ABD'de ÜFE beklentilerden yüksek geldi

ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) mayısta yüzde 0,5 artarak, yaklaşık son 2,5 yılın en yüksek artışını gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, ÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,5 artarken ve yıllık bazda yüzde 1,1 azaldı. Bu sonuçla, Eylül 2012'den bu yana en yüksek aylık artışını kaydeden ÜFE'ye ilişkin mayıs beklentisi yüzde 0,4 artış yönündeydi.  

Beklentinin hafif üstünde gelen ÜFE'de uzun zamandır düşme eğiliminde olan enerji fiyatlarının yüzde 5,9 ile Aralık 2009'dan bu yana en yüksek artışı kaydetmesi etkili oldu. Özellikle, ÜFE'yi geçen yılın ortasından bu yana aşağı çeken benzin fiyatlarının mayısta yüzde 17 artması dikkati çekti. Bu arada, gıda fiyatlarının da yüzde 0,8 yükseldiği kaydedildi. 

Veriler, ayrıca değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE'nin mayısta aylık yüzde 0,2 artışla, yıllık bazda yüzde 0,6'ya yükseldiğini ortaya koydu.  

Öte yandan, nisan ayına ilişkin ÜFE revize edilmeyerek, yüzde 0,4 düşüşte sabit bırakıldı.  

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve dolayısıyla enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor ve ABD Merkez Bankası (Fed) ÜFE'de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini yakından takip ediyor. 

Ekonomistler, mayısta yüzde 0,5 artarak beklentilerin üstüne çıkan ÜFE'nin Fed'in ilk faiz artışına bu yıl içinde başlama olasılığını arttırdığını ifade ediyor.  

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı, 16-17 Haziran'da gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen, bu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyecek.  

Analistler, ABD ekonomisinin ilk çeyrek performansı ve son dönemde açıklanan bazı verilerdeki zayıflığın, Fed'in faiz artışına haziranda başlamasını zorlaştırdığını ifade ederken, ilk artışa eylül toplantısıyla gidileceği öngörüsünde bulunuyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir