Airbus, Türkiye'den 7 milyar dolarlık alım yapacak

Airbus, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Muatabakat Zaptı imzalandı. Anlaşmaya göre, Airbus Türkiye'deki tedarikçilerinden gelecek 12 yılda 7 milyar dolarlık alım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupalı uçak devi Airbus, Türkiye'deki endüstriyel işbirliğini güçlendirmek amacı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Muatabakat Zaptı imzaladı.

İmzalar, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ve Airbus Yönetim Kurulu Üyesi Thierry Baril tarafından atıldı.

12 senede 7 milyar dolar

Anlaşmaya göre Airbus'ın, Türkiye'deki tedarikçilerinden 2020 yılına kadar 2 milyar dolarlık, 2020-2030 arasında ise 5 milyar dolarlık alım yapması planlanıyor

Böylece gelecek 12 senede Airbus'ın Türkiye'den yapacağı toplam alım 7 milyar dolara ulaşacak.

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir (sağda) ve Airbus Yönetim Kurulu Başkanı Thierry Baril

Savunma Sanayii Müsteşarı Demir, Türkiye’nin teknolojinin geliştirilmesine büyük önem atfettiğini ifade ederek, bu alanın en itici güçlerinin havacılık ve teknoloji olduğunu söyledi.

Airbus’ın havacılıkta öncü şirketlerden birisi olduğuna işaret eden Demir, şunları kaydetti:

“Beraber iş fırsatlarını konuşacağız. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Airbus şimdiye kadar birçok başarılı programda beraber çalışmıştır. Airbus ile birçok iş birliğimiz oldu. Gelecekte de bu şekilde devam edecek. Bugün gelecekteki bir ortaklık programından bahsediyoruz. Müsteşarlığımız ile Airbus arasında böyle bir anlaşmanın olması bizim için çok önemli. Hem sivil hem de askeri havacılık burada söz konusu olacak. Airbus ürünleri bizde hava taşımacılığı, helikopter ve uydular için kullanılıyor. Yani şu anda Airbus ile Türkiye’nin üzerinde ortaklaşa çalıştığı ürünler bunlar. Bugün Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Airbus arasında bir iş birliğinden bahsediyoruz ama sonuçta ben THY’nin de bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Paris’te THY ile Airbus arasında anlaşma sağlandı. Belki hiçbir zaman ayrı olarak algılanamaz ama Airbus bu iş birliğini bundan ayrı olarak düşünmeli.”

“Türk havacılık sektörüne güvenin”

Demir, Türk havacılık sektörüne güvenmeleri gerektiğini anlatarak, “Kendimize 5 milyar dolarlık hedef koyduk. Bu çok zor ulaşılacak bir hedef. Ama eminim ki zamanı geldiğinde bu 5 milyar dolar bile aşılacak ve Airbus severek Türkiye sanayisine üretim, mühendislik ve hizmetler için daha fazla yatırım yapacak. Bizim Airbus’a taahhüdümüz budur” diye konuştu.

“İş birliğini yeni bir seviyeye taşıyacak olmaktan gurur duyuyoruz"

Airbus Yönetim Kurulu Üyesi Thierry Baril ise "Airbus ile Türkiye arasındaki endüstriyel iş birliği ve bu iş birliğinin devamlılığı, başarılı bir ortaklığın en güzel örneklerinden biridir. Türk ortaklarımız ile bu iş birliğini yeni bir seviyeye taşıyacak olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.
136 farklı ulustan 130 binden fazla çalışanlarının olduğunu belirten Baril, "Umarım ki sadece Fransız veya Alman değil ister Türk olsun ister Amerikalı olsun biz global bir şirket olarak çalışıyoruz ve büyük bir fark yaratıyoruz. Dolayısıyla farklılık bizim DNA'mızın bir parçası, hem inovasyon hem performans katıyor şirketimiz" dedi. 

2004 yılında Türkiye'de Airbus cirosunun yaklaşık 24 milyon dolar olduğunu belirten Baril, 2017 yılında Airbus cirosunun 280 milyon dolara yükseldiğini ve 11 kat büyüdüğünü dile getirdi.

Airbus ile THY arasında A350-900 için görüşme mutabakatı Airbus ile THY arasında A350-900 için görüşme mutabakatı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir