Almanya'dan Türkiye'ye ihracat artıyor

Hermes kredilerine getirilen limit Almanya'nın Türkiye'ye yaptığı ihracatı etkilemedi. İki ülke arasında ticari ilişkilerin 2018'de artmasını bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya hükümetinin Türkiye'ye yapılan ihracata tanıdığı kredi garantileri 2017'de bir önceki yıla göre artış gösterdi.

Deutsche Welle'nin haberine göre, 2017 yılının ilk yarısında yüzde 10 oranında daralan ticaret hacmi ileriki aylarda düzelme yoluna girdi. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin verilerine göre, Hermes kredi limitinin dolduğu 2017'nin son çeyreğinde ikili ticarette artış kaydedildi.

Hermes kredileri olarak adlandırılan devlet kredi kefaletinin hacmi de, üçte bir oranında artarak 1 milyar 458 milyon euroya çıktı.

Berlin yönetimi, 2017 yılının Eylül ayında Hermes kredilerine 1,5 milyar euroluk üst sınır getirmişti. 2016 yılında Türkiye'ye ihracat yapan Alman şirketlerine 1 milyar 102 milyon Euro'luk Hermes garantisi tanımıştı.

Hermes garantisi yabancı müşterisi ödeme yapamaz duruma düşen ihracatçı Alman şirketlerinin zarardan korunması amacıyla hayata geçirilmişti. Türkiye, devlet kefaletine en çok başvurulan ülkeler arasında yer alıyor. 2016'da Rusya, Mısır ve ABD'ye Türkiye'den daha fazla Hermes garantisi tanınmıştı.

"Üst sınır yaptırımdan çok siyasi mesaj"

Federal hükümete soru önergesi veren Sol Parti Milletvekili Aleksander Neu, "Hermes kredi garantilerine üst sınır konmasının aslında yaptırım olmadığını ve koalisyon hükümetinin Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin zarar görmesini istemediğini" söyledi.

Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği dış ticaret uzmanı Volker Treier de, "Hermes kredilerine üst sırın konmasının ağır bir yaptırım aracı olmaktan ziyade siyasi mesaj anlamını taşıdığını" söyledi. Treier başvurularla ilgili işlemlerin uzamasının Türkiye'ye yapılan ihracatı geciktirdiğini sözlerine ekledi.

Hermes üst limitinin 2018'de de uygulanıp uygulanmayacağı kesinleşmedi. Almanya Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu konudaki kararın yeni hükümet tarafından verileceği belirtildi.

Alman şirketlerin Türkiye'ye yaptığı satışlarda 2018'de yüzde 5 oranında artış bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir