Ağbal: Şeker fabrikalarına verilen fiyatlar iyi

Muhalefet tarafından yapılan 'şeker fabrikaları yok paraya satılıyor' eleştirilerine yanıt veren Bakan Ağbal, ihaledeki fiyatların bugünkü koşullara göre iyi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, şeker fabrikaların özelleştirmesine ilişkin, "Şu ana kadar 4 fabrikayla ilgili özelleştirme uygulamaları yapıldı. Gelen fiyatlara baktığımız zaman bugünkü koşullara göre iyi fiyatlar verildiğini görüyoruz. Alan firmalarımız belli ki bu fabrikaları hızlı bir şekilde rehabilite edip, ilave yatırımlar yapacak, üretimlerini artıracaklar. Biz de artan talebe göre hükümet olarak kotaları artıracağız, pazarı büyüteceğiz." dedi.

Ağbal, Uşak Valisi Salim Demir'i ziyaretinde, kentin, şeker pancarı üretiminde Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olduğunu hatırlattı.

Şeker sektörünün Türkiye için stratejik bir alan olduğunu vurgulayan Ağbal, "Şeker pazarı büyüyor ve üretimi de Türkiye'de artarak sürecek. Şeker pazarı gümrüklerle korunan bir pazar. Türkiye'ye şeker ithalatı yapılmasına gerek yok. Üreticiyi ve pazarı korumak için gerekli tedbirleri aldık." diye konuştu.

Şeker fabrikalarındaki özelleştirmelerle üretimin artacağını vurgulayan Ağbal, özel sektör girişimciliği sayesinde bu işletmelerde üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle verimliliğin yükseleceğini ve daha rekabetçi bir piyasa olmasına katkı sağlanacağına işaret etti.

"Hükümet olarak şeker piyasasından çekilmiyoruz"

Şeker fabrikalarında özelleştirme sürecinin devam ettiğini anımsatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar 4 fabrikayla ilgili özelleştirme uygulamaları yapıldı. Gelen fiyatlara baktığımız zaman bugünkü koşullara göre iyi fiyatlar verildiğini görüyoruz. Alan firmalarımız belliki bu fabrikaları hızlı bir şekilde rehabilite edip, ilave yatırımlar yapacak, üretimlerini artıracaklar. Biz de artan talebe göre hükümet olarak kotaları artıracağız, pazarı büyüteceğiz. Şeker fabrikaları hükümet olarak bizim piyasadan çekildiğimiz bir alan değil. Halen yüzde 20’si Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'de kalmaya devam edecek. Oralara ilave yatırımlar yapacağız."

Ağbal, nişasta bazlı şekerde oldukça hassas olduklarını, mevcut kanundaki kotayı yüzde 5'e düşürdüklerini dile getirdi.

"Hassasiyetler herkesin ortak hassasiyeti"

Hükümetin şeker ve şeker pancarıyla ilgili duruşunun net olduğuna işaret eden Ağbal, "Şeker pazarı korunacak ve büyüyecek. Şeker pancarı üreticisi önümüzdeki dönemde daha fazla üretme imkanı bulacak. Nişasta bazlı şeker ise kontrol altında belirlenmiş kurallar dahilinde, sınırlanmış bir şekilde üretilmeye devam edecektir. Diğer taraftan özelleştirme uygulamaları bittikten sonraki süreçte piyasanın daha regüle edilmesi noktasında ilgili bakanlıkların çalışmaları olacak. Burada ifade edilen hassasiyetler herkesin ortak hassasiyeti." ifadelerini kullandı.

Ağbal, şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde bazı milletvekillerinin ihale komisyonu salonundaki tavırlarını yadırgadığını, bir siyasetçiye yakıştıramadığını sözlerine ekledi.

"Fabrikalar yok paraya satılıyor"

Şeker fabrikaları ihalesi sürecine CHP'den ve sendikalardan önemli eleştiriler geliyor. Geçtiğimiz gün açıklama yapan Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, "Bor ve Kırşehir fabrikaları 409 milyon TL ucuza satıldı" demişti.

Şu ana kadar ihale edilen fabrika ve değerleri şu şekilde:
Çorum Şeker Fabrikası: 528 milyon lira
Yozgat Şeker Fabrikası: 275 milyon lira
Kırşehir Şeker Fabrikası: 330 milyon lira
Niğde-Bor Şeker Fabrikası: 336 milyon lira

Bu konularda ilginizi çekebilir