”2010-2015 yıllarında petrol 100 $ seviyesinde olacak”

Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, Dünya ekonomisinin 2010'un ikinci yarısından sonra toparlanacağını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, 2010-2015 yılları arasında petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesinde olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Dünya Enerji Raporunun bu yılki Türkiye sunumunu gerçekleştiren Birol, yaşanan finansal krizin iki önemli riskinin bulunduğunu düşündüğünü, bunlardan ilkinin, birçok ülkede enerjinin bütün bölümlerindeki yatırımların sekteye uğraması olduğunu söyledi.

Riskin büyük olduğuna işaret eden Birol, 2010-2012 yıllarında ekonomi toparlandığı zaman buna bağlı olarak petrol yatırımlarının ertelenmesinden dolayı arz sorunu yaşanabileceğini, bu sorunların ertelenmeye devam edilmesi durumunda ciddi bir talep-arz problemine neden olacağını anlattı.

İkinci ana riskin, çevre ile ilgili kaygılar olduğunu dile getiren Birol, son 6 ay içinde çevrenin öneminin aşağı doğru inmeye başladığını belirtti.

Birol, hükümetlerin finansal konulara konsantre olmalarının ve çevreyle ilgili sorunları 1-2 yıl için "lüks" olarak görmeye başlamalarının, iyi bir haber olmadığını vurguladı.

Dünya ekonomisinin 2010'un ikinci yarısından sonra toparlanacağını varsaydıklarını ifade eden Birol, petrol fiyatlarına ilişkin olarak ise "2009'da aşağı doğru baskı olacağını düşünüyoruz. Ama 2010'dan itibaren petrol fiyatlarında normal diyebileceğimiz seviyelere gelebileceğimizi düşünüyoruz. 2010-2015 arasında petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Çalışmaya göre, kömürün, dünya birincil enerji talebinde hızlı ve güçlü olarak büyüyen önemi olduğunu dile getiren Birol, tahminlerine göre yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kömürden sonra ikinci büyük yakıt olabileceğini söyledi. Birol, yenilenebilir enerji kaynaklarında ilk yatırım maliyetlerinin aşağıya doğru gittiğini vurguladı.

Gelecek 25 yılda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerinden petrol talebinin daha az olacağını kaydeden Birol, Orta Doğu'nun önemli bir enerji tüketicisi olarak da gündeme geleceğine dikkati çekti.

"Petrol ve doğal gaz fiyatları yüksek seviyede olacak"

Çalışmadaki iklim politikasına da değinen Birol, artık çevre meselesinin herkes tarafından ciddi bir mesele olarak kabul edildiğini, ancak kimin ne yapacağı konusunda anlaşmaya varılamadığını söyledi.

Fatih Birol, "2009'da Kopenhag'da, bu vazifenin dağıtılması konusunda önemli bir tartışma olacak. Ben Türkiye'nin burada ayak sürten bir ülke rolü oynamaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Birol, Türkiye'nin, diğer OECD ülkelerinden farklı dinamikleri olduğunu gündeme getirerek, anlaşmaya bu şekilde taraf olması gerektiğini ifade etti.

Ucuz petrol döneminin bittiğini belirten Birol, dünya ekonomisi tekrar ayağa kalktığı, dünya enerji sektörü normal şekilde çalışmaya başladığı zaman petrol ve doğal gaz fiyatlarının yüksek seviyede olacağını düşündüklerini söyledi.

Birol, jeolojik faktörlerin şu anda uluslararası petrol şirketlerinin elini zayıflattığını, uluslararası petrol piyasasında önemli yapısal değişiklik olacağını dile getirerek, iklim değişikliğinin etkisinin mutlaka hissedileceğini kaydetti.