Almanya vize vermedi Türkiye'ye geldi
CeBIT Global Konferans bu yıl ilk kez Almanya dışında Türkiye’de düzenleniyor. Bunun nedenlerinden biri de Almanya vizesi alırken yaşanan sıkıntılar.
Sercan AKINCI
İSTANBUL - Almanya’nın Schengen Vizesi’nde çıkardığı sıkıntılar CeBIT Global Konferans’ın bu yıl ilk defa Almanya dışında Türkiye’de de yapılmasını birlikte getirdi. Özellikle Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyet’lerden katılımcıların Almanya için vize alırken yaşadığı sıkıntılar CeBIT Global Konferans için Türkiye’yi alternatif haline getirdi. CeBIT Eurasia Direktörü Murat Özer, Almanya vizesinde yaşanan sıkıntıların yanı sıra THY’nin direk uçuşlarıyla Türkiye’ye 4 saatlik mesafede 750 milyonluk nüfusun da Türkiye açısından büyük bir şans olduğunu söyledi. CeBIT Global Konferans’ın Türkiye’de de düzenlenmesinin bir diğer nedenini Türkiye’nin büyük bir pazara sahip olması olarak gören Murat Özer, “Birçok etkinlik artık Batı’dan Doğu’ya göç etmekte. İstanbul ve Türkiye içinde bulunduğumuz coğrafyada model olarak kabul görüyor. Bu da CeBIT Global Konferans’ın Türkiye’de yapılması için çok büyük bir sebep” dedi.
Promosyon biletlerle konuşmacılar getirildi
THY’nin CeBIT’e verdiği sponsorluk desteği üzerinde duran Özer, verilen promosyon biletlerle ABD, Kanada, Belçika, Almanya gibi ülkelerden uluslararası konuşmacı getirdiklerini vurguladı. Etkinliğin büyüyebilmesi için herkesin işin ucundan tutması gerektiğini ifade eden Özer, “Biz 14 yıldır buradayız. Devlet desteği de var ama gelip biz buradayız demekle olmuyor. Dış ticaretin alım heyetleri programına burayı koyması lazım ki tüm çabalarımıza rağmen bu olmadı. Ekonomi Bakanlığı birçok etkinliğe destek veriyor ama bize vermediler. Bakanlığın birçok ufak tefek etkinliğe destek verdiğini görüyorum, buna da üzülüyorum” diye konuştu.
Konferans, zirve ve fuar ‘3’lü platform’ oldu
Bu yıl CeBIT’e fuar yerine 3’lü platform adını verdiklerini anlatan Özer şunları söyledi: “Çünkü fuardan fazlasını veriyoruz. CeBIT Bilişim Eurasia’yı 14’üncü kez düzenliyoruz, CeBIT Sinerji Zirvesi’nin 4’üncüsünü ve ilk kez CeBIT Global Konferans’ını yapıyoruz. CeBIT Global Konferans dünyadan birçok konuşmacıyı ağırlıyor. 3 büyük etkinliği tek çatı altında topladık. Konferansın canlı yayınları için Anadolu’dan ve yurtdışından birçok teşekkür elektronik postası aldık. Demek ki biz bunu biraz biraz uluslararası boyuta getirmeyi başarmışız.”
CeBIT konferanslarından sorumlu çözüm ortağı ve Semor AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin de CeBIT Global Konferans’a 20’ye yakın yabancı konuşmacının katıldığını siyledi. Konferanslar için 2 bini aşkın ziyaretçi kaydının yapıldığını anlatan Kuleyin, hedeflerinin 3 bini yakalamak olduğunu belirtti. Kuleyin, “2 tane yabancı konuşmacı getirerek uluslararası konferans yaptığını iddia edenler var” diye konuştu.
Melek yatırımcılar yoğun ilgi gösterdi
İstanbul Melek Yatırımcı Merkezi Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı konferansların melek yatırımcı için çok keyifli geçtiğini dile getirdi. Çıracı, “Melek yatırımcıların da konferanslara ilgisi yoğundu. Türkiye’deki 4 melek yatırımcı ağı da üyeleri ve yönetimi ile konferanslara katıldı. Konferanslara kamu da katıldı. Sorunlara ilgiyle yaklaşırlarsa melek yatırımcı ve girişimcilerin buluşması yolundaki sorunların da çözüleceğini düşünüyorum” dedi.
Rus girişimcileri eğitmek istiyoruz
CeBIT konferanslarından sorumlu çözüm ortağı ve Semor AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin girişimcilerin Türkiye’de eğitilecek hale gelmesini hedeflediklerini belirterek, “Buraya yüzlerce dinleyici gelsin istiyoruz. Rusya’nın, Azerbaycan’ın bütün girişimcilerini burada eğitelim ve bunlara bir mesaj verelim istiyoruz. Biz hem bilimsel içerik hem de fuar açısından Avrasya bölgesindeki en önemli etkinlik olmak istiyoruz” diye konuştu.
Fuarda en yeni ürünler tüketicinin beğenisine sunuldu
Tesan yeni ürünlerini tanıttı: Tesan İletişim, fuarda network ürün gruplarıyla yer aldı. Distribütörlüğünü yaptığı ZTE’nin 5250 serisi 24 ve 48 portlu Gigabit switchlerini fuarda kez Türk tüketicisiyle buluşturan Tesan, Tayvanlı network firması Billion’un yeni ürünlerini de tanıttı. Tesan standında Billion’un akıllı enerji yönetimine yönelik enerji ölçüm cihazları enerji sektörü temsilcilerinden ilgi gördü.
Vestel’in tableti görücüye çıktı: Vestel’in ilk kez CeBIT’te görücüye çıkardığı Vestel 10 inç tablet standın gözde ürünü oldu. Vestel’in Avrupa’da tablet tasarım ve üretimi yapan ilk ve tek firma olduğunu belirten İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Son teknolojiyle özel olarak tasarlanan yeni 10 inç tableti aralık ayı itibariyle satışa sunacağız” dedi. Dünyanın en büyük Ultra HD TV’si olan 110 inç LED TV’nin Vestel imzasını taşıdığını belirten Erdoğan, akıllı TV’lerde bulunan Smart Center özelliğine yeni özellikler eklediklerini anlattı.
Tayvanlı şirketler kendilerini anlattı: Tayvan Ticaret Merkezi Türkiye Direktörü Patty Yen, TAITRA’nın 58 yurtdışı şubesinden biri olan İstanbul Ofisi’nin 26 yıldır iki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla çalıştığını vurguladı. Basın toplantısında Asus, Avision, Draytek, Planet, ve Zyxel’in, Ar-Ge, kalite, tasarım ve pazarlama kriterleri ile Taiwan Excellence Ödülü almış en yeni ürünleri, tüketicilerle buluştu.
TT’den Bulut Bilişim çözümleri: Türk Telekom Teknoloji Başkanı (CTO) Timur Ceylan “Büyük Veri & Bulut Bilişim” başlıklı panele katılarak Türk Telekom’un bu alandaki vizyonunu ve yenilikçi çözümlerini anlattı. Türkiye’de bulut bilişim alanında büyük bir potansiyelin mevcut olduğunu vurgulayan Ceylan, maliyeti düşürerek altyapı ve uygulama süreçlerini hızlandıran bulut bilişimin KOBİ’ler için önemli fırsatlar barındırdığına da dikkat çekti.
Elektronik atıklar toplandı: CeBIT Bilişim Fuarı’nda Yeryüzü Derneği ile birlikte Green IT ortaklaşa olarak elektronik atık toplama kampanyası düzenledi. Ev ve işyerlerinde atıl durumda olan cep telefonu, şarj cihazı, ütü, tost makinası, fotoğraf makinası, yazıcı, monitör, bilgisayar gibi gibi elektrikli ve elektronik cihazları teslim eden katılımcılara ekolojik yaşama katkıları için organik sebze tohumları ve kitaplar hediye edildi.