2,5 milyar lira KOBİ'lerle buluşturuldu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "KOSGEB'ten onaylanmış kredilerin toplam miktarı 2,5 milyar lira. Yani 11 milyar liranın 2,5 milyar lirası KOBİ'lerle buluşturulmuş durumda." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesindeki (İAOSB) Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, okuldaki atölyeleri gezdi, öğretmenlerden bilgi aldı ve bir sınıfta öğrencilerle görüştü.

Bakan Özlü, 9. sınıf öğrencisi Cemre Balık ile İngilizce sohbet etti.

Daha sonra Aliağa Ticaret Odasında iş adamlarıyla bir araya gelen Özlü, ekonomiyi hareketlendirmek için geçen yılın son çeyreğinden itibaren birçok tedbiri hayata geçirdiklerini anımsattı.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) aracılığıyla sıfır faizli kredi uygulamasını başlattıklarını dile getiren Özlü, esnafa sicil affı getirdiklerini, Kredi Garanti Fonu'nun finansman yapısını iyileştirdiklerini, konutta, mobilyada ve beyaz eşyada vergi indirimine gittiklerini anlattı.

İş dünyasıyla uyum ve iş birliğini sürdürme konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Özlü, "Yatırımı, üretimi, ticareti, ihracatı, istihdamı artırmak için gereken adımlar atılmıştır. Esnafımız, iş dünyamız, girişimcilerimiz, yatırımcılarımız ve sanayicilerimiz de bu fırsatları hakkıyla değerlendirmiştir. Bundan sonra da böyle olacak. Bizim temel gündemimiz işimizi ve aşımızı büyütmek olacak." diye konuştu.

Teknoloji ve katma değer

Özlü, Türkiye'nin üretiminde teknolojiyi en iyi şekilde kullanması gerektiğine işaret etti.

ABD'nin ihraç ettiği her cep telefonundan kilogram başına 750 dolar kazandığını belirten Özlü, şöyle konuştu:

"Bizim ihraç ürünlerimizin kilogram başı değeri 1,5 dolar civarında. 1,5 dolar nerede 750 dolara nerede. Atalarımızın 'yükte hafif pahada ağır' diye güzel bir sözü var. Böyle ürünler yaparsak katma değer üretiriz, işin özü bu. Şu anda orta teknoloji seviyesine yoğunlaşmış bir üretim yapımız var. İnşallah yüksek teknolojinin üretim ve ihracat içindeki payını da artıracağız. Daha fazla katma değer üretmek için teknolojiye, markalaşmaya, tasarıma yoğunlaşacağız. Bizim ihraç ettiğimiz ürünlerle ithal ettiğimiz ürünlerin miktarında önemli bir fark yok. Buna rağmen ithalatımızın fazla olma nedeni, ithal ettiğimiz ürünlerin teknoloji seviyesinden ve marka değerinden kaynaklanıyor."

Esnafa faizsiz kredi desteği

Aliağa Ticaret Odasından ayrılırken esnafa yönelik faizsiz kredi uygulamasıyla ilgili bir soru üzerine Özlü, "100 bine yakın KOBİ'nin faizsiz kredi işlemleri tamamlandı. KOSGEB'ten onaylanmış kredilerin toplam miktarı 2,5 milyar lira. Yani 11 milyar liranın 2,5 milyar lirası KOBİ'lerle buluşturulmuş durumda. Ar-Ge reform paketine ilgi her gün yükseliyor. Paketle, Türkiyede 411 Ar-Ge merkezi kuruldu. Bunu ilk 6 ayda 500'e bir yıl içinde de bine tamamlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir