3G ihalesi yapılıyor

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nda yapılacak 3G ihalesinde, Avea, Turkcell ve Vodafone yarışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Cep telefonunda görüntülü konuşma, hızlı internet ve veri aktarımı başta olmak üzere birçok teknolojik kolaylığı beraberinde getirecek Üçüncü Nesil (3G) lisans ihalesi bugün yapılıyor.

Eski adı Telekomünikasyon Kurumu olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nda yapılacak 3G ihalesine, Avea, Turkcell ve Vodafone yarışacak. Kapalı teklif usulü yapılan ihaleye, açık arttırma ile devam edilecek. 3G haberleşme sistemi ile hızlı ve kaliteli mobil görüşme yapılabilecek, internet 72 kat daha hızlı olacak, cep telefonundan veri, müzik dosyaları indirmek kolaylaşacak, görüntülü telefon görüşmeler başlayacak, televizyon izlenebilecek, cep telefonlarından her yerde multiplayer karşılıklı oyun oynanabilecek ve video konferans yapılabilecek.

Asgari değeri bir milyar euroya yaklaşan ihale, BTK'da başladı.

A lisansında yoğun rekabet yaşanıyor

Sırasıyla A lisansı için verilen teklifler açılacak ve en yüksek teklif üzerinden açık artırma yapılacak. En geniş frekans aralığı A lisansında olduğu için bu aşamada yoğun rekabet bekleniyor.

Bu lisansı kazanan operatörün sonraki lisanslar için verdiği teklifler iade edilecek ve bu operatör sonraki aşamalara katılmayacak. B, C ve D lisansları için de aynı işlemler uygulanacak.

İhalede, geçen yıl iptal edilen ihalede verilen teklif, her bir lisans için taban fiyat olarak belirlendi. Teknik olarak "IMT-2000/UMTS" ismiyle bilinen 3G hizmet ve altyapılarına ilişkin imtiyaz sözleşmelerinin asgari değerleri, KDV hariç olmak üzere A tipi (40 MHz) için 285 milyon euro, B tipi (35 MHz) için 250 milyon euro, C tipi (30 MHz) için 214 milyon euro ve D tipi (25 MHz) için 178 milyon euro olarak tespit edildi.

C lisansında son operatörün teklifi kabul edilecek

İhaleye 3 operatör katılacağı için son yetkilendirme lisansının verileceği C lisansında, tek operatör kalacak. Bu lisansta açık artırma yapılamayacak ve son operatörün verdiği teklif aynen kabul edilecek. BTK, yetkilendirmesi yapılamayacak D tipi son lisansın ihalesini ise daha sonra gerçekleştirebilecek.

İhalenin tamamlanmasının ardından, taslak imtiyaz sözleşmesi hazırlanacak. Aralık ortasında görüş için Danıştaya gönderilmesi beklenen taslak sözleşmenin, Danıştaydan en çok 2 ay içinde gönderilmesi gerekiyor. Taslak imtiyaz sözleşmesinin 2009 Şubat sonunda BTK'ya gelmesi durumunda, sözleşmenin Mart başında imzalanması bekleniyor.

Operatörler, yasal düzenleme uyarınca sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren en erken 3 ay sonra bu hizmeti sunmaya başlayabilecek. Bu nedenle 3G hizmetleri, bu sürecin yaşanması halinde gelecek yıl Hazirandan itibaren verilecek.