”4x4'lerin depolarını doldurmak için bile tarıma ihtiyaç var”

Bakan Eker, Denizbank tarafından Diyarbakır'da "Tarım Şenliği" kapsamında düzenlediği bilgilendirme toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, insanların yeni yüzyılda 4x4 araçlarının depolarını doldurmak için bile tarıma ihtiyaç duyduklarını anlamaya başladıklarını söyledi.

Bakan Eker, Denizbank tarafından Diyarbakır Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda "Tarım Şenliği" kapsamında düzenlediği bilgilendirme toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, tarımın gıda, beslenme, geçmiş ve gelecek olduğunu belirtti.

Tarımın kısaca hayat demek olduğunu kaydeden Eker, "Tarımın olmadığı bir dünyada, sağlığı düşünmek mümkün değildir. Çünkü hayat için gerekli olan enerji kaynağı tarımdadır. İnsanoğlu geçtiğimiz yüzyılın ikinci yarısındaki süreçte, tarımı ikinci bir sektör olarak görmeye başladı. Ama insanlar bu yeni yüzyılda 4x4 araçlarının depolarını doldurmak için bile tarıma ihtiyaç duyduklarını anlamaya başladılar" dedi.

"20 üründe lider olmak istiyoruz"

Eker, yaptıkları tarım politikaları ile Türkiye'de tarımda ihracatın 2.5 kat artığını söyledi. Tarımın üretim bedelinin 2002'de 21.8 milyar dolar olduğunu hatırlatan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün  miktar 50 milyar dolardır. Kişi başına tarımsal gelir yıllık 916 dolardan 2 bin 433 dolara çıktı. Tarımda ilk defa bir hedef ortaya koyduk ve 2012'ye kadar sürdürülebilir reform ortaya koyduk. İstihdamı yüzde 19 olarak hedefliyoruz. Şu anda dünyada söz sahibi olan 50 dolayında ürünümüz var. Fakat biz 20 üründe dünya birincisi olmayı hedefliyoruz.

Meralardan mutlaka yeterli şekilde yararlanmamız gerekir. Sahibi herkes olan bir şeyin sahibi yoktur. Biz meralarda bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bu sorunu mutlaka çözmemiz gerekir.

Biz görevi aldığımız 2002 yılı ile mukayese ediyoruz. O dönemde 500 bin çiftçi Ziraat Bankası'ndan yüzde 59 faiz ile 500 milyon YTL kredi kullanıyordu. Geri dönüşü yüzde 38 idi. Şu anda 1 milyon 100 bin çiftçimiz 6 milyar YTL krediyi yüzde 7 ile 13 arasında değişen faiz oranı ile Ziraat Bankası'ndan kredi olarak alıyor ve bu kredilerin geri dönüşümü de yüzde 97.4'tür. Denizbank da bu konuda çiftçilere önemli bir imkan sağlayarak 1 milyar YTL kredi ayırmış. Diğer kurumlarımızda da kredi kullanımında çeşitli çalışmalar var."

Ateş:  Tarım Şenliği'ni Şanlıurfa ile tamamlayacağız

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş ise, 14 Mayıs'ta başlattıkları "Tarım Şenliği' kapsamındaki bilgilendirme toplantılarına devam ettiklerini bildirdi.

Bu çerçevede bugün Diyarbakır'daki bu toplantıyı düzenlediklerini anlatan Ateş, Denizbank olarak tarımın Türkiye'nin gelişimi için stratejik konumunun bilincinde olduklarını kaydetti. Bu bilinçle tarım bankacılığı grubu kurarak bu birimde 130 kişilik bir ziraat mühendisi kadrosu istihdam eden ilk özel banka olduklarını da anlatan Ateş, tarım sektörüne 1 milyar YTL'lik bir kredi kaynağı aktardıklarını kaydetti.

Denizbank Tarım Şenliği ile tarımda verimliliğin artırılmasına, uluslararası rekabet gücünün yükseltilmesine ve tarımın modernizasyonuna katkıda bulunmak istediklerini de belirten Ateş, çiftçiyi, üreticiyi, tefecinin elinden kurtarmak, onlara birer iş adamı kimliği kazandırmak için yola çıktıklarını anlattı. Şenlik kapsamında gittikleri köylerde sosyal sorumluluk gereği sağlık taramasından, okullara bilgisayar teminine kadar birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini de ifade eden Ateş, ayrıca düzenledikleri toplantılarda AB süreçleri hakkında bilgiler içeren teorik eğitimler verdiklerini söyledi.

Ateş, 4 aydan beri devam eden Tarım Şenliği'ni bugün Şanlıurfa'da yapacakları kapanış etkinlikleri ile bitireceklerini kaydetti. Toplantı, soru cevap oturumuyla sona erdi.