”250 bin olan işletme sayısı 150 bine düşecek”

TESK Genel Başkanı Palandöken, sigara yasağına dönük bir düzenleme yapılmaması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara yasağına dönük bir düzenleme yapılmaması durumunda 250 bin olan işletme sayısının 150 bine düşeceğini belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de sigara yasağının bugünkü katı haliyle uygulanmaya devam edilemeyeceğini ifade ederken, "Kahvenin 40 yıl. Bir kahvecinin 60 yıl hatırı varsa, esnafı belleklerimizden silmemiz mümkün değildir" dedi.

Sigara yasağının bugünkü "katı" haliyle devam edemeyeceğini yaptığı yazılı açıklamada anlatan, başta Almanya ve İsveç olmak üzere sigara yasağını en katı biçimde uygulayan kimi Avrupa ülkelerinde bile, sigara içenler için özel salonlar oluşturulduğuna dikkati çekti.

Dünyanın nüfus bakımından en kalabalık 19'uncu ülkesi olan ve yaklaşık 20 milyon tiryakisiyle dünyada sigara içme istatistiklerinde yedinci sırada bulunan Türkiye'deki sigara yasağı uygulamalarının, bugünkü katı haliyle AB standartlarına uygun olmadığını savunan Palandöken, şunları kaydetti:

"Bu yasak insan haklarına da aykırıdır. Kaldı ki, sigara içenlerin özgürlüğünü çok katı bir biçimde sınırlayan bu uygulamadan başta lokanta, kahve işletmeleri olmak üzere pek çok meslek dalı zarar görmekte, kış aylarıyla birlikte bu zararın boyutlarının giderek artacağından ve işsizler ordusuna yeni kitlesel katılımlar olacağından kaygı duyulmaktadır. Nitekim, daha şimdiden pek çok kahveci ve lokantacı esnafımız iş yerlerini kapatırken, bazıları da iş değişikliğine yönelmeye başlamışlardır. Müşterileri yüzde 80 oranında azalan ve dış mekanlarda yaptıkları düzenlemelerle ayakta durmaya çalışan kahvehaneler, yaz aylarının son günlerine gelmenin endişesini taşımaktadırlar.

Havaların soğuması ve yağışların başlaması ile birlikte esnafımızın sıkıntısı daha da artacaktır. Hükümetçe herhangi bir önlemin alınmaması halinde bu kış aylarının sonunda işletme sayısı 250 binden 150 bine düşecektir. Bu olumsuz gidişin önlenebilmesi ve kahvehane başına ortalama 3 kişi olmak üzere yaklaşık 300 bin yurttaşımızın işsiz kalmasının önüne geçilebilmesi için hükümetin acil önlem alması gerekmektedir."

Yapılması gerekenin "vurunca öldüren" katı uygulamalardan ziyade AB ülkeleri örneklerinde olduğu gibi bu yasağı, sigara içenlerin de sigara içme hak ve özgürlüklerine saygı göstererek çağdaş bir şekle dönüştürmek olduğunu vurgulayan Palandöken, gereken çağdaş düzenlemeler yapılıncaya kadar kahvehanelerde, restoran, internet cafe, eğlence yeri, gazino ve barlarda çalışan, ocakçı, askıcı, garson ve komilerin sosyal güvenlik primlerinin, aynen istihdam artışı sağlayan büyük işletmeler için yıllardır uygulandığı gibi devletçe karşılanmasını önerdi.