AB vizesine yılda 50 milyon euro ödüyoruz

Türk vatandaşları AB'nin vize uygulaması nedeniyle Schengen ülkelerine her yıl 50 milyon euro ödüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Her yıl 700 bine yakın Türk, Schengen ülkelerinden vize alabilmek için yaklaşık 50 milyon euro başvuru ücreti ödüyor. Avrupa Adalet Divanı başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde birçok mahkeme kararında haksız bulunan vize uygulaması, getirdiği mali külfet yanında, Türkiye'yle AB arasındaki Gümrük Birliği'nin, potansiyelinin altında kalmasına neden oluyor. Bununla birlikte, birçok öğrencinin geciken vizeler nedeniyle değişim programlarına katılamaması ve araştırmacıların ortak projelerden yeterince faydalanamaması, aile birleşimlerinin zorlaşması gibi sıkıntılar yaşanıyor. 
 
Vize başvurusu reddedilse de ücreti iade edilmiyor
 
AB Komisyonu'nun verilerine göre geçen yıl Türkiye'den Schengen ülkelerine yüzde 11,5 artışla 624 bin 361 vize başvurusu yapılırken bunların yüzde 5'i reddedildi. Bu yıl başvuru sayısının 700 bine ulaşması bekleniyor. Birçok Schengen ülkesi 60 euro olan başvuru ücretine ilaveten daha düşük miktarlarda, 20 euro civarında işlem ücreti talep ediyor. Ancak vize talebi reddedilse bile alınan ücretler iade edilmiyor. Bu şekilde Schengen ülkelerinin Türkiye'deki "vize ciroları" 50 milyon euroya yaklaşıyor. Schengen dışında kalan AB üyeleri İngiltere, İrlanda, Bulgaristan ve Romanya da dahil edildiğinde bu rakam 50 milyon euronun üzerine çıkıyor.
2011 verilerine göre Schengen ülkelerine vize başvurularında 5 milyon 266 binle Rusya başı çekiyor. Fakat AB ile vize kolaylığı anlaşması bulunan Rusya'da vize başvuru ücreti 35 euroya iniyor ve bazı gruplara muafiyet tanınıyor. Türkiye'de yüzde 5 olan vize ret oranı Rusya'da ise yüzde 1,5'e geriliyor.
 
Türkler başvuruda dördüncü sırada
 
AB'nin vizeyi kolaylaştırdığı bir diğer bölge ülkesi Ukrayna, geçen yıl 1 milyon 143 bin vize başvurusuyla ikinci sırada bulunuyor. Bu ülkedeki başvuruların sadece yüzde 3'ü reddedilmiş görünüyor. Ukrayna'yı 1 milyon 80 bin vize başvurusuyla Çin takip ederken buradaki red oranı yüzde 4,5'e yükseliyor. Türkiye'nin 4'üncü olduğu listede 584 bin başvuruyla Belarus 5'inci, 500 bin başvuruyla Hindistan 6'ıncı, 360 bin başvuruyla Fas 7'inci ve 311 bin başvuruyla Cezayir 8'inci sırada bulunuyor. Bu ülkeler arasında vize başvurularının reddedilme oranında en yüksek ülkeler olarak yüzde 27,4'le Cezayir ve yüzde 11,5'le Fas öne çıkıyor.
İspanya başta olmak üzere ekonomik krizdeki AB üyelerinin, vize talebinin yüksek olduğu Rusya'da yeni konsolosluklar açarak bu pastadaki paylarını büyütmeye çalışmaları dikkat çekiyor.
 
En kolay Yunanistan, en zor Norveç veriyor
 
AB Komisyonu'nun 2011 yılı verilerine göre Schengen ülkelerinin Türkiye'deki konsoloslukları arasında en çok vize başvurusu Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na yapılıyor.
Geçen yıl 106 bin 60 Türk vatandaşına Schengen vizesi veren Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nu, 76 bin 731 vizeyle Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, 71 bin 631 vizeyle İtalya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, 40 bin 432 vizeyle Almanya'nın Ankara Başkonsolosluğu ve 37 bin 602 vizeyle Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu takip ediyor.
Vize başvurusunun en az reddedildiği diplomatik misyonlar arasında 6 başvurunun tamamına olumlu cevap veren Lüksemburg'un Ankara ve Yunanistan'ın yüzde 0,24 ret oranıyla Edirne, yüzde 0,38 ret oranıyla İzmir, yüzde 0,52 red oranıyla Ankara ve yüzde 0,57 red oranıyla İstanbul konsoloslukları dikkat çekiyor. Ekonomik krizdeki Yunanistan'ın umudunu Türk turistlere bağlaması vize başvurularının reddedilme ihtimalini düşürüyor.
Ekonomik krizdeki bir diğer AB ülkesi İspanya da Türkiye'deki vize başvurularına büyük oranda olumlu yanıt veriyor. İspanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu başvuruların sadece yüzde 0,59'unu reddediyor.
Buna mukabil ret oranları, müreffeh bir ülke olan Norveç'in Ankara'daki konsolosluğunda yüzde 23,4'ü ve Belçika'nın Ankara'daki konsolosluğunda yüzde 21,6'yı buluyor.