9 milyar TL değerinde 908 turizm tesisi satılık

Ege’de turizm zorda... Yatak kapasitesinin %12’sinin el değiştirmesinden endişe ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat Alp- İzmir

Türkiye’nin önemli tatil destinasyonlarından Ege Bölgesi'nde satılığa çıkarılan turistik tesis sayısı 908’e ulaştı. Çanakkale’den Muğla’ya kadar sahil şeridinde satışta olan tesisler için istenen toplam tutar 9 milyar liraya yaklaşıyor. Muğla 349 tesisle Ege’de en çok turizm tesisinin satışa çıkarıldığı il oldu. İzmir’de ise toplam 203 tesis satışa çıkarıldı. Bu tesislerin 42’si otel, 15’i apart otel, 108’i butik otel, 8’i motel, 16’sı pansiyon, 14’ü tatil köyü. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği Başkanı Mehmet İşler, toplam yatak kapasitesinin yüzde 2’sinin el değiştirdiğini, sezon sonuna kadar bu oranın yüzde 12’ye ulaşmasından endişe duyduklarını belirtti.

Türkiye’nin önemli tatil destinasyonlarından Ege’de pek çok tesis satılığa çıkarıldı. Son dönemde yaşanan terör olayları ve Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle rezervasyon iptallerinin artması, bankalara borcunu ödeyemeyen çok sayıda işletme sahibinin otellerini satılığa çıkarmasına neden oldu. İnternet üzerinden satış yapan bir sitedeki verilere göre sadece Ege Bölgesi’nde 908 turizm tesisi satılıyor. Çanakkale’den Muğla’ya kadar sahil şeridinde satışta olan tesisler için istenen toplam miktar ise 8 milyar 800 milyon liraya ulaşırken, Muğla 349 satılık tesisle Ege’de en çok turizm tesisinin satışta olduğu il oldu. 

İzmir’de toplam 203 tesis satışa çıkarıldı. Bu tesislerin 42’si otel, 15’i apart otel, 108’i butik otel, 8’sı motel, 16’sı pansiyon, 14’ü tatil köyünden oluşuyor. Söz konusu 203 tesis için istenen miktar ise 1 milyar 898 milyon lirayı buluyor. 

Aydın’da toplam 162 tesis satışta. Bunların 110’u otel, 15’i apart otel, 19’u butik otel, biri motel, 10’u pansiyon, 5’i kamp yeri ve 2’si tatil köyünden oluşmakta. Bu tesisler için istenen toplam miktar ise 1 milyar 281 milyon lira. 

Balıkesir’de ise toplam 139 tesis satılığa çıkarıldı. Bu tesislerin 62’si otel, 10’u apart otel, 45’i butik otel, 4’ü motel, 12’si pansiyon, 4’ü kamp yeri ve 2’si tatil köyü. Balıkesir’deki satılık tesisler için istenen toplam miktar ise 655 milyon lira. 

Çanakkale’de 35 satılık turizm tesisi bulunuyor. Bunlar arasında otellerin yanı sıra turizm belgeli eski zeytinyağı fabrikası da bulunuyor. Aynı zamanda 15 milyon lira istenen bu tesis Çanakkale’nin en pahalı turizm tesisi içinde yer alıyor. En ucuz tesis ise Gelibolu’da 20 odalı ve 40 yatak kapasiteli olan 370 bin liralık butik otel oldu. Çanakkale’deki otellerin toplam satış miktarı ise 120 milyon lira. 

Denizli’de 20 turizm tesisi satışta. Bunların 9’u otel, 2’si butik otel, biri motel, biri kamp yeri ve 3’ü pansiyondan oluşuyor. Bu ildeki tüm tesisler için istenen miktar ise 93 milyon 800 bin TL. Denizli’de en pahalı tesis Pamukkale’deki 45 odalı otel oldu. Toplam 10 katlı ve 135 yataklı olan otel için 6 milyon 800 bin dolar isteniyor. En ucuz tesis ise Bekilli’de 10 odalı ve 26 yataklı pansiyon. Tesis için 250 bin liralık değer biçildi. 

Muğla’da ise toplam 349 tesis satışta. Bu tesislerin 166’i otel, 94’i apart otel, 60’ı butik otel, 7’si motel, 11’i pansiyon, 7’si kamp yeri, 4’ü ise tatil köyünden oluşuyor. Muğla’daki tüm turizm tesisleri için istenen miktar da 4 milyar 745 milyon lirayı buldu. En pahalı tesis Bodrum’daki 5 yıldızlı ve 35 odalı otel oluşturuyor. Otelin 90 bin metrekare kapalı ve 6 bin metrekare açık alanı bulunurken otel için istenen fiyat 110 milyon dolar (330 milyon TL) oldu.

Yatak kapasitesinin yüzde 12'si el değiştirebilir

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği Başkanı Mehmet İşler, şu anda toplam yatak kapasitesinin yüzde 2’sinin el değiştirdiğini, sezon sonuna kadar bu oranın yüzde 12’ye ulaşması gibi bir riske işaret etti. Bu yıl turist sayısında ve gelirlerinde yüzde 35 gibi bir gerileme beklendiğini vurgulayan İşler, “ Şu anda el değiştiren tesis sayısı toplam yatak kapasitesinin yüzde 2-3’ü gibi. Ancak sezon ortası ve sonuna doğru toplam yatak kapasitesinin yüzde 10-12’si gibi bir el değiştirme ile karşılaşma ihtimali var” diye konuştu. 

Sektörün, turizmdeki ortalama büyüme oranını dikkate alarak harcama ve yatırımlarını yaptığını, bu yıl ise bıçakla kesilir gibi şimdiden yüzde 35’e varan bir daralma ile karşılaşıldığını belirterek, "Birden bire Rusya 4.5 milyon turisti göndermiyorum dedi. Bu bir anda 4.5 milyar dolar gelirin kesilmesi demek. Buna bir de AB’nin Yunanistan, Portekiz ve İspanya’ya yönelmesi de Türkiye’ye ikinci ana pazarı olan Avrupa’dan gelecek turistleri de azaltıyor. AB Yunanistan’a verdiği parayı çıkarmak için, bu ülkenin ana gelir kalemini oluşturan turizmi destekliyor. 

Almanya, Yunanistan’daki hava limanlarının işletmesini aldı. Yunanistan Türkiye’deki terör olaylarını kullanarak, turistleri ülkesine davet ediyor. Rusya’nın ciddi bir kara propagandası var. Bir de Avrupa ülkelerindeki televizyonlarda sürekli Türkiye’deki terör olayları yansıyınca bu yıl şimdiden ciddi rezervasyon iptalleri yaşanıyor” dedi.

Bankalara borçlarını ödeyemediler

Terör olayları ve Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle rezervasyon iptallerinin artması, bankalara borcunu ödeyemeyen çok sayıda işletme sahibinin otellerini satılığa çıkarmasına neden oldu.

Turizm için tanıtım ajansları kurulsun

Türkiye’nin bu gibi kriz dönemlerinde önemli turizm destinasyonlarında tanıtım çalışmalarını arttırması gerektiğini, bunun için de kalkınma ajansları gibi tanıtım ajansları kurulmasını öneren Mehmet İşler, şunları söyledi: "Turizm kentlerinin tanıtımı için yeni bir tanıtım meclisi kurmalı. Bizim önerimiz tüm turizm bölgelerinde kalkınma ajansları gibi, tanıtım ajansı kurulsun. Sadece tanıtım odaklı olarak, yasayla bu ajanslara para aktarılsın. Oluşan bütçe turizm için, bu tür kriz ortamında ülkenin tanıtımı için kullanılsın. Böyle bir bütçe olsaydı Avrupa’dan gazetecileri getirirdik, çektiğimiz filmleri her yerde yayınlardık.”

234234234-001.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir