede kozmetik sektörünün yabancı firmaları cezbedebileceği ifade ediliyor.
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri de gelecek vaat eden güzellik pazarlarından. Azerbaycan, Kazakistan, Belarus ve Rusya son 10 yıldır eski Sovyetler Birliği ülkelerinin en iyi performans gösteren ekonomileri. Özellikle Azerbaycan ve Kazakistan BDT içinde öne çıkan ülkeler. Bu arada Moğolistan'da da kozmetik ürünlerine talebin artmakta olduğuna dikkat çekiliyor. Belarus'un ise, sanayileşmiş bir ülke olmasına ve öğrenim seviyesi yüksek bir nüfusa sahip olmasına karşın, otoriter rejimin ekonomiyi kontrol altında tutması nedeniyle yakın bir gelecekte çok karlı bir kozmetik pazarı olması beklenmiyor. Kazakistan'ın 2010'da 800 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan lüks tüketim pazarında makyaj malzemelerinin payı yüzde 15, parfümerinin payı ise yüzde 20. Şu an 7 milyar dolar olan ekonomik büyüklüğü 2020'ye kadar yılda ortalama yüzde 20 artacağı tahmin edilen Moğolistan da, açık pazar ekonomisiyle yabancıları davet ediyor. Louis Vuitton, Burberry, Zegna ve Hugo Boss gibi lüks markalar Moğolistan'da mağaza açtılar. Ancak sadece Oriflame ve Shiseido gibi az sayıda imalatçı firma faaliyet gösteriyor Moğolistan'da.

TÜRKİYE STRATEJİK FIRSATLAR SUNUYOR

[PAGE]



TÜRKİYE STRATEJİK FIRSATLAR SUNUYOR


Orta ve Doğu Avrupa kozmetik pazarının en cazip ülkesi olarak ise Türkiye gösteriliyor. Sürdürülebilir ekonomik büyümesi ve demografik yapısıyla dikkatleri çeken Türkiye'de tüketici harcamalarının önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir artış göstermesi bekleniyor. Smart Cube'ün bazı endüstriyel raporlara dayanarak verdiği bilgiye göre, 2010'da Türkiye'de güzellik-bakım sektörü yüzde 10'un üzerinde büyüyerek 2.8 milyar dolarlık satışa ulaştı. Son zamanlarda lüks marka satışlarında bir parça azalma kaydedilse de, artan gelir düzeyinin tüketicileri yeniden lüks markaları satın almaya yönlendirmesi bekleniyor. Bu nedenle Türkiye'nin stratejik fırsatlar sunabileceği kaydediliyor.
Euromonitor International tarafından yapılan araştırmalar da Türkiye'nin kozmetik sektöründe parlayan yıldızına işaret ediyor. Raporda, iyileşen ekonomik şartların, kentleşmenin hız kazanmasının ve iş dünyasındaki kişi sayısındaki artışın kişisel bakım ve görünüme verilen önemin artmasına neden olduğu ifade edilerek, 2011'de güzellik ve bakım pazarındaki büyümenin sürdüğü belirtiliyor. Rapora göre, geçen yıl Türkiye'nin kozmetik sektöründe önde gelen şirketler Avon, Procter & Gamble, L'Oreal, Unilever, Colgate & Palmolive oldu. Reklam ve promosyonlar için ayırdıkları büyük bütçeler bu şirketleri sektörün lideri yaptı. Diğer yandan Evyap ve Kopaş Kozmetik gibi yerel firmaların uluslararası rakipleri karşısında fiyat avantajı sağladığına da dikkat çekildi. Rapora göre 2011'de Türkiye'de sağlık ve güzellik uzmanı perakendeciler en fazla satış yapan grup olurken, söz konusu dönemde hipermarketler ve doğrudan satış kanalları, kozmetik mağazalarının payından çalmayı başardı. Euromonitor, Türkiye'de kozmetik ve bakım ürünleri pazarının büyümesini sürdüreceği ve genç neslin büyümenin önemli kaynaklarından biri olacağını ifade etti. Ayrıca güzellik ürünü penetrasyonunun düşük olduğu kırsal kesimlerde büyüme için büyük bir alan bulunduğu da belirtildi. Raporda Türkiye'ye ilişkin bazı tespitler şöyle:

TÜRK RENKLİ KOZMETİK PAZARININ LİDERLERİ AVON, LOREAL VE KOSAN

[PAGE]



TÜRK RENKLİ KOZMETİK PAZARININ LİDERLERİ AVON, LOREAL VE KOSAN

. Türkiye'de çalışan kadın sayısındaki artışa paralel olarak renkli kozmetik ürünlerine talep artıyor. 2011'de renkli kozmetik satışlarının parasal değeri yüzde 13 arttı.
. 2010'da Avon, yüzde 29'luk pay ile renkli kozmetik ürünleri pazarında ilk sırada yer aldı. Bu şirketi, yüzde 20 ve yüzde 19'luk paylarıyla L'Oreal ve Kosan Kozmetik takip etti. L'Oreal özellikle Maybelline markasıyla satışlarını artırırken, Kosan Flormar markasıyla payını yükseltti.
. 2011'de cilt bakımı ürünleri satışında artış gözlendi. Artışın arkasındaki en önemli etkenlerden biri önemli promosyon kampanyaları düzenlenmesi ve ürün fiyatlarında yüzde 40'a varan indirimler uygulanması oldu. Türkiye'de kredi kartlarına taksit uygulamasının çok yaygın olmasının da, daha üst segmentteki ürünlerin satın alınmasını kolaylaştırdığının altı çizildi. 2011'de lider cilt bakım markası ise Nivea oldu.
. 2011'de parfüm pazarında büyüme yavaşladı. Bunda pazara giren yeni ürün miktarının azalması ve daha önceki yıllarda fiyatlarda görülen düşüşe karşın, raporun hazırlandığı dönem içinde fiyatlarda görülen artış etkili oldu. Lüks parfüm markaları arasında LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, Chanel ve Calvin Kline Cosmetics başı çekiyor.
. Yeni ürün girişinin arttığı şampuan ve sabun pazarında satışlar da 2011'de yükseldi. Örneğin, sadece mutfaklarda kullanılmak üzere tasarlanan ve 'Selin' markasıyla piyasaya sürülen sıvı sabun, sektörde satışların artmasını körükledi. Sektör, 2011'de yüzde 12 cari büyüme kaydetti. Geçen yıl şampuan ve sabun piyasasında aslan payını yüzde 46 ile Colgate & Palmolive ile Evyap aldı. Sektörün büyümeye devam etmesi öngörülüyor.
Smart Cube'ün raporuna geri dönecek olursak, Doğu ve Avrupa'nın lider pazarı ise Polonya. Kişi başına kozmetik harcamasının 125 dolar olduğu Polonya'da pazarın büyüklüğü 3.9 milyar dolar. Polonya'da kozmetik sektörü büyük bir önem taşıyor ve ekonominin canlanmasında kilit öneme sahip sektörler arasında gösteriliyor. Polonya Ekonomi Bakanlığı'nın, ülke ekonomisini uluslararası piyasalara açılmasında anahtar olacak 15 sektörden biri olarak belirlediği kozmetik sektörü, başkent Varşova'da dün başlayan bir fuar kapsamındaki düzenlenen bir konferansla çokuluslu şirketlere tanıtılıyor. Hükümetin tanıtım programı üç yıla yayılacak ve Polonya'nın yanı sıra İtalya, Almanya, Ukrayna, Rusya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, Çin ve Brezilya'da yürütülecek. Konferansta Polonya'nın kozmetik sektörü hakkında son istatistikler paylaşılacak, sektörün ihracat potansiyeli hakkında bilgi verilecek. Bu çerçevede ayrıca Polonyalı şirketler dış ticaret gezilerine çıkmayı, yabancı firmaları ve gazetecileri Polonya'da ağırlamayı planlıyor.


AFRİKA YATIRIMCI İÇİN ZORLU BİR PAZAR

[PAGE]


AFRİKA YATIRIMCI İÇİN ZORLU BİR PAZAR

Afrika ise çokuluslu kozmetik firmaları için biraz zorlu bir pazar olarak görünüyor. Her ne kadar Güney Afrika, önemli bir lüks tüketim ve güzellik ürünleri pazarı olsa da, Gabon ve Botswana gibi bölgelerdeki ortalama bir tüketici henüz lüks markaları benimsemiş değil. Güney Afrika'nın 50 milyonluk büyük tüketici kitlesi ve hareketli ekonomisi, 2009 yılında 300 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan bir lüks kozmetik tüketim pazarı oluşmasını sağlamış.
Afrika'da Kenya ve Nijerya gibi diğer potansiyel pazarlar, ekonomik çeşitlilikleri nedeniyle sınırlı da olsa büyüme fırsatı sunabilir fakat Namibia, Angola, Congo ve Swaziland gibi diğer bazı ülkeler çatışmalar, yolsuzluk, işsizlik ve sağlık sorunları gibi nedenlerden ötürü kozmetik firmaları için çok da gelecek vaat etmiyor.
Latin Amerika'nın görünümü ise hükümet teşvikleri sayesinde daha iyiye gidiyor. Latin Amerika'da kişi başına GSYH artışında en iyi performans gösteren ülkeler Panama, Uruguay ve Arjantin. Güzellik firmaları da Latin Amerika'nın yüksek ve orta gelir düzeyindeki ülkeleri Brezilya, Arjantin, Uruguay, Dominik Cumhuriyeti, Venezüella, Şili, Kolombiya ve Meksika'nın pazarlarına nüfuz ettiler. Ancak Smart Cube raporuna göre Latin Amerika'da özellikle Peru, Paraguay, El Salvador ve Costa Rica ciddi bir büyüme potansiyeline sahip olan ülkeler.

ORTADOĞU, GÜZELLİK FİRMALARININ YENİ HEDEFİ

[PAGE]


ORTADOĞU, GÜZELLİK FİRMALARININ YENİ HEDEFİ

Ortadoğu'ya ilişkin pazar araştırmaları da, 2010 yılı rakamlarıyla kozmetik sektörünün büyüklüğü 819 milyon dolar olan Mısır, 2009 yılında pazarının büyüklüğü 2.1 milyar dolar olarak hesaplanan İran, Libya, Tunus, Umman ve Fas'ın önemli fırsatlar barındırdığını ortaya koyuyor. Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve BAE hali hazırda yabancı kozmetik devlerinin istilasına uğramış vaziyette.
Asya kozmetik piyasası giderek artan bir hızla büyüyor. Bu sektörde dünyanın en hızlı büyüyen pazarları arasında Körfez'in petrol zengini ülkeleri Suudi Arabistan ve BAE bulunuyor. Suudi Arabistan cilt ve saç bakım ürünleri kullanımında Körfez ülkeleri arasında lider konumda yer alırken, bu ülkeyi BAE izliyor. Beauty World Exhibition tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her iki ülke de dünyanın en hızlı büyüyen kozmetik pazarı arasında. Suudi Arabistan'da kadınların yıllık kozmetik harcaması ortalama 14 bin riyal yani 3.733 dolar civarında. Ülkede saç bakımı pazarının büyüklüğünün ise 2010 itibariyle 397.2 milyon dolar olduğu tahmin edilirken, pazarın 2015 yılında yüzde 26'lık büyüme hızıyla 502.9 milyon dolara ulaşması öngörülüyor.
Körfez'in ikinci büyük kozmetik pazarı BAE'de geçen yıl 267.4 milyon dolar olan satışların 2 yıl sonra yüzde 24'lük büyüme göstererek 331.3 milyon dolara tırmanması bekleniyor. BAE, aynı zamanda Körfez'de organik ve doğal güzellik ürünlerine talebin en fazla olduğu ülke. Diğer ülkelerde talebin Riyad, Kuveyt ve Manama gibi şehirlerde yoğunlaştığı görülüyor. Araştırmalar, Arap kadınların ürünlerdeki kimyevi maddeler konusunda eskine göre çok daha büyük endişe taşıdığını ve alışverişlerinde daha hassas davranarak organik ürünlere yöneldiklerini ortaya koyuyor.
Ortadoğu'nun kozmetik sektöründeki büyümeye diğer bir örnek de Fragrance Foundation Arabia'nın hazırladığı bir rapor. Kuruluş, dünyada kişi başına parfüm tüketiminin en yüksek olduğu yerler arasında Ortadoğu'nun da bulunduğunu bildirdi. Küresel ekonomik görünümde belirsizlik sürmesine rağmen Ortadoğu'daki kadınların güzellik ürünlerine harcama yapmaktan kaçınmadıklarına dikkat çekilen rapora göre, bu bölgede parfüm kullanımının hızlanarak artmasının beklendiği ifade edildi. Euromonitor International'ın hazırladığı bir rapor da bu beklentiyi destekliyor. Rapora göre BAE'de lüks marka parfüm satışları 2014 yılına kadar 180 milyon dolarlık büyüklük yakalayacak, diğer parfüm markalarındaki satışlar da aynı dönemde 67.5 milyon doları bulacak. Lüks marka parfüm satışlarında, yerli halkın talebinin yanında turizm sektörünün de önemli bir katkısı bulunuyor. Turistler bu ülkenin parfüm piyasasında önemli bir paya sahip. Havaalanlarında ve alışveriş merkezlerinde turistlerin parfümlere büyük bir ilgi gösterdiği belirtiliyor.

EN GÖZDE PAZARLAR BAE, SUUDİ ARABİSTAN VE İRAN

[PAGE]


EN GÖZDE PAZARLAR BAE, SUUDİ ARABİSTAN VE İRAN

Ortadoğu kozmetik pazarında satışlar artarken Euromonitor'a göre bölgede kozmetik satışlarında aslan payı cilt bakın ürünlerinde.  Suudi Arabistan, BAE ve İran hem büyüklük hem de satış hacmi açısından Ortadoğu'nun lider pazarları arasında gösteriliyor ve uluslar arası kozmetik şirketlerinin bu ülkelerde ciddi bir hamle yapması bekleniyor. İran ve BAE'de sektörde en fazla talebi yüz bakım ürünleri görüyor. İran'da özellikle anti-aging ürünlerin satışında 2015 yılına kadar ciddi bir artış oranı yakalanacağı tahmin ediliyor. İran'ın cilt bakım pazarının büyüklüğünün 4 yıl sonra 4.6 milyar İran riyaline ulaşacağı hesaplanıyor. Nivea ülkenin lider kozmetik firmasıyken, ACT Cosmetics gibi oyuncuların satışlarında da artış devam ediyor.  BAE'de yüz kremleri, özellikle cilt besleyici ve yaşlanma karşıtı ürünlerin satışında patlama var. Suudi Arabistan'da cilt bakın ürünlerinde egemenlik ise el kremlerinde. Suudi Arabistan'da cilt rengini açan kremler ve anti-aging kremlerinin satışlarında artış kaydediliyor.
Ortadoğu pazarı kozmetik devlerinin büyüme için stratejik pazarları arasında. Ortadoğu'da saç bakım ürünlerinin satışlarında da patlama yaşanıyor.  Saç bakım sektöründeki üreticiler ve tedarikçiler,  30 binden fazla kuaförün faaliyet gösterdiği bu bölgeye daha fazla nüfus etmek için yatırımlar yapıyor.  Economic  Intelligence Unit'e göre Körfez İşbirliği Konseyi  (KİK) ülkelerinin nüfusunun 2020'de 530 milyona ulaşması beklenirken,  bu rakamın yüzde 25'inin 15 yaş altı olacağının altı çiziliyor. Şu an KİK ülkelerinde in büyük  saç bakım pazarı Suudi Arabistan'da. Bu ülkeyi BAE, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman izliyor.
Gelişmekte olan ülkelerin saç bakım pazarındaki satışlar Batı Avrupa, ABD ve Japonya'yı yakalamış durumda. 2011'de küresel satışlar yüzde 5 artarak 73.7 milyar dolarlık büyüklüğe çıktı. Satışların artmasında Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Meksika'daki satışlar büyük rol oynadı. Kuzey Amerika, Japonya ve Batı Avrupa'daki satış artışı 2007-2011 döneminde yatay kalırken, geçtiğimiz yıl sadece binde 3 oldu.
Cilt bakım ürünlerinde sektörü sırtlayacak ülke uzmanlara göre Brezilya. Euromonitor kıdemli araştırmacısı Virginia Lee'nin yaptığı açıklamaya göre, Brezilya BRIC ülkeleri arasında değer olarak en fazla büyümeyi yakalayacak ülke. 2010-2015 arasında ülkenin cilt bakım ürünleri satışına 13 milyar dolar daha eklenmesini beklediklerini belirten Lee, 2015 sonunda Brezilya'da bu alandaki satışların büyüklüğünün 51 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.
Lee'ye göre, cilt bakımı ve parfümde büyümenin sürdüğü BRIC ülkelerinde banyo-duş ve ağız bakımı ürünleri satışlarının diğer kozmetik ürünlerine kıyasla daha düşük büyüme göstereceği tahmininde bulundu. Bu kategorilerde BRIC pazarındaki düşük büyüme nedeniyle uluslar arası şirketlerin dikkatlerini başka gelişmekte olan pazarlara yönelteceğini ifade eden Lee, 2010-2015 döneminde şirketlerin büyüme fırsatı kollayacağı pazarlar arasında Türkiye, Endonezya, İran, Peru, Tayland, Ukrayna ve Suudi Arabistan öne çıkıyor.

Rakamlarla 2011 kozmetik pazarı

[PAGE]


Rakamlarla 2011 kozmetik pazarı

Satışlarda coğrafi dağılım
. % 31 Asya Pasifik
. %24 Batı Avrupa
. %20 Kuzey Amerika
. %13 Latin Amerika
. %9 Doğu Avrupa
. %3 Afrika- Ortadoğu

Satışlarda ürün dağılımı
. %31 Cilt bakımı
. %25 Saç bakımı
. % 17 Makyaj
. %14 Parfüm
. %12 Banyo ürünü, deodorant
. % 1 Ağız bakım ürünleri

Büyük oyuncular (milyar $)
. Loreal - 25.89
. Procter & Gamble - 19.57
. Unilever - 16.98
. Estee Lauder - 8.29
. Shiseido - 7.75
Kaynak: L'Oreal raporu

Çin kozmetik pazarının % 80'i yabancıların elinde

[PAGE]


Çin kozmetik pazarının % 80'i yabancıların elinde

Çin'deki hızlı kentleşme ve artan gelir düzeyi, bu ülkeyi güzellik ve kozmetik sektörünün en iyi müşterilerinden biri yaptı. 2001-2010 döneminde perakende kozmetik satışları beş kat artış gösterdi ve Çin dünyanın en hızlı büyüyen kozmetik pazarlarından biri haline geldi. Geçtiğimiz yılın ocak-kasım döneminde kozmetik ürün satışları yıllık bazda yüzde 24.5 artarak 15.6 milyar dolara çıktı. 2010'da Çin'de cilt bakımı pazarının büyüklüğü 10.12 milyar dolara yükseldi ve kozmetikte en büyük pay cilt bakım ürünlerinin oldu. Aynı yıl önde gelen 10 cilt bakım markasının toplam cilt bakım pazarı içindeki payı yüzde 38 olurken, bu markaların yüzde 80'ini yabancı markalar oluşturdu. Yerel firmalar arasında ise Chcedo ve Herborist öne çıktı. Çin, 2012 başında ithal cilt bakım ürünlerinde gümrük tarifelerini indirdi. 2010'da Maybelline Çin'in makyaj ürünleri pazarından yüzde 10.8'lik pay aldı. Yerel Carslan ve Mao Geping gibi firmaların yükselişe geçmesiyle şirketin 2006'da yüzde 20 olan payı 2010'da geriledi. Bu arada erkeklere yönelik cilt bakım ürünleri pazarı, kadın ürünlerinden çok daha hızlı bir oranda (yüzde 40) yükselerek 2010'da 630 milyon dolarlık büyüklüğe erişti. Çin'in kozmetik pazarının özellikleri şöyle sıralanabilir:
. Çin kozmetik pazarındaki büyüme hızı tüm segmentlerde artıyor ve karlar yükseliyor. Toplam kozmetik ürünleri içinde en önemli pay yüzde 35 ile güzellik ürünlerinin. Yani sektörün lokomotifi güzellik ürünleri. China Research and Intelligance adlı kuruluşun araştırmasına göre ülkenin kozmetik sektöründe 3 bin 200 işletme faaliyet gösteriyor. Ürün çeşitliliği ise 25 binin üzerinde.
. Ürün kalitesi farklılık gösteriyor ve insanlar bu konuda oldukça kaygılı. 2011'de Devlet Kalite Denetleme, İnceleme ve Karantina Ofisi aralarında ünlü markaların da bulunduğu birçok kozmetik firmasını kara listeye aldı ve ürünlerinin satışına yasak getirdi.
. Dünya kozmetik pazarının dev oyuncuları Çin pazarında büyümeyi hedefliyor. Yerel markalar, yabancıların büyük rekabetiyle karşı karşıya. Çin kozmetik pazarında yabancı sermayeli ya da yabancı ortaklı firmaların pazar payı yüzde 80'e ulaşmış durumda. Ünlü markaların finansal sonuçlarına bakıldığında, L'Oreal ve Estee Lauder gibi önde gelen üreticilerin Çin'deki satışlarını giderek artırdıkları görülüyor. Fransız L'Oreal, geçen yıl Çin'de 1.7 milyar dolarlık satış gerçekleştirirken, bu yılın ilk yarısında 11.2 milyar dolar olan satışlarının büyük bir kısmını Batı Avrupa yerine, Çin dahil Asya, Latin Amerika ve Afrika gibi gelişmekte olan ülke pazarlarında elde etti.
. Çin'de online güzellik ürünleri satışında adeta patlama yaşanıyor. Kline & Company tarafından hazırlanan Gelişmekte Olan Ülkelerde Doğrudan Kozmetik Satışları 2011 raporuna göre Çin'de internet üzerinden kozmetik satışları 2006 yılından sonra yüzde 200 artış gösterdi. Ülkede online satışların büyüklüğünün 8 milyar dolarlık perakende satışa denk gelecek büyüklüğe ulaştığı hesaplanıyor. Bu da Çin'i dünyanın en büyük online kozmetik pazarı yapıyor. Çin'de internetten yapılan kozmetik satışları ABD'nin online güzellik pazarının dokut katı.