38 milyon çift ithal basket ayakkabısı ile vergi oyunu!
Ayakkabı sektörünün ithalat baskısı altında olduğunu ve sıkıntılı günler yaşadığını kaydeden İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, özel teknoloji ihtiva eden ayakkabıların da referans fiyat ve denetim kapsamına alınmasını istedi
Sedat ALP
İZMİR - Türkiye 2013 Ocak-Kasım ayları arasında 680 milyon dolarlık ayakkabı ihracatına karşılık, 950 milyon dolarlık ithalat yaptı. 420 milyon çift kurulu kapasite ile dünyanın 6’ncı, Avrupa’nın ise 3’üncü büyük üreticisi olan Türkiye’nin ihracatından daha çok ayakkabı ithal etmesinin kabul edilemez olduğunu belirten İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, referans fiyat ve ihtisas gümrüğü uygulamalarına rağmen ayakkabı ithalatının arttığını dile getirdi. Geçen yıl 38 milyon çift basketboll ayakkabısı ithal edildiğini ve bunun için 675 milyon dolar ödendiğini kaydeden Güzel, ithalatın daha çok özel teknoloji ihtiva eden ayakkabılar statüsünde yapıldığını söyledi. Bu şekilde ithalatın referans fiyat ve denetim kapsamı dışına çıkarıldığını belirten Güzel, özel teknoloji ihtiva eden ayakkabıların da referans fiyat ve denetim kapsamına alınmasını istedi.
Yerli üretici korunmalı
Yerli üreticinin iç piyasada ithal ürünlerle ve kayıt dışı üretimle rekabet etmekte zorlandığını ifade eden Güzel, yıllık 420 milyon çift üretim kapasitesi ve dünyanın en kaliteli ayakkabılarını üreten bir sektöre sahip olunmasına rağmen iç piyasanın ithalat cennetine dönüştüğünü söyledi.
38 milyon çift basket ayakkabısı gösterildi
Alınan tüm önlemlerin de bir şekilde aşıldığını belirten Güzel “2012’de özel teknoloji ihtiva eden ayakkabılar ithal ayakkabılara getirilen bazı kısıtlamalardan muaf tutuldu. Sağlanan bu muafiyet sayesinde38 milyon çift ayakkabı, basket ayakkabısı olarak gösterilerek, koruma önlemlerine takılmadan Türkiye’de piyasaya sokuldu. Türkiye’de yılda 140 milyon çift ayakkabı satılıyor. Bunun içinde 38 milyon çiftin sadece basketbol ayakkabısı olması mümkün değil” dedi.
Her türlü teknoloji var
Güzel, şunları söyledi: “Referans fiyat ve denetim dışında tutulması bu ürünlerin %50 daha düşük vergi ile Türkiye’de piyasaya girmesini sağladı. Türkiye’nin bu ithalatı yapmasına ihtiyacı yok.Üretilebilecek bütün teknoloji ve alt yapısı var. Türkiye’de ayakkabı sektörünün yıllık 420 milyon çift üretim kapasitesine karşılık, iç piyasada yılda 140 milyon çift ayakkabı satılıyor. Ayakkabı sektöründe şu anda ciddi bir ithalat baskısı var. Üretim kapasitesi bakımından Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 6’ncı büyük üreticisi bir ülkenin, 86 milyar doları bulan dünya ayakkabı pazarından binde 4 pay alıyor olması düşündürücüdür.”
1992’de 25 milyon dolar olan ithalat şimdi 950 milyon dolara çıktı
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) verilerine göre Türkiye 1992 ‘de 83 milyon dolar tutarında ayakkabı ihracatına karşılık sadece 25 milyon dolarlık ithalat yapıyordu. Sektördeki dış ticaret fazlası 1990’lı yıllarda sürdü, 1994‘te 160 milyon dolar ihracata karşılık, 28 milyon dolarlık ithalat, 1997‘de 210 milyon dolarlık ihracata karşılık 135 milyon dolarlık ithalat yapıldı. 1997’de ayakkabı ithalatındaki dikkat çeken miktardaki artış diğer yıllarda da sürdü ve 2003’te 184 milyon dolarlık ihracata karşılık yapılan 191 milyon dolar tutarındaki ithalat ile sektör dış ticaret açığı vermeye başladı.Açığın artması üzerine 2006’da yerli üretici lehine koruma önlemleri uygulanmaya başlandı. 2006’da önlemlere rağmen 237 milyon dolar ihracat yapılırken, yurtdışından 515 milyon dolarlık ayakkabı satın alındı. 2010’da 396 milyon dolarlık ihracata karşılık, 660 milyon dolarlık ithalat, 2012‘de özel teknoloji ihtiva eden ayakkabılar ithal ayakkabılara getirilen bazı kısıtlamalardan muaf tutulurken, geçen yıl sektörün dış ticareti 546 milyon dolar ihracat ve 864 milyon dolar ithalat olarak gerçekleşti. 2013 Ocak-Kasım döneminde 680 milyon dolarlık ihracata karşılık 950 milyon dolar tutarında ayakkabı ithalatı yapıldı.