”4. paket son derece önemli”

Bakan Çağlayan, 4. paketle ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KARABÜK - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Eskişehir'de açıklanan ekonomide 4. tedbir paketinin  özellikle iç ticaretin gelişmesine yönelik son derece önemli bir paket olduğunu bildirdi.

Çağlayan, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Pehlivan Baylan'ı makamında ziyaret ederek, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Küresel krizin başladığı günden bugüne kadar 60. hükümet olarak çok özel tedbirler aldıklarına dikkati çeken Çağlayan, şöyle konuştu:

"Daha dünyada kriz etkileri yokken, bir kısım tedbirlerimizi aldık. 60. hükümet kurulur kurulmaz hükümet programında Sayın Başbakanımızın çok önemsediği bir konuydu. SSK iş veren paylarından 5 puan indirdik. 5 puanlık indirim yapılırken daha kriz olmadığı gibi SSK'da 1 puanlık indirim 1 milyar liralık kamu kaybına sebebiyet veriyor. Bayanlara 18 yaş üstü sınırı koymaksızın bayanlarımızın istihdam edilmesinde tamamen iş veren payının yine hükümetimiz tarafından karşılanmasıyla ilgili kanun düzenlemesi yaptık. Sonra küresel krizin yaygınlaşması çerçevesinde hükümet olarak çok ciddi tedbirler aldık. Eskişehir'de Başbakanımız tarafından duyurulan 4. paket, özellikle iç ticaretimizin gelişmesine yönelik son derece önemli bir pakettir. Başbakanımızın başkanlığında defalarca toplandık. Ekonomik koordinasyon kurulunda görüştük. Bankacılık sistemini ve piyasaları rahatlatan birçok tedbir aldık."

Otomotiv fiyatları 2002-2003 yıllarına geri döndü

Çağlayan, otomotiv sektörünün Türkiye'nin yüz akı sektör olduğunu, yapılan düzenlemelerin de ihracat pazarlarındaki daralmayı açacağını, iç tüketimi artıracağını ve stokları hareketlendireceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sonuçta çalışanların istihdamını kaybettirmeyecek olan düzenlemedir. Çok hızlı şekilde Bakanlar Kurulu tarafından imzalandı, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Bu noktada ne kadar süratli olduğumuzu görmenizi istiyorum. 1600 cc'lik otomobillerde yüzde 37 olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 18'e düşüyor. Çoğu araçlarda ciddi manada 3 bin liraya yakın önemli bir indirimdir bu. İndirimle beraber fiyatlar 2002-2003 yıllarına geri döndü. Bakın son derece önemlidir, bunun altını çizerek söylüyorum. Ticari araçlardaki ÖTV de yine aynı şekilde yüzde 10'dan 1'e düşürülmüştür. Motosikletlerde yüzde 22'den yüzde 11'e indirildi. Son derece Türkiye'deki iç piyasayı hareketlendirecek bir gelişmeye sebebiyet verecektir. Bugün itibariyle sabah görüştüğümüz arkadaşlarımız bu konuda ciddi müracaatlar olduğunu ifade etmişlerdir."

4. paketin maliyeti

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'nun (KKDF) yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürüldüğünü, 5 puanlık düşüşün maliyetinin de 750 milyon lira olduğunu anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Son açıkladığımız paketin bize maliyeti 5,5 milyar liradır. Bu KKDF'nin düşmesiyle beraber tüketim daha da ucuzlayacaktır. Özellikle tüketicilerin kullanmış oldukları kredi kartlarındaki harcamalar başta olmak üzere bu konudaki maliyetler düşecektir. Bunlar vatandaşa yansıyacak şeylerdir.

Konut sektöründe yaptığımız indirim de son derece önemlidir. Beyaz eşya ve elektronik konusunda ÖTV de yüzde 6,7'den sıfıra düşürülmüştür. Bunlar 3 aylık süre için getirilmiş olan tedbirlerdir."