640 milyon dolarlık depo 2016'da hazır

Tuz Gölü'nün altına 640 milyon dolara inşa edilecek doğalgaz depolama tesisinin ilk bölümü iki yıl sonra ikinci fazı da 2019 yılında devreye alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ 

ANKARA -  Kış aylarında artan tüketim doğalgazda darboğaza yol açarken, gözler yeraltı depolarına çevrildi. Kuzey Marmara ve Değirmenköy Sahaları Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri faaliyete geçerken, Tuz Gölü’ne inşa edilecek deponun yapımına hız verilecek. 640 milyon dolarlık projenin ilk bölümünün 2016’da, ikinci fazının ise 2019’da devreye alınması için çalışmalar hızlandırılacak. 

Ülkelerin enerji planlamaları açısından ithalat kesintisi durumunda doğalgaz yeraltı depolama tesislerine ihtiyaç da artıyor. Bu gelişmeden yola çıkan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ani talep artışlarını karşılamak için yeraltı depolama projelerini uygulamaya koydu. 

Depodan şebekeye günlük 20 milyon m3 doğalgaz 

Geçen yıl 40 milyar metreküp tüketim gerçekleşti. Uzmanlar günlük tüketimin 180 milyon metreküpü geçmesi halinde Ege ve Marmara bölgelerinde sıkıntı yaşanabileceğini belirtirken, olası krizlerin etkilerini azaltmak için uzun süredir gündemde olan yeraltı doğalgaz depolama projelerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydediyor. Türkiye ilk yeraltı depolamasını, Silivri’de yaptı. Kuzey Marmara ve Değirmenköy Sahaları Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin yaklaşık 2.5 milyar metreküp kapasitesi bulunuyor. Depodan ulusal şebekeye günlük 20 milyon metreküp doğalgaz verilebiliyor. İkinci depolama alanı ise daha önce planlanmasına rağmen Tuz Gölü’nde projelendirilmişti. Ancak aradan uzun zaman geçmesine rağmen proje faaliyete geçirilemedi. Planlaması 1987 yılına kadar uzanan projenin mühendislik çalışmaları Mayıs 2006’da tamamlandı. Alınan karar üzerine projenin ilk bölümünün 2016 yılında ikinci fazının ise 2019 yılında devreye alınması için çalışmalar hızlandırılacak. 

Aksaray Sultanhanı'nda 12 mağara oluşturulacak 

Tuz Gölü Yeraltı Depolama Projesi kapsamında gölün yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Aksaray’a bağlı Sultanhanı yakınlarında toplam 12 kaverna (suni mağara) oluşturulacak. 

1 milyar metreküp gaz depolanabilecek 

Yerin yaklaşık 1100 ile 1400 metre altındaki tuz yapılarında doğalgaz depolanması amacıyla kurulacak bu mağaraların her birinin fiziksel hacmi 630 bin metreküp olacak. 12 kavernanın tamamlanmasıyla yaklaşık 1 milyar metreküp çalışma gazı kapasitesine ulaşılacak ve günlük 40 milyon metreküp gaz şebekeye verilebilecek. Değişik hukukî süreçlerin yaşandığı 640 milyon dolara mal olacak projede son olarak Kasım 2011’de Çinli China Tianchen Engineering Corporation ile BOTAŞ arasında anlaşma imzalanmıştı

Bu konularda ilginizi çekebilir